Tyto špunty navíc výborně plavou a dá se s nimi dobře pracovat. Další výhodou je jejich tvar, který by se z polycelonu těžce vymodeloval. Špunty jsou konické, zaoblené a mají kulatý průřez. Jsou proto přímo ideální k výrobě velkých štikových popperů. Výrobní postup je podobný jako u meších popperů, je zde však několik zásadních rozdílů.

Různé barvy popperových hlaviček.

Jako první krok si špunty musíme patřičně upravit tzn. vytvarovat z nich požadovaný tvar. Ostrými nůžkami zešikma ustřihneme rovnou část špuntu.

Zastřižení špuntu do požadovaného tvaru.

Je důležité, aby byl střih rovný a byl proveden najednou. Na čele hlavičky by tak neměly vzniknou žádné zuby, které by později vypadaly špatně. Ostrou žiletkou uděláme cca 3 až 4 mm hluboký zářez napříč špuntem. Tento zářez by měl být rovný, aby hlavička nebyla vychýlena.

Do špuntu uděláme zářez ostrou žiletkou.

V této fázi jsou polotovary hlaviček hotové a samotná výroba může začít. Před samotným vázáním je potřeba si mírně upravit háček – v místech kde bude hlavička upevněna zapilujeme háček hrubším pilníčkem, aby byl povrch hrubší a nit lépe držela na háčku. Nit přichytíme na háček a navážeme vlasec o průměru cca 0,30mm nebo tenký drátek, zároveň tak vytvoříme asi 20 pevně utažených ovinů. Tímto krokem nám vznikne podklad. Ten je velmi důležitý, protože výrazně zvýší životnost celého poppera. Pokud bychom hlavičku nasadili pouze na samotný holý háček, tak by se i po zalití do epoxydu snadno uvolnila a popper by byl zničen. Tyto oviny zakápneme vteřinovým lepidlem tak, aby se lepidlo dostalo i do prostoru mezi oviny. Můžeme ho nanést i větší vrstvu – ještě před zaschnutím lepidla nasadíme hlavičku na háček a celý spoj ještě jednou zakápneme. Hlavičku je důležité nasadit rychle a rovněž ji i rychle srovnat. Pozdější manipulace po zaschnutí je vyloučena. Po dokonalém zaschnutí lepidla na hlavičku nalepíme epoxydové oči. Ty jsou podlepeny samolepkou, takže by na hlavičce měly držet. Pokud by oči na hlavičce nedržely, tak je zakápneme jen malou vrstvou epoxydu ještě před nanesením velké finální vrstvy. Oči mohou být i nepřirozeně velké a také barevné. Dobré je i zkombinovat různé barvy očí a tělíčka. Oči tak více vyniknou a muška je pro rybu atraktivnější. Hlavičku můžeme dobarvit voduvzdornými fixy různých barev např. jak je tomu u vzoru Green Head Popper.

Další krok je poslední ve výrobě hlavičky, ale musím podotknout, že i ten nejpracnější. Celou hlavičku musíme zalít do epoxydové pryskyřice tak, aby byla vrstva epoxydu rovnoměrná a nevytvořily se žádné kapky. Epoxyd je nejlepší použít dvousložkový, který se ředí v poměru 1:1. K dostání jsou nejčastěji v muškařských nebo modelářských prodejnách. Vrstvu epoxydu nanáším najednou a ve větším množství, proto je důležité si dát pozor na správný poměr při rozmíchávání. Než epoxyd zaschne, je pár minut řídký a má tendenci stékat. S hlavičkou je tedy potřeba rovnoměrně otáčet, aby epoxyd nestekl na jednu stranu. Pokud nemáme k dispozici rotační muškařský svěrák, v kterém by se muška dobře otáčela je nejlepší si vyrobit speciální sušičku viz Tip dole.

Po dokonalém zaschnutí epoxydu je hlavička hotová a můžeme začít s navazováním barevného ocásku, jak je znázorněno na obrázcích výrobního postupu. Jen dodám že ocásek by měl být barevný a poměrně objemný, ve vodě by měl při potopení mušky zapracovat. Základ ocásku tvoří barevný ocas z polární lišky, který dodá patřičný objem. Nedílnou součástí je i několik snopečků lametek Crystal Flash nebo Spectra Flash a samozřejmě i barevné srpky z kohouta, které na velkých popperch nesmějí chybět. Tyto srpky se navazují po 3 z každé strany a to tak jak je znázorněno na obrázku. Za hlavičkou je ještě důležité navázat hustý věneček nožiček, které vytvoříme natočením 2 srpků z kohouta. Dodají mušce objem a zvýrazní se silueta. Úplně na konec můžeme navázat gumové nožičky Crazy Legs, které dále znásobí netradičnost a určitě i účinnost poppera!

krok 1

Pilníčkem zapilujeme první třetinu háčku.



krok 2

Přichytíme vázací nit a navážeme silon nebo drátek a uděláme oviny.



krok 3

Zakápneme vteřinovým lepidlem.



krok 4

Nasadíme hlavičku a srovnáme ji.



krok 5

Spoj zakápneme ještě jednou vrstvou lepidla.



krok 6

Po zaschnutí nalepíme epoxydové oči.



krok 7

Na hlavičku naneseme vrstvu epoxydové pryskyřice a necháme vytvrdit



krok 8

Hlavička je hotova.



krok 9

Navážeme první snopeček srsti fluo. zelené barvy z polární lišky .



krok 10

Rovněž navážeme druhý, stejně dlouhý snopeček oranžové barvy.



krok 11

Přichytíme několik vláken Crkystal Flash.



krok 12

Na lesklá vlákna přichytíme snopeček z nabarveného ocasu veverky.



krok 13

Po obou stranách navážeme 3 pírka z kohouta.



krok 14

Pohled shora.



krok 15

Navážeme červený snopeček z lišky a 2 srpky z kohouta na nožičky.



krok 16

Pomocí skřipce natočíme srpky a vytvoříme husté nožičky.



krok 17

Nožičky pevně zafixujeme a zakápneme lakem nebo lepidlem.




Orangel Head Popper
krok 18

Na závěr navážeme gumové nožičky Crazy Legs a popper hotov !



Green Head Popper – další účinná varianta.

Tip:
Jak jsem se již krátce zmínil v článku, je dobré si vyrobit speciální sušičku díky které se budou mušky z epoxydu rovnoměrně otáčet a nedojde tak k nerovnoměrnému stečení epoxydu. K výrobě budeme potřebovat jeden motorek z grilu, umělohmotnou kulatinu na osu a 20 mm tlustý polycelon kruhového průřezu o průměru 70 mm jak je vidět na obrázku. Do středu polycelonu nalepíme kulatinu, která vytvoří osu a zasadíme ji do grilovacího motorku. Sušička je hotova. Kromě opperů ji můžeme použít i na běžné streamery nebo pakomáry zalité do epoxydu.


Tento a další články naleznete v červnovém vydání časopisu KAJMAN