Foto: D. Havlíček Sumčí přívlač má jednu nevýhodu. Šance na zdolání opravdu velké ryby jsou přece jen menší. Sice se občas objeví úlovek trofejního sumce uloveného přívlačí nebo dokonce na mušák, ale ruku na srdce: Kdo cíleně s vláčecím prutem zdolal více takovýchto velkých ryb? Podle mě se vesměs jedná o náhodné úlovky. Jistě, jsou revíry, kde jsou šance ještě vcelku reálné, pokud lovíme z loďky a máme dost času, je možné i hodně velkou rybu unavit. Jedna z cest je použití opravdu těžkého náčiní. Pak se šance výrazně zvýší, kde ale pak bude ten pravý požitek z vláčení a jak se budeme po několika desítkách či stovkách hodů cítit? Jako kdybychom složili 50 metráků uhlí, a to jistě uznáte, není nic moc.

Náčiní na přívlač

Vzhledem k tomu, že přísloví "pozdě bycha honit" funguje spolehlivě, neměli bychom nic podcenit. Je velmi důležité vlastnit spolehlivé náčiní a věnovat pozornost každému detailu i maličkosti, neboť nejslabší článek celé sestavy určuje její pevnost. K čemu by nám byl nějaký drahý prut s multiplikátorem, šňůra o vysoké pevnosti, kdybychom použili malou karabinku o nosnosti 5 kg nebo zrezlý nekvalitní trojháček? Odpověď zní: "K ničemu!"

Prut...

Na teleskopické pruty raději rovnou zapomeňme. Vhodným prutem bude jednoznačně dělený, nejlépe z kvalitního uhlíkového materiálu, eventuálně s kevlarovou punčoškou. O vhodné gramáži je často diskutováno. Znám rybáře, kteří by silnější prut než do 40 gramů na sumce nevzali. Jenže zdolat pak rybu nad řekněme 15 kg může být obtížné a na větší kus jsou šance mizivé. Samozřejmě ještě také záleží na typu vody, na tom, jestli máme k dispozici loďku atd. Osobně bych doporučil pevnější prut o délce 270 – 300 cm – v gramáži okolo 100g. Na některých revírech se zarostlými břehy může být vhodnější prut kratší, to jsou již obecná pravidla pro výběr vláčecího náčiní, což je už notoricky známo. Osobně používám grafitový „lososák” Balzer Magna 300 cm, 40–80g a jsem dodnes zcela spokojen.

Naviják

Naviják by měl být velmi kvalitní s dobrou přední brzdou. Ta má obecně díky větším lamelám větší výdrž a sumcovy úniky ji tak brzy „nerozhodí”. Můj dobrý kamarád zdolává sumce zásadně s úplně utaženým navijákem se zadní brzdou a na sumcové výpady reaguje zpětným chodem navijáku. I tak je to možné, jen nevím, jestli bych si na to zvykl. Každopádně naviják by měl být dostatečně kvalitní, pokud ho nechcete při první větší rybě „oddělat”. Cívka by měla být rozhodně kovová, aby nedošlo při delším zdolávání, kdy se šňůra silně utahuje, ke zborcení. Celková kvalita a odolnost navijáku je důležitá i proto, že jako nástrahy často používáme větší woblery, které kladou větší odpor, a naviják tak dostává slušný „záhul”. Věřím, že dobrým navijákem pro tuto těžší přívlač může být i multiplikátor, s ním však nemám při vláčení žádné zkušenosti. Rozhodně by naviják měl pojmout alespoň 150 metrů dobrého vlasce či šňůry. Mým navijákem na sumčí přívlač je ABU CD 4, který zatím nikdy nezklamal. Neméně důležité také je, aby vám celá sestava seděla v ruce a byla vám příjemná. Vždyť prut s navijákem budete dlouhé hodiny držet v ruce a vláčet. Pro dobrý pocit z lovu mohu jen doporučit, aby byl držák prutu korkový. Nezapomeňte však sundat igelitový kryt. Viděl jsem už více rybářů, kteří si tuto „ochranu” na rukojeti ponechali. Sice se jim moc neopotřebovávala a zůstávala čistá, ale kam se poděl zaplacený komfort?! Navíc, voda, která se „chce nechce” pod igelit dostane, může zapříčinit plesnivění.

