Jasně rozhodnutý jsem vyrazil na před loni na jaře do rybářských potřeb a nechal zde drtivou část své tehdejší výplaty. Zakoupil jsem winklepicker vyrobený v Anglii a kvalitní naviják neznámé japonské značky. K tomu další potřebné propriety, které, jak dnes již vím, byly nepotřebné. Dále nějaké posilovače atd. Lehkost, pevnost a pružnost prutu mě naprosto fascinovala. Naviják s bojovou přední brzdou se mi zdál také nepostradatelný vzhledem k jemnosti náčiní. Zkrátka jsem v prodejně nechal něco kolem 9000 Kč.
První pokus na nečisto se konal ještě před začátkem sezóny na sousedově nebesáku. Domů jsem přišel zklamaný a zmoklý jak slepice. Na poprvé to nevyšlo a hodně jsem hloubal čím to. Další lov se konal 17.dubna na jednom dvouhektarovém rybníku.Obsadil jsem krásně posekaný břeh, zakrmil jsem směsí, která voněla po jahodách a plný očekávání věcí příštích jsem nahodil. Jenže úspěch se nedostavil a já dostal tvrdou školu. Bádal jsem o neúspěchu a přemítal čím to. Postupně jsem objevoval záhady lovu feederem na stojácích až jsem dospěl k několika zásadním poznatkům, které vám nechci vnucovat, ale o které se chci podělit.

Mým cílem byli a jsou kapři, snem amuři. Takže bych to nebral jako poučky k lovu plotic... :-)


kliknutím obrázek zvětšíte

Co se lovného místa týká, tak jsem dospěl k názoru že každý rybník (ne nebesák) má přítok, od nějž se směrem k hrázi rozkládá mělčina. Její velikost je různá, ale ta mělčina je všude. Tu jsem si vybral jako správné lovné místo. Od přítoku prorůstá mělčina travou a jinou vodní zelení. Nad vodu zasahují také převislé větve a ve vodě je zde tedy také napadaná a naplavená potrava. Ryby se sem tudíž nejezdí vyhřívat, ale krmit se, což je přesně to, co potřebujeme, pokud chceme lovit a ne sedět na břehu a kochat se. Na takovýchto místech většinou nevnadím, protože nepotřebuji ryby přilákat - jsou naučené sem plavat a krmit se zde. Když chci ryby stáhnout na konkrétní místo tak zakrmím jen lehce a !!! žádné posilovače!!! viděl jsem kapry jak najeli na krmení, a v zápětí se rozprchli. A to byla barva krmení hnědá a na posilovači j sem celkem šetřil. Ani různé příchutě ryby nepřesvědčily, takže zde vnadím jen směsí, která má jemnou vůni, tmavou barvu a kterou později popíšu. Chytám ze břehu tak 20 m od přítoku, prutem kolmo k vodě.nahazuji podél břehu a k přítoku.


kliknutím obrázek zvětšíte

Montáže - v jednoduchosti je síla - to je můj názor, proto se žádné zázračné montáže nedočkáte.
Ve většině případů používám jako kmen monofil 0,16 mm, návazec pak 0,14 mm. Na kapry kolem 50 cm to stačí a když přijde nějaký větší, nebo amur tak je aspoň o zábavu postaráno. Nerad vidím když rybáři táhnou 40 cm kapříka na 0,30 mm vlasci jak hadr a bez boje. Já si rád pěkně povodím i ty menší. Baví mě to a o to mi jde především.
Takže kmen 0,16 mm, následuje obratlík, který používám jako spojku kmenového vlasce a návazce. A taky samozřejmě omezuje kroucení vlasce. Teď záleží na nástraze. Pokud nastražím rohlík, nebo jinou vzplývavou nástrahu tak dávám na návazec (cca 30cm) broky. Dva těžší asi 10cm za obratlík, potom jeden lehčí do půlky návazce a jeden lehoučký 5 cm před háček. Rohlík potom krásně vzplývá nade dnem. Pokud nastražím červy (žížaly, kuku.....) tak dávám olivku 5-8 g na kmen před obratlík a návazec nechávám volný, aby nástraha nezapadla do bahna na dně.

Háčky používám zn. SASAME a to vždy a na všechny nástrahy. Používám háčky z tenkého drátku a úplně titěrné, vhodné pro lov na červíky. Kapr ho spolu s návazcem ani necítí a nemá podezření. Toho využívám, protože zaseknout prudce na mělčině znamená rozplašit celé hejno na dlouhou dobu. Proto nechám kapra cumlat nástrahu tak dlouho, než odjede od hejna strávit pozřené sousto. Vypadá to nesportovně, ale háček je v naprosté většině případů pevně zaseklý v tlamce, ne v jícnu. Jak rohlík nasává a vypuzuje háček se prostě zachytí. S překlopeným řadičem nechám po záběru rybu odjet od hejna a až teprve potom zaseknu a zdolávám a ostatní kapři se pokojně pasou dál.

