Já jsem takto začínal, protože mne k tomuto donutily zdravotní problémy, taky neznalost té velké krásné muškařiny a jednoduchost.

Co potřebujete? Když budu vycházet ze situace, že již rybářem jste a vlastníte klasické rybářské náčiní, tak zbývá již jen nákup mušek a bubliny. To nejsou velké investice. Budu taky vycházet z toho, že máte obavy z nákupu potřebných věcí, které jste zatím ještě nikdy nepotřebovali a omezíme tedy nákup jen na pár mušek a bublin. Když Vás to chytne, můžete již přikupovat mušky a bubliny podle libosti a stavu Vašeho konta.

kulové plovátko Začněme tzv. bublinou. Může to být průhledná, nebo různě barevná plastová koule s otvory pro naplnění vody nebo téměř nerozbitná průsvitná slzička, která se vodou neplní a má různou gramáž. Zpočátku koupíme min. po dvou kusech plnící koule a po dvou kusech slzičky. Slzičku koupíme jednu lehčí, gr.4 a druhou větší gr.8. Proč takový nákup? Plastová koule se při špatném nahození a nárazu např. o kámen či větev snadno rozbije a pak by nás mrzelo, že nemáme žádnou v zásobě. Stačí první špatný nához a veškeré těšení se na zážitky je pryč. Slzičku použijeme dle délky náhozu. Čím dál budeme chtít nahodit, použijeme z logiky věci větší gramáž, ale pozor! Čím větší gramáž slzičky, tím je delší nához, ale při rychlejším stahování mušek se ráda potápí. Slzička s menší gramáží se již tolik nepotápí a více se drží na hladině. Tu používáme ponejvíce do proudnějších vod nebo při rychlejším stahování. To sami poznáte dle situace, která Vám bude více vyhovovat. Není žádný problém bublinu nebo slzičku vyměnit.

To byly bubliny a teď přejdeme k muškám. Máte strach? Nemějte!

Mušky si vázat sami nebudete, budete jen kupovat. Kupovat je budete v obchodě, kde Vám jistě rádi poradí, která muška je vhodná právě pro toto období a pro druh ryby, která se v dané vodě vyskytuje. Jen se ptejte. Mušky jsou specifické v tom, že na každý měsíc, neřkuli týden je třeba jiný druh. To záleží na tom, co se v přírodě zrovna líhne nebo poletuje. Na mušku můžete ulovit jakoukoli rybu v našich vodách. Je doloženo, že i sumec může dostat chuť na Vaši předhozenou mouchu!

Mušek je mnoho druhů a nemá smysl se o nich dalece rozšiřovat, protože to by byly tisíce řádků, které si můžete přečíst v odborných knihách nebo na specializovaných muškařských webech. Zkusím Vám dát opravdu velmi zjednodušený typ na mých pár oblíbených univerzálních mušek, které rád používám a se kterými určitě něco hezkého zažijete.

  • Blešivec červený, larva nymfy – vhodný na parmy, okouny
    Blešivec červený
  • Chrostík CDC Angora šedý – suchá muška, univerzální
    Chrostík CDC Angora šedý
  • Goldkopf – tzv. rudořitka – moje nejoblíbenější muška na kterou nedáte dopustit. Vhodná na pstruhy okouny a téměř na jakoukoli rybu. Má i zelený a žlutý zadeček, takže můžete kombinovat. Rudořitka může být i klasická suchá muška bez korálku.
    Goldkopf – tzv. rudořitka
  • Goldkopf zelená masařka – zabiják na tlouště, s ní si užijete mnoho zážitků
    Goldkopf zelená masařka
  • Jepice červená – suchá, vhodná na pstruhy, lipany a okouny
    Jepice červená
  • Vrbovka – suchá univerzální muška, spíš na jaro, ale já ji používám stále
    Vrbovka
  • Pakomár hnědý – suchá muška vhodná na podzim na lipany a pstruhy
    Pakomár hnědý
  • Žlutořitka – suchá univerzální muška, úspěšná ponejvíce na bílou rybu, oblíbená
    Žlutořitka

Toto je opravdu velmi obecný výklad o muškách, které by Vám neměly v žádném případě ve Vašem v arzenálu chybět. Čím více mušek máte, tím větší možnost výměny a zkoušení mlsných reakcí ryb máte. Zkoušejte mouchy suché, mokré, pestré, nenápadné, malé či velké. V tom je to kouzlo muškaření, že dokážete obelstít šupinatku Vámi předhozenou muškou. Časem sami poznáte, co na kterou rybu zabírá, ale hlavně se ze začátku při nákupu mušek hodně ptejte a hledejte informace na specializovaných serverech!

