Všechny informace se nedají ihned vysypat z rukávu přes telefon, navíc volání do Španělska není zrovna nejlevnější, a tak jsem se rozhodl, že se Vám pokusím prostřednictvím časopisu Slovenský rybář a rybářského serveru Chytej.cz dát přesnější informace. Takový článek doteď chyběl, i když již toho bylo o Ebru napsáno dost, ale vše stylem: „byl jsem, nahodil jsem, toto jsem ulovil (+fotografie), a bylo fajn“. Tento článek bude spíše o radách k předpisům a možnostem lovu ryb, ubytování…

Tak pojďme na to...

 

Co se dá lovit:

 

Na rio Ebro se dá lovit hlavně sumec, kapr, candát a black-bass. Všechny uvedené druhy ryb v rekordních velikostech.

 

Kdy přijet:

 

Mnozí z Vás se ptají, kdy je nejlepší přijet, kdy nejlépe berou... Sezóna pro lov místních druhů ryb je tu přibližně už od poloviny března do konce října. Dají se lovit i předtím a potom, ale nejvíce rybářů sem jezdí od března d konce října.
BŘEZEN bývá ještě poměrně chladný, ale v dubnu už bývá pěkně a příjemně, i když se stává že sem tam zaprší. Výjimečně prší i několik dní (dva i tři). Výborně berou velcí sumci a kapři, dobře berou už i candáti.
DUBEN je velmi dobrý pro lov kaprů, sumců a výborně berou i candáti. Black – bassi až později. Též občas zaprší.
KVĚTEN A ČERVEN už mají příjemné počasí – je příjemně teplo a velmi dobře už bere (mimo ostatních druhů ryb) i black-bass. To že sumci v květnu neberou (údajně kvůli tření) je zažitý omyl.
ČERVENEC a ZÁŘÍ bývá velmi teplo, ale berou všechny druhy ryb velmi dobře. Je třeba se připravit na vyšší teploty – běžně i 36o C. Candáti berou trochu méně, ale většinou velcí. Rybářsky velmi úspěšné měsíce.
ZÁŘÍ a ŘÍJEN – velmi dobré měsíce pro lov všech druhů ryb, velmi příjemné teploty. Od polovičky října bývá už i chladněji.
LISTOPAD – bývá už chladněji, ale berou velcí sumci, kapři a fantasticky berou velcí candáti.

Dá se říci, že kapři a sumci berou dobře celou sezónu (velcí kapři celý rok), black - bassi od poloviny května do konce srpna, candáti mají menší přestávku v létě (uloví se, ale asi poloviční množství oproti jiným měsícům).

 

Licence:

 

Stačí jen zaplatit. Z předpisů Vás nikdo nebude zkoušet, ale jste povinní je znát. Základy pravidel Vám popíšu níže. Doba platnosti licence je rok. Pokud si ji objednáte přes místní kempy, anebo rybářské obchody, stojí mezi 25-28,- Euro. Pozor, u kempů platí, že vyřizují licence pouze hostům, kteří u nich budou! Je možné přijet a snažit se vyřídit si licenci sám, ale může se Vám stát, že na ní budete v sezóně čekat i tři dni (někdy i 5), což by bylo asi velmi nepříjemné. Lepší je objednat si ji a neztratit například polovinu rybářské dovolené čekáním bez nahození. Od roku 2005 platí předpis, že licenci vydají pouze pokud si ji objednáte předem s přiloženou fotokopií OP anebo pasu, anebo pokud přijdete osobně s dokladem (ale to je s čekáním!!!). Takže je třeba si naskenovat doklad a poslat ho např. e-mailem do kempu, kde budete ubytováni, anebo průvodci, případně jinému zprostředkovateli (např. cestovní kanceláři).

Pokud chcete lovit na přehradě Riba Roja (dolní přehrada), potřebujete si dokoupit hostovací lístek, který stojí 3,-EUR na den, anebo 17,- EUR na týden (ceny roku 2005). Pokud budete chtít lovit na přehradě Mequinenza (horní přehrada), „hostovačku“ nepotřebujete – stačí licence.

