Jsou tam

Místa v blízkosti břehu jsou přirozenými stanovišti ryb a právě tato místa jsou ta první, na kterých stojí za to zkusit štěstí. Velmi často jsou plná bujné vegetace a nabízí rybám ideální prostředí, kde se mohou třít a hledat hojně se zde vyskytující přirozenou potravu. To má za následek, že se ryby přibližují neobyčejně blízko ke břehu, takže je člověk může snadno zaregistrovat i ulovit. Ovšem i okraje bez porostů mohou být velmi produktivní.

Bojovný říční šupináč chycený doslova pod nohama

Výběr revíru

Základem je vybrat si revír, který máte relativně blízko a který nemá příliš velkou rozlohu, což je ideální pro kratší lovy. Při krátkých výpravách bývá lepší vyhnout se chytání na rozlehlých vodách, protože pokud jste na nich nestrávili mnoho hodin, těžko můžete doufat, že kapry rychle najdete. Velkou výhodou je dobrá znalost dané lokality, zejména oblíbených oblastí zdejších kaprů. Vždy hledejte místa s vhodnými úkryty, jako jsou vodní rostliny a různé překážky. Pokud si nejste jisti lokalizací ryb, je lepší věnovat po příjezdu určité množství času jejich aktivnímu vyhledávání.

V noci, kdy je u vody klid, se lov v blízkosti břehu vyloženě nabízí

Doba lovu

Nejlepší je samozřejmě pokusit se dostat k vodě v co možná nejklidnější době. Pokud je u vody klid, kapři se toulají i po místech, kde by se v rušném období neobjevili. Když se na kapry vypravíte brzy ráno uprostřed týdne, je pravděpodobnost setkání s velkými kapry v okrajích vod velmi vysoká. K zahození určitě nejsou ani noční výpravy. Nejhorším obdobím bývá pochopitelně závěr týdne, kdy jsou revíry pod náporem víkendových (bohužel velmi často hlučných) rybářů a vyhlídky na případný úlovek se tím pádem dost snižují. Na druhou stranu většina rybářů se často snaží umístit svoje montáže co nejdále od břehu, proto nástraha umístěná při okrajích vody může zastihnout i opatrné ryby nepřipravené.

Lokalizace ryb

Při tomto druhu lovu je nejdůležitější zjistit, kde kapři jsou. Za předpokladu, že znáte oblíbená místa zdejších kaprů a dobu jejich krmení, budete mít alespoň nějakou představu, kde je hledat. Stejně ovšem musíte počítat s tím, že nějakou dobu hledáním kaprů strávit musíte, protože čas na lovení naslepo prostě není. Užitečné může být pozorování z vyvýšeného místa, kde budete mít dobrý přehled. Mezi spolehlivé pomůcky při lokalizaci ryb patří dalekohled a polarizační brýle. Hledejte při březích zkalenou vodu či místa, kde se vytváří typické kapří bublinky. Při krátkodobějším chytání kaprů se zkrátka lov v blízkosti břehu vyloženě nabízí. Když naleznete jednotlivé shluky podvodních rostlin, nebudou kapři určitě daleko. Za vyzkoušení stojí také převislé stromy a lekníny.Velký vliv na to, kde se ryby nacházejí, má rovněž vítr. Ryby se velmi často shromažďují na návětrné straně vodní plochy, kde se vyplavuje potrava. Proto se vyplatí soustředit svoji pozornost na mělčí pás břehu, ke kterému vane vítr.

I na řekách s oblibou chytám v blízkosti břehu

Taktika lovu

Zcela zásadní věcí je udržovat u vody klid, zvláště když je nástraha v blízkosti břehu. Celý vtip totiž spočívá v tom kapry najít a nabídnout jim nástrahu tak, aby se nevyplašili. Když například podle bublinek zjistíte, že se kapři krmí na místě zhruba 50 metrů od břehu, nahoďte nástrahu přibližně 20 metrů za toto místo. Jakmile zátěž dopadne na hladinu, překlopte oblouk překlápěče a s prutem drženým špičkou do výšky rychle navíjejte koncovou montáž přímo pod hladinou k místu kapřího hodování. Jakmile montáž dosáhne správného místa, nechte ji klesnout ke dnu – tak se vyhnete silnému šplouchnutí, které by ryby vyplašilo. Poté si vytipujte místo, o kterém si myslíte, že k němu ryby mohou v nejbližších okamžicích zamířit, a nahoďte tam druhý prut. Když dobře odhadnete kapří cestu, budete moci v klidu dokobrovat trochu boilie, aniž byste ryby poplašili, což je značná výhoda. Jakmile máte nástrahy ve vodě, nesnažte se je zbytečně přehazovat. Pokud v místě zůstávají ryby, můžete v něm s klidem zůstat také. Pokud odplouvají, musíte samozřejmě zareagovat.

Vnadění a nástrahy

Velmi důležitou roli při krátkých výpravách přikládám použitým návnadám a nástrahám. Při tomto způsobu rybolovu neprovádíme žádné velké vnadící akce, které by jen zbytečně vzbudily v místě našeho lovu rozruch, takže nám bude stačit omezené množství návnady. Většinou s sebou neberu více než kilogram boilie na den. Krmení musí být pro ryby opravdu velmi atraktivní, proto v tomto případě sahám po boilie Fruity CSL, jež je díky své dráždivosti, kterou mu dodává směs ovocných esencí a esenciálních olejů, tou nejlepší volbou pro dosažení rychlého záběru i ve velmi chladné vodě. Připravenou dávku krmení pak ještě zalévám CSL Boosterem, který  se výborně uvolňuje do celého okolí návnady a také do vodního sloupce. Jako samotnou nástrahu většinou používám jednu 20 milimetrovou kuličku boilie, kterou pro maximální atraktivitu a dráždivost ještě namočím v tekutém dipu. S touto taktikou se se mi během mých krátkých vycházek povedlo ulovit opravdu velké množství ryb, velké kapry nevyjímaje.

 

Své návnady zatraktivňuji pomocí CSL Boosterů.

Úspěšná metoda

Ač se to možná nezdá, tento způsob lovu kaprů může nejen v létě překonat rybaření s dlouhými fázemi vnadění a udicemi položenými v několikasetmetrové vzdálenosti od břehu. Metoda krátkých několikahodinových vycházek může být velmi vzrušující, účinná a přinést řadu krásných ryb. Navíc zaseknutí ryby z největší blízkosti, kdy se při prvním úniku snaží člověku doslova vyrvat prut z rukou, je skutečně neobyčejným a vzrušujícím zážitkem.

Slibné místo

 

Na krátké výpravy se mnou často vyráží i přítelkyně.

Autor: Radek Švec