1. kapr Zjara začínají kapři brát ihned po rozmrznutí ledového krunýře – tento stav však trvá sotva týden. Další aktivita – již výraznější – nastává při oteplení vody na 10 – 12° C.
  2. Na kapry vnadíme několik týdnů, a to s ohledem na velikost revíru a biomasu ostatních bílých ryb. Zejména kvůli cejnům a ploticím v létě vynecháváme těstoviny (střední brambory krájíme pouze na čtvrtky).
  3. Zjara a na podzim vnadíme výhradně měkkým krmivem.

  4. Na místech vystavených značnému rekreačnímu ruchu kapři berou většinou až po setmění a v noci. Velcí kapři se zde však zdržují daleko na otevřené vodě, kde mají dostatek klidu.
  5. Je třeba mít na paměti, že časté zasekávání a zdolávání menších ryb na zakrmeném místě vyplaší starší a větší kusy. Chceme–li tedy větší kapry, zakrmujeme tvrdší návnadou (kukuřice, brambory, boilies...).
  6. Vnadíme před započetím lovu, a pak až po ulovení většího kusu. Časté přikrmování během lovu ryby plaší, tím spíš ty zkušené či opatrné.
  7. Kapr je vybíravá ryba, proto je nutné s nástrahou experimentovat, než objevíme tu optimální. Stejně důležité je i zkoušet velikost nástrahy (na podzim o něco menší, pozdě na jaře a v létě větší) a čas braní (v létě to bývá ráno a večer, brzy na jaře a napodzim v poledne).