 

Ubytování:

 

Možná už mnozí z Vás ví, že je na Ebru striktní zákaz stanovat (být) u vody. Nemá smysl riskovat zbytečné nepříjemnosti a třeba se raději ubytovat v nějakém kempu. Je to lepší i pro Vás – máte k dispozici záchody, sprchy, mnohdy bazén... Navíc od roku 2005 nahlašuje každý kemp (nejen kempy - všichni ubytovatelé) své zákazníky místní policii, takže pokud by jste byli u vody se stanem a tvrdili by jste, že jste někde ubytováni, není pro kontrolora problém ověřit si to ihned vysílačkou. To je ale opodstatněné a i užitečné - i pro Vaší bezpečnost. Pokud by se Vám například něco stalo při lovu na lodi, průvodce anebo např. kemp nahlásí, že jste se nevrátili s lodí do druhé v noci, a pojedou Vás hledat. Nejednou jsem „zachraňoval“ lidi, co zabloudili, anebo jim odešel motor (anebo utrhli vrtuli). Skoro vždy mě volají, když jde například o hledání v noci a jedná se o ztracené cizince na horní přehradě. Naštěstí se to nestává často.

Ubytování je možné si zajistit ve všech nárokových kategoriích (pokud si ho objednáte včas). Od stanu v kempu přes bungalovy, pokoje v penzionu, hotel, pronájem bytu, až po pronájem luxusních domů s bazénem, kuchyňkou. Penzion, hotel, byt, dům mají samozřejmě klimatizaci, TV, což bývá při místních teplotách v létě příjemné. Rybářský kemp Vás vyjde na cca 10 až 15,- Euro na osobu a den, bungalov a penzion přibližně na 20,- EUR na den a osobu, byt, domy, a hotel cca 30,- až 33,-E na osobu a den.

Všeobecně však platí – objednejte se raději i 3 měsíce dopředu (týká se všeho mimo stanu v kempu), aby se dal termín objednat a nestalo se Vám, že v sezóně nenajdete volný pokoj. Do kempu je však také potřeba objednat se aspoň měsíc dopředu - už kvůli licencím.

 

Lodě:

 

Na Ebru se bez lodě prakticky neobejdete. Ani kapraři - nemluvě o lovcích jiných druhů ryb! Zde platí několik základních zásad. Nevozte si sem loď (ani nafukovací), a ani o tom neuvažujte! Místní přehrady jsou v ochranném pásmu č. 1, a bez speciálního španělského čísla a pojištění se žádná loď nesmí dotknout vody. A i ta, která Španělské speciálně číslo pro Ebro má, musí být před spuštěním na vodu dezinfikovaná na určených dezinfekčních stanicích. Nevkládejte se do rukou nějakého „jako znalce Ebra“, který Vám poví: „já jsem byl na Ebru se svojí loďkou a nic se nestalo“. Od poloviny roku 2005 má policie povinnost přísně kontrolovat čísla a pojištění lodí. Stalo se totiž, že se tu utopilo 5 turistů (vč. dvou dětí) a byl z toho velký problém. Takže policie a kontrola hor dostali od státu rychle lodě a už není možné se schovat (jako kdysi) na nějaké místo, kam se předtím nemohli bez lodě dostat. Pokuty a jiné sankce za nedodržení těchto pravidel jsou velmi nepříjemné a nepřál bych Vám to zažít. Asi by jste měli po krásné dovolené a nehovořím o výši pokut – to by jste si možná za takovou „pálku“ dokázali sehnat i nějaké ojeté auto.

Minulý rok tu byla nějaká skupina rybářů ze Slovenska (s jedním „znalcem“). Lovili na horní přehradě na bóje, což je zakázané a dali si na vodu i svoji loď bez Španělského čísla. Navíc stanovali, udělali si i ohníček – což je velmi přísně zakázané! Dostali asi 28 pokut. Jednoduše - nestojí to za to. Loď se tu dá pronajmout na den, ale i na týden. Na den stojí přibližně od 65 do 100,- EUR podle výbavy a motoru. Na týden od 400 do 650,-EUR - též podle výbavy, motoru. Dá se pronajmout i jachta, ale stojí podle velikosti od 1400,- do 1600,- EUR na týden, ale tu si je třeba objednat i 5 měsíců předem pro velký zájem hlavně německých rybářů. Jachty mají blokované motory a pohání je většinou 40 koní – což stačí. Jsou maximálně pro 4 osoby. U všech lodí se později doplácí pouze za spotřebovaný benzín – cca 1,50 až 2,- Euro za litr.

