Od samého počátku mé kaprařské dráhy přitahovali mou pozornost ti největší kapři. Ovšem jako každý začátečník i já dělal mnoho chyb, kvůli kterým se mi můj cíl, tedy dostat některého z nich na podložku, stále nepřibližoval. Chytal jsem hodně menších nebo středně velkých ryb a postupem času mi docházelo, že množství chycených ryb zpravidla nesouvisí s jejich kvalitou. Na následujících řádkách se s vámi podělím o to, co jsem změnil, abych začal častěji chytat opravdu velké kapry.

Výběr vhodné lokality

Prvním důležitým faktorem při „honbě“ za velkými kapry je nalezení vhodné lokality. Mnoho vod je osazeno kapry, ale pouze část z nich je schopna vyprodukovat obří úlovky. Vím, zní to poněkud samozřejmě, ale jen těžko se vám povede ulovit 25 kilovou nebo 30 kilovou rybu na vodě, ve které prostě neplave. Neposlouchejte báchorky o nechycených velkých rybách, které se určitě prohánějí v tom určitém jezeře či nádrži, protože tam zkrátka většinou nejsou. Pokud budete lovit na lokalitách, kde se velké ryby čas od času uloví, můžete to být právě vy, komu se to povede příště. Co se týče vytipování vhodné lokality - v první řadě je dobré porozhlédnout se po jezerech, které jsou bohaté na přirozenou potravu a nejsou příliš osazeny kapry. Když je v dané lokalitě ryb méně, je snazší vyhnout se malým kaprům. Dalším podstatným faktorem je různorodá hloubka umožňující delší vegetaci. Kapři v takových nádržích nacházejí vhodné podmínky bez ohledu na roční dobu nebo počasí. Také jsou zde většinou aktivnější a častěji hledají potravu, což nepochybně přispívá ke zvyšování jejich přírůstků. Velmi podstatná je také přítomnost vodních rostlin a různých překážek, které poskytují rybám ochranu.

Specifičnost výběru místa

Dalším důležitým faktorem je výběr lovného místa na dané lokalitě. Vždy raději rybařím na hlubší vodě, protože se podle mého názoru velké ryby cítí jistěji, pokud nad sebou mají několikametrový sloupec vody. Rovněž zastávám názor, že velké ryby žijí převážně osamoceně a drží se více na jednom místě než ostatní. Často proto ve svých taktických záměrech cíleně zcela ignoruji aktuální počasí a podmínky a zůstávám na místě, kde vím, že se ryba, kterou sleduji, obvykle zdržuje. Rozhodně se nejedná o taktiku, která by vyhovovala všem, protože to znamená, že můžete strávit dlouho dobu bez jakékoli aktivity, což mě osobně ovšem nijak zvlášť netrápí.  Mojí jedinou starostí je udělat vše, abych zvýšil šanci ulovit tu jedinou rybu. Často to pro mě znamená „přijít“ o více než desítky či stovky jiných, které bych jinak mohl ulovit.

Nádherný prastarý lysec, moje vysněná ryba

Vhodná montáž

Co se týče výběru vhodné montáže, každý kdo mě zná, ví, že žádné složité montáže nebo jejich různé variace nikdy nepatřily do mé výbavy a že jsem naopak přesvědčený o tom, že dlouhé návazce mohou přinést značnou výhodu. Při lovu velkých ryb se mi nejvíce osvědčily návazce v délce 30 – 35 cm. Možná se jedná o opatrnost kaprů, možná pouze o obyčejnou mechaniku takové sestavy. Když vidíte zvláště velkou rybu na břehu, první věc, která vás většinou překvapí, je velikost jejího těla, ploutví, tlamky... Proto si myslím, že je vhodné, když velikosti ryby přizpůsobíte i délku návazce. Háček na takto zkonstruovaném návazci pak má větší šanci zapíchnout se do velkého pysku ryby, ještě než ho kapr stihne vyplivnout.

Výběr návnady a taktika vnadění

Velký význam přikládám rovněž použití vhodné návnady a nástrahy. Když chci cíleně ulovit největší kapry dané lokality, vždy rybařím pouze s boilie! Toto rozhodnutí bude sice většinou pravděpodobně znamenat, že neulovíte tolik ryb jako ten, kdo bude používat k vnadění i pelety a partikl, ovšem vaše šance na chycení největších ryb se značně zvýší. Co se týče taktiky vnadění, vždy jsem byl příznivcem míchání různých tvarů a velikostí. Některé kuličky proto při zakrmování lovného místa nechávám celé, část jich rozkrajuji na poloviny a další část na čtvrtiny. Když při vnadění na vašem místě smícháte tvary a velikosti, budou se ryby krmit pravděpodobně s větší důvěrou a vy budete mít větší šanci je chytit. Ke každé montáži pak přihazuji pouze pár hrstí návnady, které se snažím rozprostřít po větší ploše, abych využil sílu aromatické složky a zatraktivnil větší prostor, na kterém bude ryba pátrat po nástraze. Samotnou nástrahu pak ještě často nechávám delší dobu ponořenou v dipu se stejnou příchutí.

Vždy jsem byl příznivcem míchání různých tvarů a velikostí

Moje oblíbená montáž „na panáčka“

Trpělivost je důležitá

Důležitou věcí, kterou bych chtěl na závěr zmínit je, že jednou z nejdůležitějších vlastností lovce velkých kaprů je trpělivost. Pokud věřím svému místu – nepřevážím nebo nepřehazuji svoje montáže minimálně 2 dny. Všiml jsem si totiž, že na některých lokalitách je to absolutní minimum a záběry od velkých ryb začínají přicházet teprve po uplynutí nejméně 24 hodin od nahození nebo zavezení. Svého největšího kapra jsem chytil z místa, kde moje montáž ležela bez záběru 3 dny! Takové situace se stávají často a to zejména na lokalitách, které jsou vystavené velkému tlaku. Je proto třeba se obrnit trpělivostí a v klidu vyčkávat na vysněného obra.

Autor: Radek Švec