Přitom je to veliká škoda, protože se jedná jednak o účinnou metodu a hlavně pak oproti klasické bójce přezdívané činka, koště apod., je mnohem sportovnější, neboť nenapomáhá ke zdolávání ryby. Zejména u menších ryb do cca 10 kg mnohdy rybář až u břehu zjistí, zda sumce ulovil či nikoliv.

© DaH 2003
Obr. 1: trhací bójka, © DaH 2003

Princip metody

Princip této montáže, která je rozšířená zejména ve Španělsku spočívá v tom, že k ukotvení nastražené ryby nám slouží dva plováky. Ty ovšem nejsou spojeny tyčkou, ale jen vlascem o přiměřené nosnosti. Ta se může lišit v závislosti na lovné vzdálenosti, proudění vody, na větru, vlnách a také na velikosti nastražené ryby. Na klidné vodě a menší lovné vzdálenosti postačí většinou vlasec o nosnosti cca 4 kg. Např. za silného větru a velké lovné vzdálenosti (např. ve Španělsku) použijeme klidně trhací vlasec o průměru i 0,40 mm. Délka trhacího vlasce by měla být vždy o něco větší než nastavená hloubka, jinak se nám nastražená ryba s velkou pravděpodobností zaplete do kotvení. Při záseku se spojovací vlas trhá a rybu zdoláváme jen s jedním splávkem (plovákem). Druhý zůstává na vodě ukotven ke dnu (nezapomeňte jej po lovu odstranit!). Nosnost splávku pro rybu postačí cca 250–500g, kotevní plovák je pak opět přizpůsoben místním podmínkám. foto DaH Minimální nosnost je cca 500g, někde je však potřeba i 5000g (např. v silném proudu na Pádu v Itálii). Ukotvení provádíme buď kamenem, připraveným závažím apod. Váha závaží musí odpovídat lokalitě a vzdálenosti, minimum je cca 0,5 kg, maximum pak i 10 kg a více.

Prut při této metodě pokládáme do stojanu či vidliček tak, aby špička směřovala vzhůru. Vlasec je úplně vypnutý a vede vzduchem k plováku. Metoda není vhodná v místech, kde jezdí vodáci či rybáři na loďkách, neboť hrozí riziko, že se do vlasce dříve či později zamotají. Na špičku prutu je vhodné umístnit rolničku, v noci pak kombinovat s tzv. „kniklichtem” (chemické světlo).

Lov

Lov za pomoci trhací bójkové montáže vypadá takto: Ze všeho nejdříve si po průzkumu dna zavezeme kotevní plovák a to tak, aby byl za předpokládaným lovištěm o cca nastavenou lovnou hloubku + cca 10–20%. Kotevní lano či provaz můžeme udělat klidně o půl metru delší, později celou sestvu stejně vypneme. Poté připravíme nástražní rybu. Nastražení provádíme s ohledem na proudění vody. Na stojatých vodách či pomalu proudících fixujeme rybu prvním trojháčkem za hřbet či ocasní část, v proudech pak za hlavovou část. S loďkou, která je při této metodě bezpodmínečně nutná, poté přijedeme do lovného místa a za pomoci karabiny připneme splávek ke kotevnímu plováku. Splávek s rybou dáme do vody a pak už jen vypneme vlasec a můžeme se těšit na záběr.

Ten se zpravidla projeví úprkem nástražní ryby a následným potopením jednoho nebo obou plováků. Záběr nám prozradí pohyb špičky prutu (zvuk rolničky). Doporučuji použít těžkého "policajta" (50–200g) mezi očka, abychom poznali záběr i v případ, že sumec po záběru urhne trhací vlasec a pojede přímo k nám. Zkušení lovci jej jistě potřebovat nebudou a záběr rozpoznají i bez něj. Zásek provádíme po vypnutí vlasce okamžitě a razantně. Po zdolání ryby buď znovu zavážíme nebo odstraňujeme kotevní plovák. Ekvivalentem této metody je absence kotevního plováku a místo toho přivazujeme trhací vlasec buď ke břehu (rákosí) nebo např. k padlému stromu (viz obr. 3).

© DaH 2003
Obr. 2: vyvázání ke břehu či vázce, © DaH 2003

Doporučené nástražní ryby:

okoun, tloušť, karas, kapr (pozor na míru!!!), lín, cejnek, plotice atd., ve velikostech 20–50cm (velikost může být i větší v případ předpokladu opravdu velkého exempláře).

Možnost použití

Téměř na všech typech vod (stojatých i proudících), kde je povoleno zavážení nástrah (viz. soupis revírů), v Česku maximální nastavitelná hloubka nástražní rybky 1,5m (viz. Rybářský řád–povolena bójka o max. rozměru 1,5 m), větší hloubka s vysokým rizikem motání.

Výhody

  • účinná metoda
  • větší zážitek ze zdolávání
  • minimální riziko uváznutí
  • okamžitý kontakt se sumcem (snížení rizika zajetí do vázky)

Nevýhody

  • není vhodné do silnějších proudů
  • omezení vzdálenosti na 25 metrů
  • nutná loďka k zavezení

Petrův zdar a příjemné zážitky u vody přeje David Havlíček

INSTRUKTÁŽNÍ DVD CHYTÁME SUMCE S DAVIDEM HAVLÍČKEM