Když si rozpočítáte na 4 osoby pronájem čtyřmetrové lodě s 10 koňovým motorem na týden (se všemi papíry a pojištěním), není to až také hrozné. Běžne tu vyjde týdenní pobyt čtyř rybářů do 300,-E na osobu – i se zakoupením nástrah na sumce, stanováním v kempu, licencemi a pronájmem lodě. Samozřejmě je navíc potřeba počítat i s náklady na jídlo a benzín do lodě (cca 1,50-E za litr), ale to je individuální. Jinak – ceny jídla jsou vcelku porovnatelné s našimi, až na chléb – nemají tu tak kvalitní jako je náš a je několikanásobně dražší než u nás.

 

Výbava pro lov

 

Loví se na dvě udice, vláčkáři a muškáři na jednu – stejně jako u nás. Kapři se tu loví boilesovou metodou, takže to vynechám - každý z kaprařů ji zná... Nástrahy pro kapry - Frolic anebo pelety – dají se koupit zde. Je třeba počítat i se záběrem sumce!
Lov nástražních kaprů - feeder s krmítkem a sladkou kukuřičku na malém háčku.
Lov candátů a Black-Bassů – buď lovíte na živú rybku - běličky lovte bičem (čeřen je zakázaný), systémem běžným pro lov na těžko, anebo přívlačí opět běžný způsob lovu - raději jemnější přívlačové udice a rapaly anebo „gumy“ (streamery). Též se dá s úspěchem používat systém drahkovič, anebo jeho varianty, které se dají koupiť například od fi. Sports - dodává ji i do ryb. obchodů a velmi dobře tu fungují.
Sumec: pevné udice (do 3m a gramáží 200-500), splétané šňůry nad 60kg, olova 200 – 400g, kevlarový návazec na 100kg. Pokud neseženete kevlar doma, dá se koupit zde. Ceny jsou snesitelné - cca do 2,-Eur za metr.

Navijáky (osobně doporučuji spíše než multiplikátory) masivní a s kapacitou cívky min. 100 m – 0,80-ky. Nejlepší naviják je asi Shimano big baitrunner. Pokud nemáte na poměrně drahý big baitrunner, můžete to řešit levnějším typem. Osvědčí se například i obyčejná a levná Okuma 80. Pár větších sumců vydrží i jednodušší naviják.
Háčky - podle způsobu lovu. V poslední době doporučuji velký jednohák – asi 5-0 na lov na pelety Halibut. Lov je mnohem jednodušší než na živé kapry, nestrácíte čas s lovem nástrah, nemusíte denně ukládat a vytahovat bóje z vody (je to předpis). A pelety fungují výborně. Dají se tu koupit za porovnatelnou cenu jako u nás, takže si nepřibalujte do auta zbytečnou nadváhu 50-70kg pelet (cca: pro čtyři rybáře na týden).
Pokud nechytáte sumce i u nás a nechcete si kupovat výbavu kvůli jednomu týdnu, dá se tu zapůjčit. Stojí cca 7-10,-E na den a rybáře: dvě kompletní udice, držáky...

 

Omezení lovu (podle předpisů)

 

Na Ebru je povolené lovit od 6oo do 24oohod. Je to i kontrolované. Ebro ma výjimku ze zákona o lovu - právě kvůli turismu - jinak všude jinde ve Španělsku je lov povolený jen od svítání do setmění.
Nástrahy: často se používají jako nástraha úhoři (dají se koupit za cenu 3,00 až 3,50 za kus), ale pouze v dolní části přehrady Riba Roja. V horní části přehrady Riba Roja a na horní přehradě (Mequinenza) jsou jako nástraha zakázaní. Je možné jako nástrahu používat kaprů (od velkosti 40cm), ale od 15.4. do 15.5. jsou chránění (kapři) - můžete je lovit, ale po ulovení je musíte pustit. Pozor!!!, délka kaprů se měří (podle Španělských směrnic) od tlamky, po výkroj ocasní ploutve – takže ne jako u nás – celková délka po konce ploutve. To je také jeden z důvodů, proč je lepší lovit sumce raději na pelety: nejsou žádná omezení.