Vlasec či šňůra

Co se týče vlasce či šňůry, mohu jen doporučit šplétané šňůry o nosnosti alespoň 10 kg. Horní hranici vidím někde u 20–25 kg. Silnější šňůry nám již dost omezí nahazování, v proudu budou klást velký odpor a navíc ani silnější vláčecí prut nedokáže vyšší pevnosti využít. Mou oblíbenou šňůrou je Maxilon 0,24 mm. Klasiku jako FireLine snad ani nemá cenu zmiňovat. Vhodné je ovšem používat návazec buď ze silnější pletenky, nebo např. z kevlaru, neboť se už nejednou stalo, že sumec při delším zdolávání svým kartáčem šňůru předřel a unikl. Loni například kamarád viděl na řece zalovit slušného sumce. Ihned přezbrojil svůj naviják z vlasce na sedmnáctku „farlajnku” a dravce se mu podařilo asi na pátý hod zapřáhnout. Ryba to byla pěkná, prý cca 150–160 cm. Boj byl velmi nerovný, ve prospěch fousatého. Když po zhruba 50 minutách souboje začal lovec vítězit, sumec vyplul na hladinu a šňůra v místech, kde se třela o kartáč, praskla. Jistě, mnohdy je ryba chycená za okraj a riziko zde téměř není, ale někdy fousáč nástrahu „šlukne” až k jícnu, a pak...

Používání vlasce o průměru 0,28 – 0,35 je také možné, rozhodně se však vyplatí investovat do šňůry. Nižší ztrátovost nástrah brzo vynaložené peníze vrátí.

Nástrahy

Pokud budete používat karabinky, tak jen kvalitní o vysoké pevnosti – doporučuji vyzkoušet. Stejně tak si u každé nástrahy důkladně otestujte kvalitu háčků. Není neobvyklé, že háčky jsou téměř „papírové” a narovnáte je lehce dvěma prsty. Takové trojháčky raději vyměňte! Vyplatí se i test pevnosti kroužků, neboť i ty mají mnohdy nedostatečnou pevnost. Co se týče samotných nástrah, v mé krabičce nikdy nechybí jednodílné hlubinné woblery v délce 7–13 cm, dvoudílné woblery 9 – 20 cm do hloubky 1–3 m a jednodílné 7–15 cm od značek RAPALA, SALMO, NILS MASTER, FRENZY a YO–ZURI . Nechybí ani některé větší rippery a podobně. Dále velké plandavky, velké twistery 7–20 cm SANDRA, BANJO a BERKLEY. Určitě jsou velmi dobré i další značky, nemám však továrnu na peníze a neomezené množství času, abych je mohl všechny vyzkoušet. Vždy je podstatné s danou nástrahou správně pracovat. Plná krabice nástrah sama sumce neuloví.

Další drobnosti

Jako další pomůcky doporučuji nosit místo peánu pevné kleště na vyprošťování, nůž a rukavici na vylovování ryby (nosím ji u pasu na muškařském joju). Pokud vyrážíte na noční přívlač, je nutná baterka (buď klipová s otočným reflektorkem nebo tzv. „čelovka”). Pokud si nejste při vylovování jisti, může pomoci gaf, ale jen v případech, kdy víte, že si rybu ponecháte (přesto se přimlouvám za jeho nepoužívání). Oblečení a obuv zvolte s ohledem na terén ve kterém se budete pohybovat.

Poznámka o háčcích

Na závěr bych zde ještě rád upozornil na jednu velmi důležitou věc: u každého wobleru, plandavky nebo jiné vláčecí nástrahy důkladně zkontrolujte kvalitu háčků. Velmi často se totiž stává, že háčky narovnáte lehce dvěma prsty, nebo se ulomí. Takový trojháček zaseklý v sumcově tlamě obvykle dlouho nevydrží a rybu ztratíte. To se mi již v minulosti párkrát stalo a vězte, byl jsem vždy dost rozmrzelý. Proto nešetřete a pokud se vám trojháčky nebudou zdát dost spolehlivé, vyměňte je za kvalitní a nebo si kupte jinou nástrahu. Pamatujte, že u vláčecích nástrah se stává, že drahá nástraha má nekvalitní výzbroj a některé levnější modely mají háčky naopak skvostné. Proto je kontrolujte vždy.

Petrův zdar!

INSTRUKTÁŽNÍ DVD CHYTÁME SUMCE S DAVIDEM HAVLÍČKEM