Bojová brzda je výhodou, kterou oceníme především v závěrečné fázi zdolávání, a která nám umožní rychle zareagovat třeba na únik větší ryby, kterou jsme přivedli ke břehu. Dobrá je instantní zarážka zpětného chodu. Ta nám pomáhá ke správnému vypnutí vlasce. Převod navijáku by měl být co možná největší, abychom byli schopni rychle zvednout krmítko a háček ze dna při navíjení. Tím se do jisté míry vyloučí zachycení o vázky v okolí loviště.

Vlasce a šňůry
Dnes jsou na našem trhu vlasce prakticky jen dobré a ještě lepší. Nosnost vlasců je rok od roku vyšší. My si však musíme uvědomit, že stejně důležitá, ne–li důležitější je nosnost vlasce v uzlu. Uzlům se totiž nemůžeme zcela vyhnout. Zda používat vlasce tvrdé nebo naopak měkčí záleží na více faktorech. Pokud nebudeme chytat na velké vzdálenosti, je asi lepší používat vlasce měkčí a tedy i průtažnější. Obzvláště ve spojení s tvrdším prutem. Naopak při lovu na delší odhoz nám tvrdší vlasec (s nižší průtažností) zlepší signalizaci záběru. Ten se totiž lépe a rychleji přenese na špičku našeho prutu. Nejčastěji používané kmenové vlasce jsou o průměrech 0,14 – 0,18 mm. Výhodný je vlasec potápivý. Na návazce nejčastěji používáme průměry 0,10 – 0,14.
Co se týče šňůr, tak jejich používání je otázkou osobních zkušeností a zvyku. Jejich předností je výrazně vyšší pevnost, přenosová rychlost a tedy i dokonalé informování o dění u naší nástrahy. Pokud se říká, že na feederové špičce cítíme každé dýchnutí ryby na naši nástrahu, platí to při použití pletenky stoprocentně. Šňůry je lepší používat ve spojení s měkčími pruty. Vhodné jsou opět šňůry potápivé. Při zimních lovech pod bodem mrazu jsou lepší šňůry spékané, které tolik nenasávají vodu a tedy ani tolik nenamrzají.

V krátkosti ještě zmíním důležité, ale již ne tolik finančně náročné propriety, které nám zpříjemní celý lov, jako například vidličky.

feederová a klasická vidlička
Přední vidlička pod feederový prut se od ostatních trochu odlišuje. Protože feederem nezasekáváme kolmo nahoru jako u klasické položené, ale spíše do boku, používáme nejčastěji vidliček ve tvaru obráceného ramínka na šaty. Tyto jsou široké a uprostřed odkládací části mají plastový výlisek ve tvaru V, který zabraňuje přiskřípnutí vlasce. Vynikající je trojnožka, kterou můžeme postavit v jakémkoliv terénu. Dobré jsou i vidličky s několika zubovými záseky v odkládací části, jež nám umožňují rychle měnit polohu prutu do stran. Klasickou vidličku můžeme použít na podepření zadní části prutu. Není však nezbytně nutná. Mnohdy je lepší položit si feederový prut přímo na stehno. Při této příležitosti musím zmínit židličku.

vhodné stabilní křesílko

Kvalitní, dostatečně pevné křesílko je při lovu na feeder nezbytné. Stabilní posed je velmi důležitý. Obzvláště to oceníme právě v případě, kdy máme rukojeť prutu položenou právě na stehně. Každý náš pohyb je totiž při špatném sezení okamžitě přenášen na feederovou špičku. Kvalita našeho posedu velkou měrou ovlivňuje schopnost soustředění se, což je nutným předpokladem naší úspěšnosti.

Poslední nezbytností je podběrák
Těch je našem trhu nepřeberné množství. Důležitá je hlavně dostatečná velikost. Používáme raději podběráky s bezuzlově pletenou síťkou, s pokud možno co nejmenšími oky. Vyhneme se tak nepříjemnému zachytávání háčku a v neposlední řadě poškození ryby při jejím výlovu. Jako dokonalé se mi jeví dlouhé plavačkové podběráky s teleskopickou rukojetí. Samozřejmě musíme dbát na dobré technické zpracování, aby podběrák něco vydržel.

A co nám ještě zbývá?
Drobnosti, ale velmi důležité. Feeder znamená především lov s krmítkem. Těch se používá celá řada. Základním rozdělením by snad mohlo být dělení na krmítka otevřená a uzavřená a dále pak na pevná a průběžná. Použití je celkem zřejmé. Uzavřená krmítka do tekoucích vod, kde potřebujeme aby se nám nástraha nevyplavovala příliš rychle. Používají se též například při vnadění různými druhy červů. Otevřená krmítka jsou pravděpodobně používána nejčastěji. Dobře se osvědčují na stojatých nebo pomalu tekoucích vodách. Krmítka se nejčastěji vyrábějí z plastů nebo kovů. A to buď drátěná, či z různých pletiv.
Pokud nepoužijeme při lovu krmítka, musíme použít zátěž. Jsou nutné pro udržení naší nástrahy v místě loviště, ale především nám umožňují dokonale vypnout špičku prutu. Na trhu je více než dobrý výběr ve všech váhových kategoriích. Zátěže se vyrábějí v mnoha provedeních. Stejně jako krmítka mohou být průběžná nebo pevná. Tvarová rozmanitost je obrovská. Od zátěží více či méně kulovitých, přes různé kapky, až po ploché tvary. Jestliže se donedávna vyráběly zátěže takřka výhradně olověné, můžeme se dnes setkat i s výrobky z plastů, wolframu a různých kompozic. Důvodem je samozřejmě toxicita olova.

Pokud něco nesmíme vynechat, pak je to docela určitě háček. Tato drobnost je věcí naprosto zásadní. Přesto mám pocit, že ne každý rybář si to dostatečně uvědomuje. Již to bylo napsáno mnohokrát, ale dovolím si to zopakovat. Pokud jsme ochotni dát nemalý peníz za naše vybavení, je trestuhodnou chybou šetřit na háčku. Pokud nás ten zradí, je nám celá drahá výbava na nic! To ale platí všeobecně, pro všechny lovné způsoby. V rybářských prodejnách se setkáme s množstvím nejrůznějších háčků od mnoha výrobců. Od háčku očekáváme především dostatečnou pevnost. Ta je dána materiálem, způsobem zpracování, velikostí a také tvarem háčku. Nejlépe je vyzkoušet si háček přímo v prodejně. Dbáme na maximální ostrost. Háčky při lovu nedoporučuji dobrušovat. Vždy je lepší vyměnit za nový.


Podběrák s dlouhou teleskopickou rukojetí je při feederování výhodou

Naposled bych zmínil ještě skutečné drobnosti, jako například různé obratlíky, karabinky, zarážky a podobně. Nejsou již zcela nezbytné, ale zlepšují nám komfort při lovu. Jistě by se našla ještě řada dalších pomůcek a doplňků, ale myslím, že je zbytečné přehlcovat začínajícím adeptům feederu hlavy, více než je nutné.

M.Thiele