Zpočátku jsem zkoušel různé vázací postupy a nakonec se mi osvědčil ten, který je znázorněný na obrázcích. Napodobeniny raků se mi výborně osvědčily na malých říčkách nebo větších pomalu tekoucích vodách. Lov na tyto nástrahy je však bohužel omezen na ty lokality, kde se raci vyskytují a tvoří přirozenou potravu ryb. Právě na těchto vodách je to vynikající nástraha a vysoce účinná zbraň i na větší ryby. Přesným opakem je tomu tam, kde se raci nevyskytují. Úlovky jsou tam velmi náhodné a ryby na raky útočí spíše ze zvědavosti. Do některých méně znečištěných revírů se raci začínají pomalu vracet a jsou zde vidět i větší exempláře. Co se týče velikosti nástrah, tak zde doporučuji používat menší velikosti cca od 4 do 6cm vč. tykadel. Nezřídka se stane, že velký rak s mohutnými klepety rybám nažene spíše strach než chuť k útoku. Velikost háčku by se proto měla pohybovat kolem č.8 (velikost pro háčky Tiemco).


Obr. 1 Přírodní vzory

Cekem důležitou roli zde sehraje barva raka. Přírodní odstíny jako je tmavě šedá až velmi tmavě hnědá se dají použít vcelku univerzálně (viz. obr.1). Jestliže chceme povolit uzdu fantazii a udělat z přírodního vzoru atraktivní nástrahu, můžeme vyzkoušet různé barevné kombinace (obr. 2). Taktový „fantastický” rak se stane účinnou nástrahou nejen na potočáky, vyskytující se na většině revírů, ale k útoku vyprovokuje i duháka. Je důležité si uvědomit, že rak se pohybuje pouze u dna, kde panují jiné barevné podmínky. Každá barva tak vždy bude mít o něco tmavší odstín než ten, jaký má na souši za denního světla.



Obr. 2 „Fantastičtí raci”

Pohybu raka u dna musíme upravit i způsob vázání. Je nanejvýš důležité, aby byl háček otočen směrem nahoru. To je nejlepší způsob, jak se co nejvíce vyhnout vázkám. Docílíme toho tím, že do tělíčka ráčka umístíme větší množství zátěže v podobě olověného drátku nebo zatěžkaných očí. Jestliže bychom tuto úpravu neprovedli, je životnost nástrahy na kamenitém dně pár nahození. V lepším případě skončí uváznutí otupeným háčkem a v horším ztrátou mušky, což by byla zajisté škoda, protože napodobeniny raků nepatří mezi jednouché vzory. Výhodou toho, že oblouček háčku bude umístěn v hlavičce ráčka je i ten, že ryby nejčastěji útočí právě na tuto část. Při samotném lovu je důležité napodobit přirozený pohyb raka tj. pomalé přerušované vedení po dně. I když samozřejmě univerzální, vždy účinný návod na vedení této nástrahy není, je potřeba jej jako u všech nástrah přizpůsobit aktuálním podmínkám lovu (já preferuji tento zmíněný).

Než se dostaneme k samotnému vázání, věnoval bych pár slov technice lovu. Vždy lovím jen s jednou nástrahou na návazci o průměru 0,14 až 0,16mm přibližně na délku prutu. Pokud bychom chytali hlubších tůních, je dobré návazec prodloužit tak, aby se nástraha pohybovala u dna. Pokud lovím v menších tůních, nahazuji ráčka přímo nebo šikmo proti proudu na konec tůně–pokud to loviště umožňuje, není špatné vyzkoušet nahození na mělčinu a ráčka do tůně pomalu stahovat. Dalším dobrým místem je nahazování do splavů, kde se ryby často vyskytují. Zde je potřeba mít nástrahu více zatíženou, aby se po dopadu do vody stihla potopit na dno dříve, než bude vyplavena proudem vody.


Vázací materiály–skalpy z kohouta–hnědý, grizzly, skalp ze slepice, koroptve, vlasec na kroužkování, silikon, gumičky, vinylový pásek, švýcarská tráva, krabička s dabingem.

