Z hlediska konstrukce mušce výrazně zvyšuje životnost a zpevňuje tělíčko. Pokud bychom použili pouze nadabované tělíčko bez kroužkování, tak by po několika hodech a chycených rybách mohly chlupy z dabingu vypadávat a muška by se tak pomalu rozpadla. Z hlediska vzhledu má kroužkování rovněž své místo. Většina hmyzu má na tělíčku článkování, které tvoří segmenty, ze kterých je tělíčko poskládané. Pokud okroužkujem tělíčko mušky kroužkovacím materiálem, tak získáme podobné segmenty jako jsou na živé mušce. Naše umělá muška tak po okroužkování získá přírodní vzhled a siluetu. Je již dlouho známo, že ryby neumějí počítat takže počet ovinů na naší mušce nemusí přesně odpovídat počtu segmentů na živé mušce. Jde jen o to, aby muška vypadala přirozeně. Toho docílíme tak, že elegantně sladíme velikost mušky, průměr kroužkovacího materiálu spolu s vhodným počtem ovinů. Bohužel na to nejsou žádné tabulky s poměry velikostí takže nezbývá než se řídit vlastním estetickým cítěním. Bohužel toto je jedna ze základních chyb v začátcích. Zde je nejlepší vzít si jednu správně navázanou mušku jako vzor a podle ní navázat podobnou a zachovat tak všechny poměry velikostí. Pokud se to nepodaří tak bude navázaná muška vypadat nepřirozeně a zájem ryb o ní může snadno opadnout. S kroužkováním je potřeba si opravdu "vyhrát" a dát si záležet. Muška může být navázaná naprosto dokonale jak po stránce vzhledové tak i konstrukční, nicméně stačí jeden nebo dva špatné či sjeté oviny na tělíčku a celý efekt bude o několik tříd nižší. Je zkrátka potřeba, aby spirály vytvořené kroužkovacím materiálem byly perfektně hladké, čisté, přirozené podél celého tělíčka. Kroužkování může mušce kromě zpevnění tělíčka a dodání siluety přidat také na lesku. To už záleží na použitém kroužkovacím materiálu. Těch je na trhu k dostání spousty. Opět záleží jen na nás co si vybereme a na jakou mušku jej použijeme. Jak jsem již napsal kroužkování má dva významy. Pevnost a vzhled. Podle toho v prvé řadě vybíráme kroužkovací materiál. Pokud chceme použít kroužkování jen k tomu účelu, aby se na tělíčku zvýraznily segmenty a abychom jej zpevnili, můžeme použít nějaký méně výrazný materiál jako je například běžný vlasec, pletená kaprová šňůra nebo i různé měděné či zlaté drátky obr.1.


Obr.1 nevýrazné kroužkovací materiály - červený, zlatý, měděný drátek, vlasec, černá nit.

Dobře se na kroužkování dá použít i silnější vázací nit, která se při ovinech sploští. To vypadá obvzlášť dobře například na blešivcích nebo různých larvách, protože plochá nit se do tělíčka nezařízne natolik jako kulatý průměr vlasce obr.2


Obr.2 nymfy s kroužkováním z nitě a vlasce.

Tělíčko se zpevní, zvýrazní se segmenty a nit ani vlasec nejsou tolik zřetelné. Jen bych podotknul, že ona zmíněná zřetelnost kroužkovacího materiálu záleží hlavně na jeho kontrastu vůči barvě tělíčka. Po namočení mušky může dojít k menším změnám v barvách mušky. Většina materiálů po nasátí vody změní o malý odstín barvu, kroužkování tak může být vidět lépe, což bude mít určitě pozitivní význam. Na zvýraznění tělíčka pomocí kroužkování je k dostání rovněž velký výběr materiálů. Nejlepší jsou lesklé materiály jako běžné lametky nebo lametky s holografickým leskem obr.3.


Obr.3 lesklé kroužkovací materiály : holografická lametka, zlatá a stříbrná lametka, fialová holografická lametka, perleťové lametky

Na menší broučky je dobré použít i vlákna Crystal flash obr.4, ty se hlavně používají k zvýraznění streamerů.


Obr.4 broučci na jejichž kroužkování byly použity perleťové lametky.

Nicméně pro účel kroužkování se hodí téměř dokonale. Častou nevýhodou těchto materiálů je bohužel jejich malá pevnost, stává se, že se lehce přetrhnou na rozdíl od vlasců, drátků či nití, které vydrží podstatně déle. Na jejich nízkou pevnost je potřeba myslet již při vázání. Není špatné je při jejich natáčení na tělíčko nechat prokluzovat mezi prsty a dát jim tak vůli, aby nevyklouzly nebo se nepřetrhly. Problém může nastat i při pozdějším vyčesávání suchým zipem. Ostré háčky zipu mohou lametku snadno přetrhnout, poškodit nebo posunout, pokud nebudou oviny dostatečně utažené. Je proto dobré tělíčko vyčesat před natočením lametky a potom jej jen mírně doladit. Pokud kroužkujeme jakýmkoliv materiálem tak je nejlepší držet jej přímo v ruce a nepomáhat si žádným nástrojem jako skřipcem nebo pinzetou. Cit se několikanásobně snižuje a často to bývá na výsledku patrné. Další důležitou věci, jak správně kroužkovat, je směr vedení ovinů. Oviny je důležité vést opačným směrem než jsme dabovali tělíčko. Důvod je velice prostý. Při nadabování srsti se vytvořil knot, který jsme natočili na ramínko háčku a vytvořili tak tělíčko. Tyto oviny jsme vedli jedním směrem např. od sebe. Pokud bychom vedli oviny kroužkování stejným směrem jako jsme natáčeli tělíčko tak se kroužkovací materiál zařízne mezi oviny knotku a nebude vidět, navíc tělíčko nezpevní a článkování bude nepravidelné obr.5 a 6.


