Lov na klasickou pevnou bójku, jak již bylo řečeno, patří dosud pravděpodobně k nejrozšířenějším metodám vůbec. Je to metoda relativně velmi jednoduchá, pohodlná a rovněž stále dosti účinná, a proto u ní mnoho rybářů setrvává. Princip je myslím dostatečně jasný z obrázku.

Montáž klasické bójky

Metoda spočívá v tom, že nástražní ryba je umístněna v místě předpokládaného záběru a je ukotvena tak, že se nemůže zamotat do vlasce. Ze všech metod, kdy je nástražní ryba nějak kotvena, je při této pohyb ryby největší (při nastavené hloubce 1,5m a bójce o délce 1,5m se ryba může pohybovat v kruhu o průměru až 6 metrů). Prut je při této metodě pokládáme do vidliček tak, aby špička směřovala do vody.

Při lovu na bójku postupujeme takto: nejdříve si připravíme nástražní rybu. Tu prošijeme, konec návazce upevníme karabinou k prutu a rybu odložíme do kbelíku s vodou. Výhodou při zavážení bójky je druhá osoba, která povoluje a následně vypíná vlas. Bójku nyní zavezeme do lovného místa (v případě omezení zavážení použijeme metodu nahazování, o které se zmíním někdy později). Ručkováním spustíme na dno průběžné kotevní olovo (doporučuji použít tzv. "chránič kmenového vlasce") a vypneme vlas. Bójku položíme na hladinu a pomalu spustíme nástražní rybu (tak aby se nezamotala). Doporučuji se vždy přesvědčit, zda je ryba skutečně připnutá a karabina zajištěna – nejednou se nám stalo, že jsme nepřipevněné rybě dali svobodu i s párem pěkných a ne zrovna levných trojháčků.

Nyní nezbývá nic jiného než čekat na záběr. Ten se většinou projeví úprkem nástražní ryby, následným potopením bójky a plynulou jízdou. Pokud je jízda nepravidelná, jedná se zpravidla o menší rybu. Zásek provádíme okamžitě a to tak, že co nejrychleji vypneme vlas a následuje razantní zásek. Kvalitní zásek je opravdu důležitý, neboť bójka jej částečně utlumí. V případě větších hloubky (např. 10 m) použijeme na kotvení kámen o přiměřené váze, ke kterému přivážeme vlasec o pevnosti cca 3–5 kg. Délku vlasce stanovíme tak, že od hloubky vody odečteme hloubku, ve ketré je nástraha a pak jej zkrátíme ještě o cca 1 metr. To znamená, že pokud chceme na desetimetrové hloubce lovit v 1,5 metru (10–1,5–1=7,5m) použijeme vlasec o délce cca 7,5 metru. Tím si zajstíme, že v případě záběru nebudeme dotáčet cca 12–15 metrů šňůry, ale jen cca 2 metry, díky čemuž můžeme včas zaseknout. Problém může nastat např. na Orlíku, kde je povolená hlubinná přívlač a každou chvíli nás někdo zachytí.

Doporučené nástražní ryby:

okoun, tloušť, karas, kapr (pozor na míru!!!), lín, cejnek, plotice atd, ve velikostech 20–50cm (velikost může být i větší v případě předpokladu opravdu velkého exempláře)

Možnost použití:

Téměř na všech typech vod (stojatých i pomalu proudících), ideální hloubka nástražní rybky 1,5m (možno i víc, ovšem s rizikem zamotání)

Výhody:

účinná metoda, snadnější zdolávání kapitální ryby, velký akční rádius nastražené ryby, zajímavé pozorování

Nevýhody:

Hlavní nevýhodu pevné bójky spatřuji hlavně v tom, že vůbec nemusíme zjistit, že jsme měli záběr a jen vytáhneme rybu, která se k smrti sama unavila, jak se sestavu snažila potopit. Další nevýhoda je nezajímavý souboj se zdolávaným sumcem. S tím totiž nemáme příliš kontakt, neboť bójka většinu výpadů utlumí. Dalším mínusem je riziko zamotání, pokud nastavíme větší hloubku, než je délka bójky a její maximum je dle současného řádu 1,5 metru. Nevýhodou je také téměř nemožné použití v proudnějších vodách, v silných proudech je to absolutně vyloučené. Nástražní ryba by se nám totiž zmítala na hladině (proud by ji vynesl) a pravděpodobnost záběru by byla velice nízká. Za nevýhodu také považuji kotvení hlavní šňůry na dně - v místech s četnými vázkami na dně je solidní šance, že se nám šňůra pod ně dostane ještě před záběrem a rybu do ní následně zatáhneme a utrhneme s háky v hubě (tuto nevýhodu má např. i podvodní splávek, koncový splávek apod.). To, pokud o vázkách víme, lze eliminovat dlouhou "trhačkou" ke kotevní zátěži, byť je to pracné. Další nevýhodou je omezení vzdálenosti na 25 metrů a většinou nutná loďka k zavezení (na některých revírech je zavážení zcela z nepochopitelných důvodů zakázáno). Na některých českých revírech je zakázaná, proto doporučuji vždy před lovem důkladné studium rybářského řádu.

Petrův zdar a příjemné zážitky u vody
David Havlíček

INSTRUKTÁŽNÍ DVD CHYTÁME SUMCE S DAVIDEM HAVLÍČKEM