Zkontaktoval jsem pár lidí na netu a naslouchal jejich radám. Přečetl jsem několik málo článků, co jsou v našem rodném jazyce a šel "na věc". Dal jsem do kupy nápady mirmena, Anglera, BigMika a Lukáše Jíchy (kterým díky) a přidal něco ze sebe. Nabízím čtenářům Chytej.cz moje know how (nemyslím, že se do toho, vzhledem k náročnosti pustí každý, proto možná budou mnozí zklamáni).

Postup výroby woblerů z balsového či lipového dřeva byl již několikráte popsán a není třeba na něj klást důraz, proto se budu snažit přiblížit hlavně to, co je na mém postupu jiné.

Hlavní rozdíl je v tom, že spousta rybářů vyřezává z kusu dřeva wobler ručně, což je také jistě výhodou (ojedinělé tvary, zajímavý chod woblerů apod),. Já jsem však chtěl, aby když už se mi povede úspěšný wobler, znovu mít možnost udělat jej přesně takový, jaký byl "ten utržený co chytal".

Po poradě s jedním mechanikem vznikl nápad. Mnohým bude princip známý– jedná se vlastně o kopírovací stroj, kde jsou, jak je vidět z obrázku, dvě ramena a dvě sklíčidla, dá–li se to tak vůbec nazvat. V jednom ze sklíčidel je umístněn model (kopyto) – odlitek původního woblerku.

Dovolím si malé odbočení– jak udlat odlitek?
Postup:
odstrojíme původní wobler, namícháme hustou sádru, celý woblerek namažeme indulonou, následně zatlačíme wobler do sádry (pouze do poloviny). Po vytvrdnutí sádry její povrch namažeme indulonou a zalijeme sádrou. Pak jen stačí po vytvrdnutí vše oddlit a vyjmout původní woblerek (nemusíte mít strach, zůstane nepoškozen). Šroubovákem udláme do formy otvory pro nalití dentakrylu (či nčeho podobného) a otvory pro odvod vzduchu. Celou formu před nalitím opt vymažeme indulonou. Pro následné uchycení kopyta vložíme kousek plíšku.

Ve druhém ramenu je pak obrobek – kus dřeva. První rameno prostřednictvím šroubu, čepu či jakéhosi „policajta” opisuje tvar modelu. Tento pohyb je přenášen na rameno druhé, které je osazeno frézou. Postupným frézování a otáčení modelu a obrobku (vše se otáčí současně), je docíleno celkem věrné kopie. Jak prosté :–). Kdyby se snad někdo chtěl pustit do výroby takového zařízení, tak jen jedno upozornní (mechanické provedení nechám na vás), fréza by se mla točit alespo 10 000 ot/min. Je to důležité, protože balza i lípa se "ráda" štípe. Nutno podotknout, že jsem celé zařízení nestavěl sám, ale nechal jsem si ho udělat od dědy mé přítelkyně p. Hamala (bývalý kostruktér F3).


uchycené kopyto


frézování


uchycení obrobku

Pak už je jen třeba vše ošmirglovat brusným papírem a máme připraveno tělo woblerku.

Následuje proříznutí a vlepení drátné kostry. Já ji dělám z jednoho kusu a vše důkladně zapájím. Toto již bylo, myslím, popsáno a není třeba to rozebírat. Lopatku dělám ze 1,5 mm plexi, ale lze použít i jiný materiál.

Ještě možná jednu vychytávku: woblerky zatěžuji olovnými válečky stejného průměru (sám jsem si je odlil) – pak je možno dle rozměru dávat opakovaně olůvka stejné váhy.

To je vše ke konstrukci a příště dáme kabátek :–)