Foto: D. Havlíček Zahájení se blíží a v hlavě se mi čím dál častěji zjevuje mohutná hlava se dvěma páry kratších vousků a jedním párem dlouhých. Věřím, že je nás takových více, a těm s podobným smýšlením, ale nejen jim patří následující řádky. Nejprve bych se asi měl představit. Jmenuji se David Havlíček, jsem z Tábora a lovu ryb se oficiálně věnuji asi od 7 let, neoficiálně prý asi od 4 let. S rybářským lístkem tedy lovím už téměř 22 let a ne vždy jsem se věnoval jen sumcům. Ani dnes nejsem ortodoxním specialistou, baví mě téměř všechny způsoby rybolovu. Rád jdu z extrému do extrému, např. když odložím sumcový prut se šňůrou na 84 kg a vyměním ho za muškařský prut, se kterým pak někde pod jezem svádím „tvrdé” souboje s parmami či boleny na návazcích 0,12–0,14 mm nebo s „ultralajtem” a mikrotwisterem honím malé pruhované dravčíky.

Sice už o tom bylo napsáno velmi mnoho, ale mým krédem je: „Když už něco dělám, tak pořádně”, zmíním se v pár větách o tom, jak sumec žije, kde žije a jak je možné jej chytat.

Výskyt a život

Nejlépe mu vyhovují větší řeky s pomalu proudícími úseky či stojaté vody. Typickými sumcovými řekami jsou Labe, Vltava, Morava, Dyje, Lužnice a jim podobné. Co se týče stojatých vod, jsou to takřka všechny teplejší údolní nádrže, jako např. Orlík, Vranov, Nové Mlýny atd. Nechci zde psát seznam všech sumcových lokalit v Čechách, ani je samozřejmě všechny nemohu znát, a tak pokud jsem nezmínil právě tu vaši „tutovou”, omluvte mne. Při hledání nových revírů je potřeba vědět, zda zde byli sumci nasazováni a případně i jestli byli uloveni. Na některých revírech se sumci neloví a vyvolává to dojem, že se tam nevyskytují, ale opak může být pravdou.

Sumec velký Fousáč se přes den zdržuje většinou při dně, vyhledává členité prostředí, jako např. padlé stromy, balvany, potopené lodě atd., kde se ukrývá. Jeho úkryt nemusí být vždy nutně při dně, může stát i ve vodním sloupci na hranách, převisech či v padlých stromech. V době aktivity jej můžeme zastihnout jak poblíž denního stanoviště, tak i ve větších proudech, v blízkosti mělčin a podjezí, kde jej můžeme především v nočních hodinách přelstít pomocí vláčecího náčiní. Sumec je teplomilná ryba, v chladnějších obdobích jeho aktivita klesá. V zimě se občas také sumec uloví, ale pravděpodobnost záběru při cíleném lovu se téměř blíží nule. Jsou ale i „odborníci”, kteří se pochlubí zimním úlovkem. Je potřeba si ale uvědomit, že zapomínají dodat, že sumce chytají buď nelegálními způsoby – podsekáváním, nebo na vodách, které nejsou typické (např. nádrž vody u elektrárny, kde je po celý rok vysoká teplota vody), a nebo se jednalo o náhodu. Takže skutečně v zimě se sumčím záběrem moc nepočítejte, i když, jak se říká: „Nikdy neříkej nikdy...”

Sumec je typický noční dravec, avšak za podmračeného a dusného, typicky "sumcového” počasí je mnohdy aktivní celý den. Mladší jedinci se živí zooplanktonem a zoobentosem, později přecházejí na objemnější potravu. Hlavní složku jeho potravy tvoří především ryby všech druhů, ale nepohrdne ani většími bezobratlými živočichy (jako jsou červi, žížaly, hmyz), dále loví i žáby a menší vodní savce. Sumec je ryba velmi plachá, proto se musíme pohybovat u vody velmi tiše. Naprosto nutné je nesvítit baterkou na hladinu a nerozdělávat oheň, neboť světlo většinou sumce odežene hodně daleko. Vyjímkou snad budou části vod, kde v noci vodu osvětlují projíždějící automobily či pouliční osvětlení.

