Rybáři většinou ani neví, že se můžou jednoduchým způsobem bránit. Nejpoužívanější jsou tak zvané PIR detektory pohybu, které v případě, že zaregistrují pohyb, vyšlou signál na kapesní přijímač, který má rybář u sebe. Tento přijímač je většinou víceúčelový a slouží i pro příjem záběrů ze signalizátorů. Princip PIR snímačů pohybu spočívá ve snímání rozdílů v infračerveném spektru. Nevýhodou těchto snímačů je, že nefungují za silného letního slunce a také to, že může docházet velmi často k planým poplachům vlivem proudění vzduchu, resp. rozdílů teplot vzduchu. Senzory PIR také samozřejm reagují nejen na lidi, ale také na zvěř. Tím, že jsou umístny nízko nad zemí je snadno spustí i zajíc. Cena těchto detektorů vhodných pro rybáře se pohybuje okolo 3000 Kč.

Protože se snažíme neustále naše výrobky vylepšovat, zabudováváme alarmové čidlo přímo do našich signalizátorů zábru ULTRACARP TX vyrábných od června tohoto roku (obr.2). Signalizátory jsou vybaveny všemi funkcemi jako je regulace hlasitosti, výšky tónu, citlivosti, rozlišení zpětného chodu, nočního světla, vysílače dálkového, bezdrátového příposlechu a nyní i čidlem, vyhodnocující otřesy a změnu polohy.

Velkou výhodou tohoto našeho patentovaného řešení je to, že nepotřebujete žádný další přístroj, další krabičku, další baterie - vše máte zabudováno přímo ve výrobku, který používáte. Toto řešení má také velmi nepatrný odběr z baterie. A to nejlepší nakonec: NIC VÁS TO NESTOJÍ. I když od června automaticky všechny signalizátory ULTRACARP TX vybavujeme touto alarmovou funkcí, cena zůstala stejná, jako u těchto signalizátorů dříve.

Rybář tedy signalizátory běžně používá a kdykoliv si může aktivovat funkci alarmu jejím zapnutím jak na signalizátoru, tak na přijímači. Od tohoto okamžiku je vyhodnocována změna polohy signalizátorů.

Pokud je alarm zapnut, je téměř nemožné signalizátory ze stojanu odšroubovat a odnést, aniž by to zabudované čidlo nezaregistrovalo. Z toho vyplývá, že tento systém nechrání celou vaši výbavu, ale jen signalizátory. Vycházíme však z toho, že všichni okradení rybáři se kterými jsme mluvili, přišli nejen o drahé pruty, stojany, ale také o signalizátory.

Detailní popis funkce zde úmyslně není popsán. Jde přece jen o zabezpečovací zařízení. Popis najdete v návodu u výrobku.

obr. 2

Dalším zařízením, které je určeno spíše pro ochranu vašeho automobilu je MINIPAG (obr.3). Jedná se o malou krabičku, kterou koupíte za 990,- Kč a připojíte ke starému mobilnímu telefonu, např. Siemens C35 (připojitelných telefonů je celá řada). Tuto sestavu pak položíte do automobilu po sedadlo a jakmile se vám tam bude někdo dobývat, MINIPAG zaregistruje otřesy a okamžitě zavolá na váš mobilní telefon, který máte u sebe. Tento náš výrobek byl uveden na trh v únoru tohoto roku a těší se obrovskému zájmu. MINIPAG, který může hlídat nejen váš automobil, ale vlastně libovolnou věc, kde je možné vyhodnotit otřesy, klidně např. batoh, stan apod. Žádná montáž, přenositelnost, přitom spolehlivě předává informaci o poplachu na váš osobní mobil - zkrátka nic jednoduššího už snad neexistuje. A celkové pořizovací náklady – za hubičku: MINIPAG stojí 990,- Kč, starý mobil, klidně i s poškozeným displejem (ten tady nepotřebujeme) např. C35 koupíte za tři stovky a nějakou SIM kartu za stovku. A chráníte si majetek za deseti nebo i statisíce korun. Přitom při poplachu, když máte vypnuté posílání sms zpráv, vás to nestojí ani korunu. MINIPAG vám zazvoní, vám se na displeji zobrazí nápis např. ALAMR AUTO a hovor ani nemusíte vyzvednout. MINIPAG můžete dálkově, opět bezplatně zapínat a vypínat a v případ potřeby i odposlouchávat střežený prostor – to už samozřejmě zadarmo není. Veškeré informace najdete na našich internetových stránkách www.flajzar.cz nebo nám zavolejte. Vše vám ochotně vysvtlíme.

Věřím, že těmito „drobnostmi“, opět trochu přispíváme k ochranně proti nenechavcům a lidem bez charakteru, kteří s klidným svědomím okrádají ostatní, slušné lidi.