 

Další přepisy

 

, které by jste měli znát jsou asi tyto: Na horní přehradě (Mequinenza, nebo také Aragonské moře) je zákaz lovit na bóje, vč. podvodních splávků. Je povolené pouze vláčení, vábení, anebo lov na těžko.
Na dolní přehradě (Riba Roja) je lov na bóje povolený (v noci musí být osvětlené chemickým světýlkem), ale jejich vzdálenost od břehu může byť maximálně 50 m. To pro provoz lodí. Bóje vyvezená dále může být příčinou úrazu anebo i smrti. Pokud si jí totiž člověk, co řídí loď nevšimne (hlavně v noci), může se stát, že najede rybářovi, co vyvezl bóji příliš daleko, přímo na šňůru (například krkem). Při běžné rychlosti lodě – 20-40km za hodinu, by mohla šňůra podřezat kohokoliv na lodi. Proto je povinných těch méně než 50m a i to osvětlení v noci.

 

Možnosti ulehčení si lovu

 

Ideální možnost jak si ulehčit lov a nesedět někde, kde se momentálně ryby nezdržují - anebo neberou na nástrahu, na kterou nejsou zvyklé - je objednat si průvodce. Ideální by bylo, kdyby někdo z rybářské party, která sem přijede na ryby, hovořil Španělsky anebo Francouzsky – pár průvodců tu Francouzsky hovoří. Cena za služby a rady od průvodce není malá, ale určitě se vyplatí (aspoň na první den). V různých kempech se pohybuje od 120,- do 270,-E za den podle toho - kterého kempu - a podle počtu rybářů, kteří si průvodce objednají, spotřebovaného benzínu do lodě, nákladů na spuštění lodě na vodu... Všeobecně platí - 30 až 60,-Euro na den a rybáře podle cen v tom kterém kempu + benzín a případné vyvezení lodě na horní přehradu (pokud chcete lovit tam...) a dovezení zpět (cca 20,- Euro navíc).

Den lovu s průvodcem znamená cca: průvodce se věnuje rybářům 6 až 8 hodin. Radí s nástrahami, návazci, doporučuje určité místo a čas lovu, způsoby navázání udic, pomáhá zavézt nástrahy na pokud možno nejvhodnější místo v řece, anebo asistuje při vyvezení bójí, pomáhá při vylovovaní ryb, a radí i při focení ulovených ryb, vážení...

 

Přivlastnění si ryb

 

Můžete si přivlastnit 2 sumce denně na osobu, 4 kapry (míra 40cm), 4 candáty (nad 40cm) na osobu a 4 black-bassy na osobu míra 30cm. Míry a množství se mohou postupně měnit, ale ne velmi. Určitě dostanete informace včas - s rybářskými licencemi, anebo po příjezdu do kempu.
Běžným zvykem zde na rio Ebro je ulovené ryby pouštět, ale pokud nebudete zabíjet přímo dvoumetrové sumce, nebude na Vás nikdo pohlížet s nechutí.

 

Doprava

 

Jsou dvě možné trasy autem: přes Německo a přes Itálii. Přes Německo je trasa delší asi o 100 km. Výhoda je v nižších nákladech na dálniční poplatky, které vyjdou cca na 80 až 85,-Euro jedním směrem. Trasou přes Itálii zaplatíte na dálničních poplatcích cca 125,-Euro jedním směrem.

Snažil jsem se Vám co nejpřesněji přiblížit předpisy a pravidla lovu na Rio Ebro - aby jste vědeli vše, co by jste měli vědět, než se sem vypravíte. Všude jsou určitá pravidla, a ty je třeba respektovat. Pokud je budete dodržovat, bude k Vám kontrolor (i příslušníci policie) velmi milý a určitě Vám pocit z překrásné rybařiny nepokazí. Budete dlouho na zdejší rybařinu vzpomínat v tom nejlepším slova smyslu. Důkazem je množství mých přátel, kteří sem jezdí i několikrát ročně.

Srdečné pozdravy a mnoho úspěchů nejen v rybaření!!!

Štefan – Rybářský průvodce na Rio Ebro.

Štefan, průvodce na Rio Ebro, vyřizování licencí, ubytování všeho druhu, pronájmu lodí, poradenství, průvodcovské služby...

Kontakt mobil: 0034 669 585 189 Mequinenza - Španielsko , nebo: e-mail: stefanebro@seznam.cz

INSTRUKTÁŽNÍ DVD CHYTÁME SUMCE S DAVIDEM HAVLÍČKEM