Pařený rohlík představuje jednu z velmi účinných nástrah, vhodných pro lov celé řady kaprovitých ryb. Své uplatnění nalezne při plavané, feedru i položené. Zejména v chladnějších měsících s ním můžeme slavit úspěchy při lovu plotic, tloušťů, cejnů, kaprů... Velmi důležitým předpokladem pro úspěšný lov je nejen prezentace nástrahy a vhodně zvolené vybavení (háček, vlasec atd..), ale i samotné „zpracování”, nebo chcete–li příprava.
POSTUP PŘÍPRAVY
- NAPAŘENÍ ROHLÍKUrohlík můžeme napařit dvěma odlišnými způsoby
- V HRNCI NA PÁŘE
- Do hrnce nalijeme cca 1 cm vody a přivedeme ji k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku).
- Hrnec přiklopíme pokličkou a cca 2–4 minuty necháme páru působit na pečivo
- Do hrnce nalijeme cca 1 cm vody a přivedeme ji k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku).
- V MIKROVLNNÉ TROUBĚ
- Rohlík krátce smočíme proudem vody
- Vložíme jej do potrav. sáčku a cca 15 vteřin „mikrovlníme”
- Rohlík krátce smočíme proudem vody
- V HRNCI NA PÁŘE
- LISOVÁNÍ
- Na prkénko položíme např. dva zapalovače (požadujeme–li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod. – autor myšlenky=Milky ;–))
- Rohlík vložíme do sáčku (pokud jsme jej připravili v mikr. troubě, již tam je)
- Přiklopíme druhým prkénkem, zatížíme hrncem s vodou a necháme cca 5 minut lisovat
- ...díky vloženým distančním prvkům (v našem případě zapalovačům) dojde k rovnoměrnému zpracování a nehrozí riziko malého či příliš velkého slisování a nepotřebujete žádný speciální lis...
- Na prkénko položíme např. dva zapalovače (požadujeme–li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod. – autor myšlenky=Milky ;–))
- "FINÁLE"
Rohlík vyjmeme ze sáčku a ostrým nožem nakrájíme na kostičky o požadované velikosti. Je vhodné si ponechat část vcelku – u vody můžeme nůžkami nebo odtrhnutím připravit velikost nástrahy dle konkrétních požadavků (natrhané kousky rohlíku mohou být receptem na opatrné ryby – nástraha působí více přirozeně).
Připravenou nástrahu vložíme do mikrotenového pytlíku a můžeme ji „ochutit” např. vanilkovým pudinkem, drceným anýzem, komerčními posilovači apod.
...pytlík před protřepáním nafoukneme...
...a můžeme vyrazit k vodě ... - MOŽNÉ ZPŮSOBY NASTRAŽENÍ
(v případě potřeby můžeme na háček nastražit i dvě menší kostičky)
...a takto lákavě vypadá kostička napařeného rohlíku již po cca 10 vteřinách ve vodě...
Přeji hodně úspěchů a krásných zážitků u vody.
Text a foto: HaD
Ano díky za radu doufám že to bude fungovat i v praxi Petrův Zdar
Díky, pěkný článek. Kámoš to lisuje tak že na ten napařený rohlík na chvili najede kolem auta :-)) Ten nápad se zapalovačem je ale asi jednodušší ;-)
jé my máme stejnou mikrovlnku :D:D
FAkt GOOOD
Já používám rohlík po celý rok a jsem spokojený. Jen místo pudinku dávám pálivou papriku. Pudink jsem ješťě nezkoušel.
dost dobrý,jen tak pokračuj dál!
Vše bylo řečeno. Přidám jen: Upřimné díky.
No tak tomu říkám taková „malá dizertační práce“ – Fakt BOMBA – zakládám do svých archivů :-)
No já na pařený rohlík(housku) nechytám.Radši koupím čerstvý rohlík a u vody z něj uždibuju dle potřeby.Ale článek je hezky provedenej a dávám za 5. ;-)
Tomu článku absolutně nic nechybí… jedině snad foto, jak se to ryba chystá sežrat :-) Vynikající !
nevim, většinou to neskladuju, ale v ledničce určitě pár dní…nesmí hlavně vyschnout
Článek se mi líbí a navíc je aktuální protože v právě v zimě je pařenej rohlík hitem…teda aspon pro mě, protože v zimě bez něj k vodě feederovat nejdu :-)
Dobry clanok. Kolko dni vam vydrzi v mikorotenu, takto pripraveny rohlik ?
Skoro jak od Maťáka. Ale origoš je holt origoš. To platí pro celý web, nejen rohlík. Pro jantary
A já si pořád říkal,že mi z toho vychází nějakej divnej zmuchlanec.Díky.
Tak konecne jsem to slysel do podrobna …diky…
Kvalitní a srozumitelný článek. Posílám 5 hvězd. Sám na pařenku lovím velmi rád, ale upravuji ji trochu jinak… :-)
Vyčerpávající k tomu není co dodat.Když je ochucen pudinkem tak nikdy nezbude.