Konečně ji rybář podebral a já mohl obdivovat její šupinatou krásu. Na první pohled mě uchvátila. Torpédovité tělo, zakončené mohutnou ocasní ploutví, vzbuzovalo na první pohled respekt a úctu. A ty oči - smutné a upřímné. Její tlamka ji prozradila – byla to krásná parma, které do šedesáti centimetrů moc nechybí. Byl jsem jako učarovaný. Dal jsem se s oním "domorodým" rybářem do řeči a vyzvídal. Parma, jako ryba, mě fascinovala a okamžitě se pro mě stala rybou číslo 1!


i brzký podzim přináší úspěchy

Doba lovu
I když odborné publikace uvádí, že hlavní lovná sezóna parem je od půlky června do konce srpna. Já je lovím hlavně v zimě. Od listopadu do konce února. To jsou mé oblíbené měsíce. Parmy se dají lovit i na jaře, nebo v létě, ale to je lovím na plavanou, po zahájení lovu dravců, i na přívlač.

Nástrahy
Mým favoritem jsou bílí červi. Nedávám na háček malé sousto (3,4 kusy), ale parmám stražím vždy pěkně velký chomáč, který vytvořím 10-20 červy. Na druhém místě sekundují žížaly – hnojáčci, rousnice i obyčejné kopané žížaly. Někdy sáhnu i po pařeném rohlíku. Na sýr a rybičku cíleně nelovím, ale i na takové nástrahy se dají lovit parmy.


parma přes 60 cm za sněhové vánice

Náčiní
Úplně za začátku jsem používal obyčejné teleskopické pruty, akce 50-100gramů, délka 3,6 m. Vlasec 0,25mm. I na takové náčiní jsem měl úspěchy, ale střídaly se s neúspěchy a já si chtěl každý lov povodit větší parmu. Začal jsem tedy zjemňovat. Nejdříve jsem přešel k jemným bolognesovým prutům a slabším vlascům. Zjistil jsem, že vlasce v rozmezí 0,16-0,22mm úplně postačí a dají se s nimi „utahat“ i opravdu velké parmy. Velké považuji parmy od 60cm výše. V poslední době přecházím na feederové pruty, které mají rozhodně nejcitlivější špičku, ale ve velkém proudu, kde se parmy prohánějí, se i nejtvrdší špičky feederu ohýbají až moc. Zaleží tedy především na vaší volbě a tedy na tom, v jak silném proudu chcete lovit. Háčky kupuji od firem Maruto a VMC ve velikostech č. 2-6 a samozřejmě nesmí chybět ani placatá olůvka do proudu (40-100g).

Krmení
Vzhledem k tomu, že lovím v chladných měsících a během lovu se často přesouvám, nepoužívám krmení vůbec, anebo jen velmi malé množství - asi 10 koulí velkých jako mandarinka na jeden lov (6 hodin). Složení : rozmočený tvrdý chléb-30%, kukuřičný šrot-30%, speciální parmové krmení-20%, hlína-15%, konopí-5% a na závěr 2 kelímky bílých červů.

Montáže


Klasická montáž, kterou používám na rozhraní proudu a na dno, kde jsou kameny, nebo jiné vázky.


Typická montáž do silného proudu.


v podběráku

Místo lovu
Jak už jsem naznačil, parmy milují proud a kamenité dno. Ještě jsem zapomněl na hloubku. Lovím tam, kde je 0,5 - 3m. Občas se prozradí tím, že vyskočí nad hladinu. Vhodné místo k lovu je např. rozhraní rychlého proudu a "točáku". Tedy místa, kde se na jednu stranu valí proud a na druhou protiproud. Dobře se loví i u různých výpustí, jezů, mostních pilířů, kanálů a samozřejmě na soutoku dvou řek.

Strategie lovu
Vše už tedy máme připravené, místo vytipované a jdeme na ně. Pokud lovím na rozhraní dvou proudů, nahazuji do silnějšího proudu a počítám s tím, že má montáž splave až do míst, kde se oba živly prolínají. Takové místo je velmi výhodné, protože ryby zde mají dostatek přirozené potravy a budou slídit právě v místech, kde je připravena naše montáž. Po nahození došponuji vlasec tak, abych cítil odpor olůvka a prut položím do vidličky. Snažím se o to, aby špička prutu svírala s nahozeným vlascem úhel, co nejvíce k 90°, ne však ostřejší. Zbývá už jen vyčkat na záběr. Ten se většinou projeví prudkými "škubanci" špičky. Nečekejte nic jemného, padesátka parma zabere stejně houževnatě, jako srpnový kapr. Osobně sekám jakoukoliv změnu, kterou vypozoruji na špičce prutu, ale typické jsou již zmiňované "škubance".


hlava parmy v detailu

Zdolávání
Každý souboj s parmou se vám silně vryje do paměti. Já si moc dobře vzpomínám, jak jsem poprvé změřil síly s pěknou parmou (58cm). Ve špičce párkrát cuklo a já nesměle přisekl. Prut se ohnul do pěkného oblouku a já se setkal s ohromným odporem. Bylo cítit, jak ryba "drnká" o dno a jen stěží jsem navíjel. V prutu praskalo - to jak byly jednotlivé díly teleskopu přimrzlé k sobě a tahem protivníka se "odlepovaly" od sebe navzájem. Konečně jsem rybu vylovil a těšil se z její majestátnosti. když jsem ji o chvíli později vracel řece, mrazilo mě po zádech. Ne ze zimy a chladu, ale z ohromného zážitku, který se dá naplno prožít právě u vody.

Ochrana parem
Jestli si některá ryba zaslouží náš respekt a úctu, tak je to parma! Jak už jsem napsal, neznám krásnější rybí stvoření. Kam se hrabe kapr. Letošní rok konečně udělal rybářský svaz krok kupředu, když odsouhlasil to, aby byla parma na některých lokalitách považována za rybu ušlechtilou. Díky tomuto zákonu se přestanou, na některá "provařená" místa na Labi, sjíždět rybáři, kteří loví především pro maso. Byl to divný pohled, sledovat lovce, jak jdou rybařit a s sebou mají kladívko a kbelík! Takovou "přípravu na lov" si podle mého názoru nezaslouží žádná ryba a parma vůbec!


parma si styl lovu Chyť a pusť bezesporu zaslouží

Závěrem
Každý rok se znovu a znovu těším na první mrazíky, kdy zase konečně vyrazím na své nejoblíbenější a nejbojovnější ryby. Nenechte se odradit mrazivým počasím a radami některých starších rybářů - např. že ryby v zimě přece spí! :-) Nevěřte tomu a běžte lovit. Držím vám palce a doufám, že vám můj článek dopomůže přelstít velkou a bojovnou parmu a především naplno vychutnat boj se silným protivníkem.


slušný kousek 63 cm z proudu

Hodně štěstí a Petrův Zdar!

Tomáš Hampejs alias Tomash*