První květnová výprava:

Po 2 1/2 hodinách jízdy a vyřízení nezbytných úředních procedur (pouze tato omezení – "hele chlapi, vše nad 50 a potočáky pouštějte"), jsme se kolem 10:30 dostali k vodě a začali jsme vláčením twisterů (Relax, Berkley) z hráze. Bobo klasicky bílá barva, já oranž, první ryba – letos klasicky – Bobo (siven 32 cm) já jsem kontroval duhákem 36 cm nezvykle vysoké stavby těla, Bobo poté chytil sivena 35 cm a duháka 32 cm a tím na čas vystřílel prach + mu něco většího urvalo twistra pod nohama. Na můj berkley se pověsila první čtyřicítka dne a po pěkném souboji jsem poprvé bušil gobopaličkou.

Bobova přítelkyně Věrka dostala duháka kolem 30 cm a celkem s přehledem a ne zrovna vhodným nářadím ho mazácky zdolala. Kolem 13. hodiny se zvedl velmi prudký vítr a skončilo braní ryb. Ne však pro všechny!!! Na protějším břehu chlap s mušákem – co hod to ryba. Jelikož jsem měl muškařinu také s sebou, okamžitě jsem přezbrojil. Leč v silném bočním větru nahodit s pětkovým prutem 10 m, nebyl zrovna jednoduchý úkol. Přesto se mi několikrát podařilo dostat svého nepotopitelného chrostíka mezi aktivní ryby a po několika minutách jsem začal zdolávat první rybu na mušák. Duhák mi vymotal šnůru až na backing a po několika saltech a zhruba 10 minutách zdolávaní jsem ho konečně dostal do blízkosti podběráku. Ovšem velmi zrádnou věcí na Koutech je tráva, která zasahuje po celém obvodu zhruba 2–4 m směrem do rybníka. Protože jsem o rybu v trávě nechtěl přijít, neustále jsem ji směroval k sobě, až si konečně dala říct a vyrazila proti mé osobě s úmyslem mi proplout mezi nohama a už se jí i potupné fotbalové housle povedli, leč jsem duchapřítomně a naslepo za zády nastavil podběrák a světe div se, ryba do něj neomylně zajela. Opět, jak říká Bobo, naprosto nechutně vysokej, nádherně tmavej duhák 46 cm, který i po vyčištění měl přes 1 kg váhy.

Do konce rybolovu jsem ještě stejným způsobem dostal duháka 44 cm, ale už bez tohoto efektního podebrání. Bobo vláčením chytil malé okouny a potočáka kolem 30 cm v bídném stavu. Věrka jednoho menšího duháka a okouny. Já k dovršení všeho chytil na konci migrénu jako prase, takže tímto děkuji Bobovi, že to zpátky odřídil, protože jinak bychom se domů na finále MS v hokeji nedostali.
Jako bonus vidíme při práci zřejmě pana Slavoje Svobodu a jeho naprosto dokonalé nahazování, které mne ještě dnes budí ze sna.

Použité nástrahy:
Vláčka – twistery 5 cm (bílá, fluo zelená, oranž) , přívěsná zátěž 4 g, velmi pomalé tažení, rotačky či plandy 0 bodů.
Moucha– Chrostík (nepotopitelný) –srnčí srst č 10 pomalé popotahování či nechat volně houpat ve vlnách. Ideální byla jakákoliv velmi dobře plovoucí světlá moucha.
Chce to prsačky a zabrodit za trávu!!!!

Druhá, tentokráte víkendová výprava!!!
Zamluvili jsme si chatku, přece v červnu jsou noci teplé – no teplé... Od 19 hod se nám kouřilo od huby a znovu jsem se bál, že se probudím s jinovatkou ve vlasech, jako před 15 lety na vojně. Ale přestože s námi tentokráte byla moje i BoBovo drahá polovička, holky to nesly statečně a pro naši vášeň obětovaly bez remcání i slíbenou romantickou večeři. Jedna se chopila prutu a druhá kamery, ovšem závěr prvního chytacího dne strávili v družném rozhovoru bez jakéhokoliv náznaku zájmu jak o rybaření, tak o nás dva...