Stejně jako u žab, které jste mohli vidět v předchozím díle tohoto seriálu je i u raků důležité dodržet správnou siluetu. Způsobů, jak jí dosáhnout je spousta a odvíjí se od materiálů, jaké jsme na výrobu ráčka použili. Na ocásek v zásadě nepoužívám nic jiného, než plochá pírka ze slepice, která se nacházejí na boční straně skalpu. Vylepšit se dají nanesením vrstvy silikonu, který se používá k lepení akvárií. To je dobré spíše pro větší vzory, kde je jejich tvar lépe vidět. U menších vzorů je to zbytečné. Barva ocásku by měla být stejná, jako je barva celého tělíčka. Tělíčko je poměrně velice důležité, protože tvoří velkou část siluety. Jeho tvar by měl být již na první pohled zřetelně konický s výrazným článkováním. Způsobů jak jej docílit je mnoho. Nejčastější je klasické vázání, podobné výrobě blešivců, kdy přes tělíčko z dabingu přetáhneme zádíčka. Ta mohou být vyrobena z vinylových pásků, švýcarské slámy–Swiss Straw (jedná se o materiál, který se používá k výrobě křidélek chrostíků) nebo Spectra Flash. Dalšími možnostmi je natočení knotu s materiálem např. andělské vlasy, antron nebo dabing a zastříhání do konického tvaru. Zajímavá je také výroba ze srsti jelena tj. mudlerovým způsobem. Obě tyto varianty je však vhodné dobarvit voděvzdornými fixy. Nožičky jsou další nepostradatelnou částí ráčka. V zásadě se dají vytvořit klasicky natočením srpku, jak to známe u běžných mušek–zde doporučuji pro větší efekt kombinovat dvě barvy nebo dva druhy pírek (kohout–koroptev, slepice–kohout, slepice–koroptev atd.). Další možnost je navázání gumiček Crazy legs (obr. 4), na nichž je vyroben suk, který vytvoří malý kloub.


Obr. 4 Navázání nožiček

Jednoduchá alternativa je navázání dvou až třech kropenatých snopečků peří marabu na každou stranu tělíčka. Ty budou mít díky své jemnosti ve vodě lákavý pohyb (obr 5). Pokud nemáme po ruce skalp z perličky, kde se takovéto peří nachází, můžeme použít konce větších srpků kohouta grizzly. U ráčka jsou obranou i útočnou zbraní jeho klepeta. Ty by však neměla být příliš velká. Můžeme je vyrobit rovněž ze srpků kohouta či slepice, na nichž vyrobíme suk–použít lze i varianta bez suku. Na konci srpku můžeme odstřihnout jeho konec. Vznikne tak poměrně věrný tvar připomínající pravé klepeto. I klepeta si rovněž můžeme vylepšit silikonem, budou tak držet lépe tvar (obr.6). Část u očí ráčka je důležitá, protože zde musí být umístěna zátěž. V přírodě má rak oči černé, my je můžeme vyrobit z černých zarážek na boilies nebo si je vyrobit doma tak, že dva korálky např.černé nebo zlaté (dají se použít i malé bročky) navlékneme na vlasec o průměru 0,40mm a na obou koncích zatavíme. Použít můžeme i variantu bez korálků, kde dva krátké kousky vlasce na jednom konci zatavíme tak, že zde vznikne kapka, kterou můžeme dobarvit černým fixem (obr. 7). Zde je však potřeba tělíčko více zatížit. Ideální možnost nabízí těžké oči ve tvaru činky, ty zároveň otočí háček bezpečně směrem nahoru. Bohužel se diky dostupným velikostem dají použít jen na větší vzory. Celkový dojem dotvoříme navázáním tykadel vyrobených ze srpku kohouta, z něhož stáhneme všechny větvičky. Dále se dají použít i gumičky nebo paprsek z bažanta či pírka kačera.

Tip : Účinnou barvou raků je i tmavá modro–šedá barva, která se používá na mušky Iron BlueDun. Tento odstín rak v přírodě dostane při svlékání kůže, kdy je také měkký a pro rybu snadno stravitelný (obr. 3).

Vázací postup:

1. Umístíme háček do svěráčku hrotem natočeným směrem nahoru.


2. K očku háčku navážeme tři pírka ze slepice tak, aby vytvořily ocásek ve tvaru trojlístku.


3. Přichytíme vlasec ? 16mm na jehož konci uděláme malý suk. Vlasec se tak nevyvlékne.


4. Navážeme materiál ze kterého chceme vytvořit zádička. Na obrázku je použita Švýcarská sláma.


5. Začneme dabovat tělíčko přírodním nebo syntetickým dabingem. Dobré je do dabingu zamíchat i lesklá vlákna pro větší atraktivnost.


6. Zádička přetáhneme přes tělíčko a okroužkujeme–vznikne tak článkování.


7. Přivážeme tykadla z odraného srpku kohouta.


8. Přichytíme klepeta a upravíme jejich tvar.

9. Křížovými oviny navážeme oči. Zde doporučuji zakápnout lakem nebo lepidlem.

10. Pokud použijeme nezatížené oči, natočíme na tělíčko olověný drátek.


11. Při tomto kroku vytvoříme hlavohruď. Navážeme materiál na konečné přetažení – na obrázku je použit stejný materiál jako na tělíčko, ale dobře vypadá i Spectra flash nebo gumový pásek.


12. Abychom dosáhli většího objemu, nadabujeme hlavohruď a navážeme pírka z koroptve a kohouta.


13. Pomocí skřipce pírka jedno po druhém natočíme na hlavohruď.


14. Závěrem přetáhneme zádička a přichytíme vázací nití za oky.


15. Spodní část ráčka vyčešeme suchým zipem a upravíme.

16. Vytvoříme ztracený uzel a zalakujeme. Ráček je hotov.

Text a foto: Tomáš Vítek

Tento a další články naleznete v dubnovém vydání časopisu KAJMAN