Návazce a montáž

Jak jsem již u úvodu zmínil, nepotřebujete žádnou drahou muškařskou šňůru. Postačí Vám jako hlavní vlasec to, co máte na cívce na navijáku. Optimální tloušťka vlasce je 0,18–0,20 mm. Ne silnější, ne slabší.

Budu vycházet ze situace, že již znáte, jak se váže návazec na hlavní vlasec. Jinak tady máte odkaz na vázání uzlů www.fly–fishing.cz/clanky/uzly/uzly.htm nebo www.silurusteam.szm.sk

Začněme muškami. Ty budete vázat na slabší vlasec o průměru 0,14–0,16 mm. Proč? Jde o to, že čím slabší vlasec, tím je méně nápadnější pro ryby, ale hlavně jde o to, že když někde uvíznete při náhozu, urvete jen tu jednu mušku a můžete zachránit ostatní. Mušky navazujte na vlasec stejným způsobem, jako vážete třpytku. Pokud používáte vlasec, kde je obsažen teflon např. zn. Strong, tak těsně před utažením uzlu ho musíte naslinit a poté můžete silně utáhnout. Pokud utahujete vlasec na sucho, tak díky pevnému utahování vzniká tření a pálení vlasce, které nepostřehnete, ale ten suk je poté narušen a při námaze vlasce nebo po několika vytáhnutí ryb, se může návazec přetrhnout. Několikrát se Vám stane, že na všechny tři mušky najednou ryba zabere a při vytahování takové váhy se prověří kvalita uzlů.

Pokud nebudete používat příliš těžkou bublinu při dalekých náhozech, tak radím, aby jste si ji navázali rovněž na slabší vlasec jako mušky. Ztratíte při špatném náhozu bublinu za cca 10,–Kč ale zachráníte mušky za 40,–Kč. To jsou jen takové malé detaily z praxe.

navázání A v jaké vzdálenosti budeme mušky od sebe navazovat? Bublina a všechny tři mušky budou mít mezi sebou mezeru 40 max.50 cm. První slabší návazec od bubliny má délku 10–15 cm, druhý 20–25 cm a třetí 30–35 cm. viz. nákres. Není to dogma a ani žádné pravidlo, ale když stahujete mušky a jsou již u břehu, tak ta nejblíže k Vám je ještě stále ve vodě a ještě máte šanci, že po ní něco vyjede. To se stává celkem běžně.

Technika lovu

Hlavní rozdílem mezi tzv. „bublinářem” a muškařem je to, že stojíte suchou nohou na břehu a snažíte se hodit mušky co nejblíže k protějšímu břehu řeky. O tom to celé je. Vašim úkolem nastává hodit mušky co nejvýše proti proudu k těsné blízkosti protějšího břehu! Po dopadu mušek začínáte navíjet. Ne moc rychle, ale s citem tak, aby mezi Vámi a muškami byl co nejmenší průvěs a aby se mušky pohybovaly pokud možno přirozeně a nenásilně. Mezi Vámi a muškami musí být takový kontakt, že když máte jakýkoliv záběr, tak ho ve špičce prutu cítíte.

Někdy necháváte mušky s bublinou volně splavávat a pak jemně stahujete, nebo naopak se snažíte rychlejším pohybem mušek vyprovokovat ryby k záběru. To platí hlavně na okouny, když máte navázanou např. mušku GoldRedTag, tzv. goldkopf – rudořitku.

Rychlost navíjení mušek závisí na Vašem rozhodnutí dle situace. Po pár náhozech po příchodu k vodě a zkoušení rychlosti vedení mušek poznáte, jak na tom ryby jsou a co jsou schopny akceptovat a co se jim zamlouvá. Během navíjení musíte kromě sledování mušek sledovat i bublinu. Musíte se snažit, aby za bublinou nevznikaly vlny jako od parníku. Bublina by se měla pohybovat co nejpřirozeněji a vlny za bublinou můžete omezit jak rychlostí navíjení, tak částečným vypuštěním vody z bubliny, aby poté byla lehčí, nebo menší gramáží slzičky. Jemné vlny za bublinou budou vždy, ale ty ryby tolik neplaší.