Stojaté vody

Stojaté vody jsou obecně při hledání vhodného místa k lovu jakéhokoliv druhu ryby vždy tvrdším oříškem. Jejich „čitelnost” je oproti řekám výrazně nižší. Přesto existují určité indicie, které nám mohou na mnohých revírech při hledání loviště sumců pomoci. Vždy je dobré od místních rybářů získat maximum informací o charakteru dna lokality (kde je bývalé koryto, kde jsou na dně nějaké překážky – kameny, padlé stromy, potopené lodě apod.). Velkým pomocníkem nám může být i loď a echolot (případně olovnička), je–li jejich používání povoleno. Pokud tato možnost není, máme výrazně nižší šance na dobrou volbu místa a koneckonců i na samotný lov. Mezi dobrá místa na stojatých vodách určitě patří partie bývalého koryta a v jeho bezprostřední blízkosti, kde sumci často „odpočívají”, různé zlomy dna, blízké okolí padlých stromů či křovin zasahujících do vody. Dále bych sumce určitě hledal v okolí přítoků a na hranách, kde z mělčin s výskytem rybek (sumčí kořisti) dno strmě přechází do hlubších partií. Pokud budete mít hned při první vycházce štěstí a sumce ulovíte, snažte se příště nástrahu umístnit do stejných míst, protože trasa lovících sumců bývá obdobná. Může se také stát, že nic neulovíte, a tak byl úlovek na tomto místě náhodný, proto hledejte dál. Pokud na sumcové lokalitě uvidíte či uslyšíte sumce lovit, snažte se při příštím lovu nástrahu umísťovat do této „jámy lvové”. Třeba už jeho příští loupeživá výprava bude ukončena soubojem s vámi. Vždy mějte na paměti, že místa, kde sumec loví, se v průběhu roku mohou měnit a mění, a je potřeba tyto přesuny vysledovat.

Tekoucí vody

Na vodách, kde se voda pohybuje, tedy na řekách, lze mnohdy i bez znalosti místních podmínek, bez lodi i echolotu vcelku dobře odhadnout, kde bude sumec odpočívat a kam může vyrážet za kořistí. Výjimkou budou regulované přímé úseky, bez jakýchkoliv nerovností, jak břehu, tak i dna. Tam je hledání ryby obtížné, lze jen částečně odhadovat, v jaké vzdálenosti od břehu může být, ale jestli sto metrů po proudu nebo proti těžko. Na „přírodních” řekách je to už něco jiného. Každopádně sumce můžeme hledat opět v hlubších částech řeky a v prohlubeninách. Taková místa se velmi často nacházejí na vnější straně ohybu řeky, kde jsou dno a břeh proudící vodou vymílány a sumec zde má ideální stanoviště. Další oblíbená „bydliště” fousatých bývají v blízkosti překážek, pod padlými stromy, za pilíři mostů (pokud je zde dostatečná hloubka), ve vymletých jamách na dně za kameny atd. Stejně jako na stojácích je vhodné naši nástrahu umísťovat do blízkosti těchto překážek, nad zlomy atd. a rovněž do míst, kde se sumci při lovu akusticky (pukáním) a opticky (zalovením pod hladinou, úprk větších ryb) prozrazují. V některé literatuře bývá s oblibou uváděno, že stanoviště a dobré loviště sumců je po celý rok u teplých výtoků z elektráren apod. Je to určitě možné a pravdivé, ale v Čechách mnoho takových míst asi není, a když jsou, obvykle je zde zakázáno rybolov provozovat. Proto berte tuto informaci s určitou rezervou.

Ať již budete lovit na řekách nebo na stojatých vodách, vždy nástrahu dávejte do míst, kde bude křížit trasu sumců putujících za kořistí. Časem s přibývajícími záběry zjistíte na té své lokalitě, kde je místo záběru nejpravděpodobnější, a získáte pro lov sumců cit. Ať přečtete teorie sebevíc, jinak než praxí jej nezískáte.

Způsoby lovu

Nabízí se nám hned několik možností. Jednoznačně nejsportovnější a dnes stále populárnější metodou je přívlač. Abych pravdu řekl, sám vláčím velmi rád, ale ortodoxní vláčkaře, resp. ty rybáře, kteří jiné způsoby lovu sumce zavrhují, či dokonce usilují o různé zákazy, rád nemám. Jsou totiž ryby a revíry, kde jsou šance na záběr či zdolání s vláčecím prutem minimální, a proč se tedy o tyto ryby nepokusit jiným způsobem? Navíc, přívlač je relativně dost finančně náročná a nebaví každého a vždy. Proto si myslím, že by se další metody zavrhovat neměly a pokud neodporují zdravému rozumu a předpisům, měly by být respektovány. Doufám, že jsem se zde nikoho nedotkl, tento názor mám jako lovec sumců lovící všemi dostupnými technikami, který rád experimentuje, a byl bych nerad, kdybych možnost volby neměl. A o kterých že to jiných metodách mluvím? Je to hlavně lov s klasickou bójkou, kterou považuji na nejméně sportovní metodu a sám ji už asi 3 roky nepoužívám. Její výhody ale zůstávají a na některých revírech je vhodné ji použít. Mezi mé nejoblíbenější montáže patří koncový kotvený splávek, kotvený podvodní splávek, různé paternosterové a trhací systémy, lov na plavanou a samozřejmě vábničku. Vyloučit úlovek i při jiném způsobu lovu (např. na rostlinné nástrahy, strímrováním, jemnou plavanou atd.) nelze a takový úlovek bude raritou. Někdy příště popíšu mé nejoblíbenější a osvědčené metody. Velmi uvítám konkrétní dotazy a případné věcné kritiky.

Petrův zdar.

INSTRUKTÁŽNÍ DVD CHYTÁME SUMCE S DAVIDEM HAVLÍČKEM