Rybaření:
Opět začínáme vláčkou, je zataženo , mírný větřík a celkem se trápíme, Bobo přechází na mušák a přestože ho má vlastně poprvé regulérně v rukách, dostává hned několik potočáků, nej.: 35 cm, já ještě chvíli vláčím, už proto, že mne letos gumy naprosto dostaly a po vydatném tréninku na Tatrovicích si i dost věřím, nakonec zdolávám solidního sivena a padá mi pěkný duhoš, ovšem zdaleka ne poslední. Bobo se posune vedle mne a s železnou pravidelností zdoláváme siveny jak na pomalu taženého chrostíka č.12 na 3 m. návazci, tak i na tzv. „Vráťovu kramli”, což je CDC chrostík s fialově dubovaným tělem č.10. Já zkouším i zelené pakomáry, zatím bez úspěchu. Na konci první poloviny sobotního chytání konečně dostáváme duháky já 38 cm a Bobo 36 cm!!! O poločase, při výborných špagetách v místní restauraci kujeme nový plán, ryby sbírají něco těsně pod hladinou a hladina je jako zrcadlo, což není zrovna ideální stav!!! Po prvních náhozech nám oběma upálí mouchu solidní ryby. Pak si to zopakujeme a do tmy dál chytáme pouze siveny. Já jako bonus chytám nezvykle vysokou plotici 36 cm na pakomára.

Na konec zkouším ještě vláčet a opět se mi vypnou dva duhoši jistě přes 40 cm. Celý den zakončujeme skórem kolem 20 ryb na osobu, ale nejdeme nad 40 cm. Aktivita ryb se postupně přesunula do středu rybníka, kde neomylně loví boatař, stylem nahození zlatého pakomára na zlatém háčku č.10 a to tak, že nahodí a odplave od nahozeného pakoše, aby narovnal šňůru a vytvořil nezbytné vlnky.

Neděle: K vodě vyrážíme okolo 5:30 hod. Obloha bez mráčku a hladina jako zrcadlo, aktivita ryb pouze kolem břehu (siveni). Zkouším luru, ovšem bez úspěchu, přezbrojuji na místní klasiku a daří se mi chytat siveny. Bobo a další vláčkaři řádí na hrázi, má pár pěkných sivenů a někdo chytá i solidního duháka kolem 45 cm. Mezitím přijíždí auto a do rybníka se dostává kolem 100 ks ryb 40–50 cm. Bobo přechází na mouchu a opět boduje siveny kolem 35 cm a duhákem, mně už se daří chytit pouze solidního potočáka ...35 cm a dva siveny tak 30 cm.

Vyvrcholení nastává ovšem kolem 10 hod, kdy vedle stojící muškař na rychle taženou kramli dostává po dlouhém boji obludu, co se nevejde ani do podběráku – nádherně stavěný duhák 68 cm dostává své 3 minuty slávy a je vyfocen ze všech stran vším, co má kdo po ruce, nám to ovšem bere veškeré psychické síly. Končíme rybolov s úlovkem kolem 10 ryb na osobu. V noci zima jak prase, spadlé solidní ryby a tohle nakonec, to se nedá vydržet!!!

Vláčka opět twistery 5 cm, s počínající tmou byla lepší černá barva. Ideální je vláčet souběžně s břehem (do půl metru) a drhnout velmi pomalu s nástrahou o dno.
Moucha – kupodivu mouchy velikosti 8–10, opět dobře plovoucí, dobré by byly i pupy, mít je. Určitě stojí za to mít s sebou černé lury (menší – max. 10, nejlépe 12). Aktivita ryb se posouvá čím dál tím víc do středu rybníka a bude hůř. Chce to boat!!! Já už ho mám konečně spravenej!!!

Chatky jsou velmi solidní, restaurace ucházející, sprchy a vůbec sociální zařízení u chatek velmi dobré a čisté. Cena chatky 500 Kč den a nikdo nás nevyháněl ani nijak neomezoval, naopak, byl nám ještě nabízen gril na ryby. Vezměte si s sebou rychlovarnou konev nebo spirálu.

Text. Rarach
Foto: Bobo a Věrka