Krmení: v případě že se rozhodnu volně rozjeté hejno stáhnout trochu k sobě, použiji nenápadně jemně vonící piškotové krmení.Že je hejno rozjeté poznám podle bublinek po celé ploše mělčiny, vln (jsou v té mělčinové hloubce dobře vidět) a obláčků kalu. Složení tohoto krmení je moje malé tajemství (možná ho někdo zná), takže to nerozkecejte :-) Je to kukuřičný šrot, anglická vločka, ovesné vločky, strouhanka, řepka a piškoty.
Šrot - je to základ, nosič. K dostání je v prodejnách krmiv pro psy...používám jen kukuřičný
Anglická vločka - jsou to malé kousky krmení, vyrábí to např. slovenská firma Lastia. Je to k sehnání v ryb.potřebách. Kilo stojí asi 70,- Kč.
Ovesné vločky - spolu s anglickými vločkami a řepkou fungují jako partikl, který ryby sbírají a drží je v lovném místě. Půl kila cca 10,- Kč. Není co dodat, snad jen to, abyste je nechali chvíli bobtnat. Stačí tak hodina před zamícháním do směsi
Řepka - partikl, podrží vám ryby na místě. K sehnání je v zahradnických potřebách. Nechte bobtnat v dostatečném množství vody aspoň 24 hodin před zamícháním do směsi. Dejte je raději do větší nádoby, jelikož dost zvětší objem.
Strouhanka - působí jako lepidlo ve směsi, přidáváme až nakonec.
Piškoty - právě ony způsobí tu krásně nasládlou a jemnou vůni. Kapři je skutečně zbožňují, o amurech nemluvě. Jeden pytlík jemně nameleme, druhý jen nadrtíme na větší kousky.
Pokud budete chytat na masné nebo i jiné červy, tak jich do krmení hrst přidejte a ryby budou šílet.

Množství: na jeden 7 l kbelík. Do třetiny šrot, potom jak uznáte za vhodné angl. vloček, pytlík ovesných vloček. Řepku nechávám bobtnat v 0,5l sklenici od okurek, takže asi sklenici řepky. 2 pytlíky piškotů, strouhanku na konec, jak uznáte za vhodné.
Úplně na konec směs přibarvěte potravinářským barvivem do tmava, aby se ryby nelekly světlé barvy na dně. Vnadím rukou, vnadícími koulemi. Ty se na dně rozpadnou. Na mělčině je vhodné vnadit jen před lovem a nechat místo "uležet" - prostě nechat v klidu a nenahazovat do něj. A v blízkosti radši nelovit, ani nezdolávat přes nakrmené místo, jinak se může stát že ryby nenajedou.

Nástrahy: po pravdě řečeno neexperimentuji, takže po zjištění, jak skvělí jsou masní červi, chytám jen na 2, slovy dvě nástrahy. Je to rohlík a masní červi.
Rohlík: prostě ho koupím cestou na ryby čerstvý v Jednotě a pak už jen uždibuji nepravidelné kousky a nastražuji je normálně na háček, ne na vlas.
Masní červi: ty kupuji v rybářských potřebách za 25,- kč/krabička. Ale jen čerstvé. Jak je strouhanka v krabičce nahnědlá a lepivá, tak je nechci. Hned se zakuklí a to nepotřebujeme. Kukly také nejsou špatné, ale kroutící se červík je prostě lepší.
Jiné nástrahy opravdu nemám za potřebí používat. Dvě výše zmíněné i kombinuji. Kousek rohlíku s jedním červíkem je pro šupináče neodolatelná kombinace.
Závěrem bych rád dodal, že toto není naprosto univerzální návod, protože každý stoják je trochu jiný, ale určité specifické znaky jsou téměř všude stejné.Všechny rybníky, na kterých lovím, mají přítokovou mělčinu s trávou zasahující do vody a na břehu olše, jejichž větve jsou nad vodou.

Ještě bych měl asi dodat , že doba neúspěchů a zkoušení mě hrozně bavila, což by asi každému potěšení nedělalo. Já jsem možná výjímka, ale dělal jsem to proto, abych mohl dělat to co mě baví nejvíce. Lovit ryby, tahat je, zdolávat.....

Feedrovému lovu na stojácích zdar chose