Jak začít? Nebo lépe jakou mušku použít pro začátek?
Rozhodně se vyplatí začít s lovem na sucho! Pokud možno zakupte nebo si nechte navázat nějakou březnovku a vyčkejte zahájení na pstruhové vodě. Najděte si nějaký středně velký tok a místo raději beze stromů. Osobně vím, jak jsou to dvě těžko slučitelné věci – dobré místo a na něm ryby, ale takové místo si už hledejte teď, ať na zahájení jdete najisto.

Lipan podhorní Lovem na suchou mušku se rozumí lov ryb, které sbírají na hladině hmyz. Na vodě se tvoří charakteristická kolečka a často bývá vidět hřbetní nebo ocasní ploutev ryb. Takže pokud jsme takovou sbírající rybu našli, opatrně se v polodřepu přikrademe na vzdálenost cca 5 m a nahodíme. Postupným uvolňováním šňůry necháme mušku splavat k rybě a na hladině sledujeme případné sebrání mušky. Záběr se projeví jako klasické sebrání kolečkem nebo menším vírem na vodě. Následuje okamžitý zásek a zdolávání ryby.

Při lovu se suchou muškou je nutné pro muškaře švihat šňůrou, což má důvod jak v délce a přesnosti náhozu, tak ve vysoušení mušky. Až budete házet tam, kam potřebujete, samozřejmě nahodíte přímo k rybě. Jako vrchol umu je házet na ocasní ploutev ryb – tato technika je velmi účinná na lov tloušťů. Ale nespěchejte – všechno má svůj čas!!!!

Další výbornou technikou pro začátek, pokud nejsou ryby aktivní u hladiny, je lov na tzv. krátkou nymfu. Celá technika je dost podobná klasické „splavávané” za použití muškařského náčiní. Stoupneme si tedy kolmo k proudu, na koncový návazec dáme nějakou nymfu (pro začátek třeba larvu chrostíka) a necháváme splavávat volně pod prutem. Záběr se projeví jako zastavení, nebo mírný rozjezd šňůry.

K lovu na krátkou nymfu se někteří muškaři staví poněkud s despektem, protože při její účinnosti je údajně drancována populace ryb. Další věcí samozřejmě je etika muškaře, resp. jak naloží s ulovenou rybou. Takže se nenechte zastrašit a dodržujte pravidla a třeba i nějakou rybu občas pusťte, abyste měli co lovit dalšími muškařskými technikami, ale o těch až po zahájení, až budete vědět, o co jde...