foto: DaH Převážnou část šupinatých obyvatel tvoří okoun, hojně se zde vyskytuje štika, amur, kapr + bílá ryba a bolen, který se zde velmi rozmnožil a bude něco pravdy na tom, že decimuje okouní osádku na vodách, kde se přemnožil. Býval tu hojný i pstruh a zkazky o půlmetrových exemplářích hojných jako jinde cejni patří již bohužel do minulosti. Samotná přehrada se nachází v malebném údolí obklopena lesy a skalami. Hloubka zde velmi kolísá a po letošním velmi suchém létě byla na nejnižším stavu za posledních několik let. Dokonce se mi letos podařilo přebrodit v prsačkách po mostě, který bývá více než 5 metrů pod hladinou. Strmé břehy střídají mělčí místa a pod vodou je dost kořenů a jiných úkrytů zvláště pro pruhované dravčíky. Povoleno je zde lovit pouze na umělé nástrahy nebo na nástrahy rostlinného původu.

Letos jsem se s kamarádem Pavlem vydal lovit 18.10. Bereme zdejší lov velmi sportovně a dlouho se předem „hecujeme”. Sami máme dohodu, že povoleny jsou všechny umělé nástrahy bez lanka a vlasec maximálně do průměru 0,15 + winkelpickerový prut. Krásné podmračené ráno s mlhou nad vodní hladinou slibovalo úspěšný lov. A také ano. Pavel hned na druhý nához zahákl na bílohnědou gumu od Relaxu štiku 53 cm a naprosto neomylně jí po několika minutách zdolal. Další, trochu menší na sebe nedala dlouho čekat, takže jsem začal být trochu nervózní.

Poodešel jsem tedy o několik desítek metrů dál, a když jsem se asi po hodině neúspěšného lovu vrátil nestačil jsem se divit Pavel měl ve vezírku 4 štiky + okouna 28 cm. Takže jsem se do toho opřel ještě s větší vervou a konečně jsem na gumovou rybku od Stormu zasekl první rybu. Okoun 32 cm vynahradil dokonale všechny útrapy. Leč netušil jsem, že je to můj poslední úlovek. A kamarád dál neomylně zdolával ryby, takže mi nedalo podívat se, proč jemu jdou a mé maličkosti nikoliv.

Chytal na naprosto stejné gumy jako já, leč ráno jen tak ze srandy nasadil místo obyčejné hlavičky růžovou reflexní. Nechápal jsem a nevěřil, že by to byla ta věc, která má na svědomí úspěch, leč bylo to tak. Okamžitě jsem vyměnil hlavičku a na první nához zahákl štiku kolem 50 cm, ale u břehu mi vlasec ukousla. Na další nához jsem zahákl okouna bratru 40 cm, který však předvedl klasický trik velkých okounů a dokázal se mi setřepat. S tímto úlovkem však také skončil veškerý úspěšný lov. Ryby rázem přestali mít o naše nástrahy zájem a pouze nabízenou gumu a plech zvědavě okukovali a pronásledovali, nedobrala však již žádná. Takže výsledkem pětihodinového lovu byl jeden okoun na mé straně a Pavel přelstil 6 štik + 2 okouny. Takže zaznamenal první vítězství od roku 1998 a přerušil tak mojí sérii. Většinu svých vítězství jsem dosáhl za pomoci rotačních třpytek, leč letos byly všechny ryby chyceny na gumové nástrahy.

A o úspěchu rozhodla taková maličkost – barva hlavičky.

Revír je brán jako pstruhová voda, přesto jsme si ponechali pouze 1 štiku a dva okouny.
Doufám, že to nebude číst hrázný!!!