Opatrně jsem mu podal ruku k nabízenému stisku a doufal jsem, že mi jí nerozdrtí. Ten chlap měl sílu jako Herkules, ale na duši nehranou vlídnost a na tváři vykouzlil dobrácký úsměv. Po několika větách jsem pochopil, že je zapálený kaprař a ortodoxní zastánce metody chyť a pusť. Byl upřímný a na nic si nehrál. „Na jaký hotovky chytáš to vím. To občas napíšeš do článku a mě tohle boilí funguje taky. Jenže já si začínám dělat koule sám a v čásáku se vo žádným dobrým receptu nedočtu. Všichni to asi tajej no a ty vlastně taky. To, že nenapíšeš, kde chytáš, to celkem chápu, ale ňákej tvůj recept bys zveřejnit moch. Nemusíš mít strach, že by to někdo zneužil. Pochybuju vo tom, že ten, kdo de k vodě pro maso se bude doma patlat s boilím. Nanejvýš si tak v krámě koupí nejlevnější hotovky, no ne ? Zkus dát někdy ve svým článku k lepšímu nějakej tvůj vyzkoušeném recept. Určitě by to zajímalo víc rybářů ...” Chvilku jsem si s tímto rybářem povídal, jak jinak než o kaprech. „Herkules” však po chvíli usoudil, že sem nepřijel si jenom pokecat a zařadil se zpět do davu...

Boilie se lněným semínkem Při lovu kaprů používám jak průmyslově vyráběné boilí, tak boilí řekněme z domácí produkce. Každá ze zmíněných alternativ může najít své uplatnění v závislosti na daných aktuální podmínkách. Své vlastní nástrahy si vyvíjím a vyrábím již řadu let, ale průmyslově vyráběné boilí v žádném případě nezavrhuji. Při vývoji svých nástrah vycházím často právě z funkčnosti (či naopak z nefunkčnosti) průmyslového boilí a současně sleduji vývojové trendy firem, jenž se výrobou boilí zabývají. Zhruba před čtyřmi lety se doslova roztrhl pytel s různými příchutěmi boilí, jimiž se výrobci snažili odlišit své produkty od výrobků konkurenčních firem. A tak si najednou mohl rybář koupit v rybářské prodejně boilí s příchutí krab, divoká višeň, chobotnice, oliheň, broskev, humr, lanýž, brusinka, kaviár atd. Firma Top Secret dodává dokonce boilí s příchutí brambora či kukuřice a původně tolik úspěšná jahoda či vanilka pomalu ustupují do pozadí.

Před třemi roky, právě na popud přílivu nových druhů příchutí, jsem uvažoval o novém druhu boilí, které by bylo jiné jak složením, tak příchutí, která měla odpovídat i použitému aroma. V jedné rybářské prodejně jsem si prohlížel regál, ve kterém bylo naskládáno nepřeberné množství lahviček s různorodými aromáty od předních i méně známých firem.Tehdy mi do oka padl výrobek firmy Pelzer s označením Cheese – tedy sýr. Přičichl jsem si k této nevábně vonící čiré tekutině a dospěl jsem k názoru, že právě sýrové boilí by mohlo být tím pravým ořechovým. Jak se na domácí výrobu tohoto boilí bude tvářit má přítelkyně a její čichové buňky jsem raději ani nemyslel.

Zvolil jsem již osvědčenou základní směs, která se skládá z mléčných proteinů, uhlohydrátů a rybích mouček.