Bublinu neplníme vodou nikdy plně! To už je velká námaha na vlasec a na samotný prut. Prut používejte raději tvrdší a délku nechám na Vás. Když chci hodit daleko, stačí mi naplněná max. do poloviny svého objemu. Vzhledem k tomu, že používám hlavní vlasec max. 0,18 mm, tak je to i tak až příliš. Váha bubliny záleží spíš na rozumném odhadu a na možném vybavení. Pokud používáme slzičku, tak využíváme její aerodynamický tvar a hlavní vlasec vážeme na tu větší vypouklejší stranu. Při navíjení tento aerodynamický tvar nedělá takové vlny, jako kdyby se navázal vlasec na tu užší, štíhlejší stranu, kdy více zajíždí pod hladinu, což není dobře.

Z praxe mohu dát poznámku, že se mi více osvědčila klasická bublina i přesto,že je vyrobena z poněkud křehčího materiálu a v zásobě jich musím mít proto několik. Průsvitnou bublinu plníme vodou přímo z místa rybolovu. Proč? Jde o to, aby splývala dokonale s okolní vodou. Když ji naplníte vodou z vodovodu a voda v řece je trochu zakalenější, tak se z bubliny stává plašítko a ne naše pomůcka. Jsou i zelené nerozbitné z měkčeného PVC, ale ty zatím nepoužívám.

Vedení a navíjení mušek máme za sebou a teď možná přijde pro méně zkušené rybáře v nahazování malý problém. Musíme si uvědomit, že celá navázaná soustava měří od špičky prutu tzn. od první mušky až po bublinu 1,5 m ! S tím se již hází poněkud jinak a hůře. Pokud lovíte ze zarostlého stanoviště zpod stromy, tak Vám to nedovolí házet přes hlavu. Musíte buď bokem, nebo spodem. Pro zkušené vláčkaře to není žádný problém. Je potřeba si uvědomit, že při lovu se třpytkou Vám stačí k nahození délka vlasce 0,3–0,5 m od špičky prutu k nástraze, teď tam budete mít 1,5 m, což je nemalý rozdíl, který může zpočátku dělat méně zkušeným potíže.

Kam to hodit?

Kdekoliv, kde to dovoluje RŘ a místní podmínky. Mějme na paměti, že je rozdíl chytat s mouchami na vodách MP a P. Na pstruhových vodách se považuje goldkopf za třpytku!

Nejvhodnější jsou tekoucí vody bez ohledu na sílu proudu , ale lovit lze i na stojatých vodách. Na stojatých vodách budeme mít štěstí ponejvíce na bílou rybu a kapra. Lov na stojatých vodách již ale vyžaduje alespoň malou praxi na vodách tekoucích. Jde o získání citu v oživování mušek a nenápadného pohybu bubliny po vodní hladině.

Na tekoucí vodě naši navázanou soustavu vhodíme logicky povětšinou tam, kde tušíme naše vyvolené a tam, kde vidíme nějaké kroužkování tzn. že ryby sbírají hmyz spadený na hladinu. U lovu ryb žijící u dna to není rozhodující faktor, např. parma, okoun, podoustev. Jinak záleží čistě na Vás a na Vaši intuici kam to švihnete. Na to už žádný manuál neexistuje.

Jinak jsem přesvědčen, že Vás tato technika chytne i když první začátek bude neúspěšný. Jde o to, že dostane možnost vyzkoušet si to, co vidí muškaři na mouchách a o to, že máte možnost pozvednout oponu vodního tajemství zase o něco výše. Já již takovým způsobem lovím 25 let a ještě mne to nepustilo i když jsem již tím „pravým” muškařem v broďácích a s mušákem. Chytání na bublinu je takový první přechodový můstek si muškařinu alespoň trochu ošahat a pak do ní naplno vkročit.

Nezbývá mi nic jiného, než Vám popřát mnoho zdaru a krásných zážitků.