Chytej.cz
Čeburaška STANDUP

Pařený rohlík – účinná univerzální nástraha necteno

22.1.2005 | Jak vyrobit ...? | 59.504 čtenářů | hodnocení: vynikající | komentáře: 18

Pařený rohlík – účinná univerzální nástrahaK napsání těchto řádek mne přivedla diskuse ve fóru zde na internetovém serveru www.Chytej.cz, kde se několik návštěvníků dotazovalo, jak se vlastně takový pařený rohlík připravuje. "Taková banánální záležitost", řekli by mnozí. Ano, pro někoho možná, ale jsou i tací, kteří s rybařením začínají, nebo to zkrátka neví...

Pařený rohlík představuje jednu z velmi účinných nástrah, vhodných pro lov celé řady kaprovitých ryb. Své uplatnění nalezne při plavané, feedru i položené. Zejména v chladnějších měsících s ním můžeme slavit úspěchy při lovu plotic, tloušťů, cejnů, kaprů... Velmi důležitým předpokladem pro úspěšný lov je nejen prezentace nástrahy a vhodně zvolené vybavení (háček, vlasec atd..), ale i samotné „zpracování”, nebo chcete–li příprava.

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. NAPAŘENÍ ROHLÍKUrohlík můžeme napařit dvěma odlišnými způsoby
    • V HRNCI NA PÁŘE
      • Do hrnce nalijeme cca 1 cm vody a přivedeme ji k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku).
        Výroba pařeného rohlíku
      • Hrnec přiklopíme pokličkou a cca 2–4 minuty necháme páru působit na pečivo
        Výroba pařeného rohlíku
    • V MIKROVLNNÉ TROUBĚ
      • Rohlík krátce smočíme proudem vody
        Výroba pařeného rohlíku
      • Vložíme jej do potrav. sáčku a cca 15 vteřin „mikrovlníme”
        Výroba pařeného rohlíku
  2. LISOVÁNÍ
    • Na prkénko položíme např. dva zapalovače (požadujeme–li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod. – autor myšlenky=Milky ;–))
      Výroba pařeného rohlíku
    • Rohlík vložíme do sáčku (pokud jsme jej připravili v mikr. troubě, již tam je)
      Výroba pařeného rohlíku
    • Přiklopíme druhým prkénkem, zatížíme hrncem s vodou a necháme cca 5 minut lisovat
      Výroba pařeného rohlíku
    • ...díky vloženým distančním prvkům (v našem případě zapalovačům) dojde k rovnoměrnému zpracování a nehrozí riziko malého či příliš velkého slisování a nepotřebujete žádný speciální lis...
      Výroba pařeného rohlíku
    Poznámka: Nebojte se experimentovat, mějte však na paměti, že příliš slisovaný rohlík nebývá pro ryby tak atraktivní jako měkké a načechrané „sousto”.
  3. "FINÁLE"
    Rohlík vyjmeme ze sáčku a ostrým nožem nakrájíme na kostičky o požadované velikosti. Je vhodné si ponechat část vcelku – u vody můžeme nůžkami nebo odtrhnutím připravit velikost nástrahy dle konkrétních požadavků (natrhané kousky rohlíku mohou být receptem na opatrné ryby – nástraha působí více přirozeně).
    Výroba pařeného rohlíku
    Připravenou nástrahu vložíme do mikrotenového pytlíku a můžeme ji „ochutit” např. vanilkovým pudinkem, drceným anýzem, komerčními posilovači apod.
    Výroba pařeného rohlíku
    ...pytlík před protřepáním nafoukneme...
    Výroba pařeného rohlíku
    Výroba pařeného rohlíku
    ...a můžeme vyrazit k vodě ...
  4. MOŽNÉ ZPŮSOBY NASTRAŽENÍ
    (v případě potřeby můžeme na háček nastražit i dvě menší kostičky)
    Výroba pařeného rohlíku
    ...a takto lákavě vypadá kostička napařeného rohlíku již po cca 10 vteřinách ve vodě...
    Výroba pařeného rohlíku
    Výroba pařeného rohlíku

Přeji hodně úspěchů a krásných zážitků u vody.

Text a foto: HaD

Jak se Vám tento článek líbil?

  • bezvýznamný
  • nic nepřinášející
  • dobrý
  • velmi dobrý
  • vynikající

21 hodnocení, v průměru 4.6 hvězdiček

Komentáře prostřednictvím CHYTEJ.cz

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze k článku

Pondělí 4. dubna 2011 v 15:40@ Kubulus

Ano díky za radu doufám že to bude fungovat i v praxi Petrův Zdar

Pondělí 27. července 2009 ve 23:43profil byl smazán

Díky, pěkný článek. Kámoš to lisuje tak že na ten napařený rohlík na chvili najede kolem auta :-)) Ten nápad se zapalovačem je ale asi jednodušší ;-)

Středa 28. ledna 2009 v 16:46® yerrx
yerrx

jé my máme stejnou mikrovlnku :D:D

Sobota 27. května 2006 v 19:47@ SE3GA

FAkt GOOOD

Pondělí 7. února 2005 v 15:00® meny

Já používám rohlík po celý rok a jsem spokojený. Jen místo pudinku dávám pálivou papriku. Pudink jsem ješťě nezkoušel.

Sobota 29. ledna 2005 v 0:58® saly
saly

dost dobrý,jen tak pokračuj dál!

Pátek 28. ledna 2005 ve 21:35

Vše bylo řečeno. Přidám jen: Upřimné díky.

Pátek 28. ledna 2005 v 18:39® jake
jake

No tak tomu říkám taková „malá dizertační práce“ – Fakt BOMBA – zakládám do svých archivů :-)

Pátek 28. ledna 2005 v 17:40® Chose
Chose

No já na pařený rohlík(housku) nechytám.Radši koupím čerstvý rohlík a u vody z něj uždibuju dle potřeby.Ale článek je hezky provedenej a dávám za 5. ;-)

Čtvrtek 27. ledna 2005 v 11:12® drda

Tomu článku absolutně nic nechybí… jedině snad foto, jak se to ryba chystá sežrat :-) Vynikající !

Středa 26. ledna 2005 ve 22:53® HaD
HaD

nevim, většinou to neskladuju, ale v ledničce určitě pár dní…nesmí hlavně vyschnout

Středa 26. ledna 2005 ve 14:20® xycht

Článek se mi líbí a navíc je aktuální protože v právě v zimě je pařenej rohlík hitem…teda aspon pro mě, protože v zimě bez něj k vodě feederovat nejdu :-)

Středa 26. ledna 2005 v 9:17® joysi

Dobry clanok. Kolko dni vam vydrzi v mikorotenu, takto pripraveny rohlik ?

Pondělí 24. ledna 2005 ve 23:08® hytla

Skoro jak od Maťáka. Ale origoš je holt origoš. To platí pro celý web, nejen rohlík. Pro jantary

Pondělí 24. ledna 2005 v 19:43® Čajda

A já si pořád říkal,že mi z toho vychází nějakej divnej zmuchlanec.Díky.

Neděle 23. ledna 2005 ve 12:12® Rico
Rico

Tak konecne jsem to slysel do podrobna …diky…

Sobota 22. ledna 2005 v 18:10® Tomash
Tomash

Kvalitní a srozumitelný článek. Posílám 5 hvězd. Sám na pařenku lovím velmi rád, ale upravuji ji trochu jinak… :-)

Sobota 22. ledna 2005 v 17:23® vasik

Vyčerpávající k tomu není co dodat.Když je ochucen pudinkem tak nikdy nezbude.