Komponenty na jeden kilogram směsi:

  • 150 g odtučněného sušeného mléka
  • 100 g pšeničného glutenu
  • 50 g lactalbuminu
  • 50 g kaseinu
  • 100 g jemné kukuřičné mouky
  • 100 g sojové mouky
  • 100 g pšeničných klíčků
  • 60 g dětské krupice
  • 40 g jablečné vlákniny
  • 50g semínek zlatého lnu
  • 100 g rybí moučky
  • 100 g mletých pstružích granulí

Vzniklou základní směs jsem nejprve důkladně promíchal. V připravené misce jsem rozšlehal 10 vajec, do kterých jsem přidal následující ingredience:

  • 20 ml oleje Robin Red Carp actual
  • 2 kávové lžičky chuťového posilovače Pelzer Cream
  • 5 ml aroma Pelzer Cheese
  • 3 ml sladidla
  • polévkovou lžíci slunečnicového oleje

Aby bylo toto sýrové boilí opravdu sýrové, nalil jsem do mixéru dvě polévkové lžíce slazeného kondenzovaného mléka a k němu jsem přidal tři kolečka olomouckých syrečků. Přidal jsem špetku kuchyňské soli, vše jsem v mixéru důkladně rozmixoval a poté nalil do rozšlehaných vajec. Připravenou základní směs jsem přidal do vajec, vytvořil těsto a to jsem nechal v chladničce dvě hodiny uležet. Mezi tím jsem si připravil pracovní vál a misku, do které jsem nasypal půl kilogramu semínek zlatého lnu. Z uleželého těsta jsem vytvořil kuličky které jsem jednu po druhé ponořil do misky se zlatým lnem tak, aby se každá jednotlivá kulička obalila zmíněnými semínky. Tato semínka přilnou ke kuličkám poměrně snadno, avšak je lepší každou obalenou kuličku boilí ještě poválet na pracovním válu. Mnozí rybáři se jistě budou ptát, k čemu je tato poměrně pracná a zdlouhavá obalovací procedura vlastně dobrá?

Zlatý len je především velmi účinná prtiklová návnada. Má navíc tu vlastnost, že po namočení začne uvolňovat škrob ve tvaru husté, rosolovité hmoty, jenž má nepatrně nasládlou chuť. Všiml jsem si totiž, že velká část přirozené potravy kaprů (šnečci, velevruby, škeble atd.) má na svých ulitách jemnou (zřejmě ochrannou) vrstvu slizu, a proto jsem se chtěl svými nástrahami přirozené potravě kaprů alespoň trochu přiblížit. Navíc má semínko zlatého lnu (zejména díky uvolněnému škrobu) velmi příznivý vliv na zažívací trakt a současně urychluje metabolismus, čímž dojde k rychlejšímu posunu natrávené potravy směrem k řitnímu otvoru ryb. Tento fakt ozřejmuje i důvod, proč přidávám semínka zlatého lnu i do základní směsi(obdobné účinky na zažívací ústrojí má i jablečná vláknina)

Když jsem měl všechny přichystané kuličky již obaleny lněným semínkem, ponořil jsem je do vroucí vody a po jejich uvaření jsem je umístil na molitanovou podložku, kde jsem je nechal sušit. Během varu se z lněných semínek začne uvolňovat škrob, ale tento krátkodobý proces se vyjmutím boilí z vroucí vody zastaví a bude pokračovat až v momentě, kdy se ocitnou tyto kuličky, ať již jako nástraha či jako návnada, ve vodě na dně řeky či jezera. Cca po deseti až patnácti minutách po ponoření do vody se na povrchu kuličky boilí vytvoří slizká škrobová hmota, která tam vydrží až 8 hodin. Po této době začnou jednotlivá semena lnu z kuličky boilí postupně odpadat, ale pořád se nacházejí v bezprostřední blízkosti návnady či nástrahy a svůj vnadící účinek neztrácejí.

Na toto sýrové boilí jsem ulovil mnoho krásných kaprů a paradoxně i amurů (o tlouštích raději ani nemluvě...). V roce 2003 se mi zejména na Labi osvědčilo kombinovat sýrové boilí jako nástrahu s peletami Nutra Balance na PVA šňůrce.

Přeji všem rybářům, kteří mají chuť do domácí výroby tohoto boilí mnoho úspěchů jak při výrobě, tak při lovu.

Ivo Sláma