27.května 2005 jsem se vydala za naší reprezentací do malebného horského městečka Arcos de Valdevez v Portugalsku, kde se konalo III. Mistrovství světa v lovu dravých ryb přívlačí a kde se ve dnech 26.– 30.května 2005 soustředila čtyřčlenná družstva z deseti zemí.


řeka Vez

Náš tým jsem zastihla po mém příletu v plném tréninku a každý závodník k němu přistupoval do poslední minuty vyhrazeného času velice zodpovědně. České čtyřčlenné družstvo zkušených závodníků, pod vedením manažera a rybáře zároveň Jiřího Škubala, bylo tvořen těmito reprezentanty: Michal Tichý, Radim Křepelka, Michal Čepelák a Jan Mikač. Náhradníkem byl Jiří Špáda, státním trenérem našeho týmu byl v tomto roce určen David Maixner, který se své funkce ujal velice zodpovědně.


Nahoře zleva: Jiří Špáda, Jan Mikač, Radim Křepelka, uprostřed zleva: Michal Tichý, Michal Čepelák, dole zleva: Jiří Škubal, David Maixner.

Slavnostní zahájení MS s doprovázel program portugalských písní a tanců a ukázkou místního folklóru. Ještě během pátečního večera jsem se zúčastnila vylosování jednotlivých reprezentantů ze všech zúčastněných zemí do 4 sektorů (každý byl tvořen deseti úseky). Pro samotný závod byla ne náhodou vybrána čirá řeka Vez s tyrkysovým nádechem.

Do jednotlivých sektorů bylo navezeno přibližně 400 ks nádherně zbarvených pstruhů potočních, kteří měřili kolem 30cm. Jako bod se počítala každá ulovená dravá ryba, která musela být chycena na háček bez protihrotu vně tlamy a předána rozhodčímu do podběráku. K mému překvapení jsem byla nominována za Českou republiku jako rozhodčí k jednomu závodníkovi na jednom ze 4 sektorů po oba dva dny závodu. Své role rozhodčí jsem se zhostila velice zodpovědně a získala nejen další zkušenosti v nejvyšších soutěžích, ale i přátele z řad portugalských rozhodčích i závodníků.

První den byla stanovena pravidla soutěže. Závod trval nepřetržitě tři hodiny. Po prvních deseti minutách měl závodník možnost přejít dle svého uvážení na jiný úsek sektoru ze své původní vylosované pozice. Postupně se začala projevovat nervozita mezi soutěžícími a v jednom ze sektorů byla nucena zasáhnout i místní policie. Jejich ”úkolem” bylo rozhodnout, který závodník vstoupil jako první na jiný úsek a tudíž měl právo na něm jako jediný zůstat. Po úvodních deseti minutách soutěže s možností „ přechodu” na jiný úsek mnohdy vyhrocená situace připomínala spíše bujaré atletické závody, než očekávané klidné rybářské přebory. Ani já jsem to neměla lehké. Běhala jsem z jednoho úseku na druhý a na některý úsek jsem sprintovala i 100m!


Já mezi ostatními rozhodčími

Naše reprezentace byla po prvém dnu na 5.místě a z jednotlivců se nejvíce dařilo Radimu Křepelkovi, který se svými 18 rybami obsadil 9.místo. Trochu rozptýlení všem našim reprezentantům přinesl v odpoledních hodinách krásný výlet do druhého největšího města v Portugalsku, Porta, které je proslaveno velice dobrým portským vínem. Kluci si mohli společně prohlédnout historické části města, přístav, projet se na vyhlídkové lodi a samozřejmě ochutnat různé místní speciality včetně zmíněného vína.

Druhý den byl každý ze závodníků opět připraven vydat ze sebe to nejlepší. Dvě hodiny před startem byli rybáři připraveni u vody, konzultovali s trenérem, jakou nástrahu zvolit, jaký použít prut apod. Každý z nich si uvědomil, že je to především reprezentační tým české republiky, za který musí bojovat o každou rybu do poslední minuty závodu.

Po prvních dvou hodinách boje byla naše pozice již medailová, chlapcům se dařilo a ve dvou sektorech jsme měli stále první umístnění. Vypadalo to velice nadějně, ale při sčítání výsledků nastalo veliké zklamání našeho týmu, poněvadž jsme se posunuli na 4.místo a prohráli pouze o půl bodu s Italy.

Při slavnostním vyhodnocení oficiálního ukončení MS jsem viděla na našich závodnících velké z klamání a slzy v očích. V ten okamžik si vůbec nikdo ze závodníků neuvědomil, že je to především sport, ve kterém našim chlapcům chybělo trochu toho rybářského štěstí a že 4. místo na světě je obrovským úspěchem! Vždyť za námi skončili závodníci takových rybářských zemí, jako je Bulharsko, Litva, Slovensko, Chorvatsko, Andora a Portugalsko.

Vítězství patřilo, jak v družstvu, tak v jednotlivcích Rusku s nachytanými 92 rybami a v součtu umístnění 24,5 bodu. Druzí skončili Poláci s 85 rybami a 30,5 body, třetí Italové s 55 rybami a 37,5 body a 4. místo patřilo naší reprezentaci s 61 rybami a 38 body !!!

Celkem se na MS nachytalo 533 dravých ryb, z našeho týmu obsadil velice pěkné 5.místo Radim Křepelka, 13.místo obsadil Michal Tichý, 20.místo patřilo Michalu Čepelákovi a 26. skončil benjamínek mužstva Jan Mikač, který má ještě řadu závodů před sebou a na MS získal velmi cenné zkušenosti.

Našim reprezentantům a především mým kamarádům přeji nejen za sebe, ale za všechny příznivce rybaření hodně úspěchů a štěstí v dalších závodech ať na našich vodách nebo v zahraničí.

Přála bych si, aby tento vynikající tým pod vedením Jirky Škubala a Davida Maixnera mohl reprezentovat naši republiku na IV.MS, které se opět koná v příštím roce v Portugalsku.

Jménem naší reprezentace je mi ctí poděkovat všem sponzorům za dary a hlavně Českému rybářskému svazu za umožnění účasti na letošním Mistrovství světa.

Petrův zdar!

Zdena Svejkovská
9.června 2005

Fotografie ze závodu
(foto: účastníci MS)