Obr.5 špatně kroužkované tělíčko. Oviny jsou nepravidelné a zaříznuté mezi oviny dabingu.


Obr.6 dobře kroužkované tělíčko.

Jednoduše řečeno samé nežádoucí efekty. Osobně preferuji vázání směrem od sebe a kroužkování směrem k sobě. V zásadě je to jedno. Důležité je, aby oviny tělíčka a oviny kroužkování byly vůči sobě do kříže a vzájemně se tak fixovaly. Toto pravidlo je důležité u spousty dalších vázacích technik, ale to si ukážem později v dalších lekcích.

V dnešní lekci si navážeme upravenou verzi mušky Teal blue and silver. Je to mokrá dráždivá muška napodobující malý potěr. Je proto vhodná na pstruhy, boleny nebo okouny. Používám jí z jara na začátku sezóny, kdy je voda mírně přikalená, jako horní přívěsnou nebo koncovou mušku. Tato verze má křidélka ze srsti polární lišky, ty ve vodě výborně pracují. Není proto špatné mušku někdy oživit potahováním za muškařskou šňůru. Je vhodná na jezerní muškaření a na tekoucí vody.


Obr.7 potřebné materiály : mokrý háček č.10, bílá srst polární lišky, holografická stříbrná lametka, pírko z obojku zlatého bažanta, zlatý nebo stříbrný drátek, modře nabarvený srpek ze slepice a vázací nit.

Postup vázání:


krok 1

upneme háček do svěráčku na navážeme vázací nit

krok 2

z pírka obojku zlatého bažanta oddělíme několik větviček a přiložíme je na ramínko háčku. Černé konečky a černé prostřední zbarvení musí být srovnané

krok 3

několika oviny přivážeme snopeček větviček na ramínko háčku. Oviny dojdeme až na úroveň protihrou. Na konci je jako vždy zafixujeme jedním ovinem nití pod štěty. Je důležité, aby oviny nití byly co nejvíce pravidelné. Muška bude mít hladké tělíčko a každá nerovnost bude vidět.

krok 4

cca 2mm od očka přichytíme drátek a několika pravidelnými oviny jej navážeme až tam kde končí navázání štětů. Opět je důležité, aby při navazování nevznikaly nerovnosti.

krok 5

stejně jako drátek navážeme holografickou lametku. Ta je poměrně široká tak by se po přichycení měla kolem háčku obepnout aby nevznikly nerovnosti a hrboly na tělíčku. Dobře navázaná lametka by měla uhladit a zamaskovat předchozí nerovnosti.

krok 6

lametku mírně napneme a začneme jí pravidelně natáčet na ramínko. Natáčíme ji přesně ovin vedle ovinu směrem od sebe až dojdeme cca 3mm před očko háčku. Lametku držíme pevně napjatou a zafixujeme jí několika oviny nití. Potom odstřihneme přebytečný konec nitě. U očka musí zbýt místo na nožičky, drátek, a křidélka.

krok 7

v opačném směru začneme natáčet pravidelné oviny drátkem. Snažíme se o to, aby byly oviny maximálně pravidelné a jejich vzdálenost byla přiměřená velikosti háčku. Na konci drátek zafixujeme několika oviny nití a odstřihneme jej těsně u ramínka háčku. Drátek je dobré po odstřihnutí ohnout nehtem a zavázat několika oviny nití, aby se o něj nit nepřeřízla.

krok 8

jako jeden z posledních kroků navážeme nožičky. Ty vytvoříme tak, že z modrého pírka slepice odtrhneme menší snopeček a navážeme jej z boku na ramínko háčku. Nožičky musejí směřovat šikmo dolů. Jejich délka by měla dosahovat zhruba špičky háčku tak jak je tomu na obrázku.

krok 9

odstřihneme ostrými špičatýmu nůžkami přebytečný materiál z nožiček.

krok 10

jako poslední krok si odtrhneme malý tenký snopeček ze srsti polární lišky a vytaháme z něj pestíky. Použijeme pouze měkkou podsadu. Snopeček několika oviny navážeme na ramínko háčku těsně u očka. Polární liška je celkem měkký a přizpůsobivý materiál se kterým se dobře pracuje.

krok 11

zešikma přiložíme ostré nůžky a odstřihneme přebytečný materiál. Několika oviny nití mušce vyvážeme pěknou hlavičku.

krok 12

hlavička by měla být černá takže nit můžeme nabarvit černým voduvzdorným fixem. Po tom co mušku zakončíme ztraceným uzlem můžeme hlavičku zalakovat lakem.



muška je hotova


Obr.8 přírodní vzory mušek s nevýrazným kroužkováním.


Obr.9 mokré mušky s kroužkováním z pevných drátků.

Pokud máte nějaké dotazy či připomínky můžete je zaslat na mail Těším se na viděnou na BVV rybaření 2006 u stanku serveru CHYTEJ.cz

Tomáš Vítek
tomucha.info@seznam.cz


Tento a další články naleznete v březnovém vydání časopisu KAJMAN