Materiál bodyglass je k dostání ve třech průměrech. Průměr gumky se vybírá podle velikosti konkrétní mušky a velikosti háčku.  Na naše podmínky používám nejčastěji nejslabší průměr a pochopitelně ten střední. Nejtenčí průměr je výborný k vázání tenkých tělíček pakomárů nebo nymf. Práce s bodyglassem je velice jednoduchá, je k tomu zapotřebí použít skalpel či žiletku, kterou se seřízne konec gumičky, tak aby byl konec do špičky. Tělíčko z bodyglassu musí být u zadečku mušky tenké, a postupně se rozšiřovat až do plného průměru, toho docílíme tím, že si právě konec gumičky seřízneme a vázací nití jí navážeme přímo za špičku. Čím delší bude seříznutá hrana, tím více konické bude tělíčko.  Potom gumičku natáhneme a v průběhu navíjení jí postupně povolujeme. Je důležité, aby byl začátek tělíčka co možná nejtenčí, pokud bude u zadečku hrb, muška nebude mít přirozenou siluetu. Při lovu opatrnějších ryb to pak bude výrazně poznat na záběrech.

Bodyglass je z části průsvitný, tělíčka jsem si vylepšil jednoduchou vázací technikou, kdy ještě před navinutím gumičky podmotám tělíčko jednou vrstvou tenké lametky. Po navinutí je tělíčko lesklé a vypadá mnohem lákavěji, podobně můžete změnit odstín nebo naopak podpořit barvu červené či oranžové popřípadě jiných barev podmotáním barevnou vázací nití.  Variant a možností existuje nespočet, záleží vždy jen na vaší zručnosti a nápaditosti. Jednu dobu jsem používal hodně průsvitný bodyglass, který jsem podmotal zlatou nebo stříbrnou holografickou lametkou. Takováto tělíčka jsem používal na menší zlatohlavé nymfy, které chytaly lipany, pstruhy a jelce téměř všude.  Aby byly mušky úspěšné je potřeba jejich vázání přizpůsobit konkrétní lokalitě.

U vázání pakomárů a tenkých nymf používám ještě techniku, kdy si navážu základ tělíčka z vázací nebo tělíčkové nitě. Hlavní vázací nit mám u očka háčku, kde bodyglass zafixuji a položím jej jako hřbítek podél ramínka gammarového háčku. Tělíčkovou nití v barvě gumičky se potom tělíčko překroužkuje směrem nahoru k očku. Je to tak další způsob, jak se dá bodyglass využít k vázání tenkých tělíček. Zde je ovšem lepší použít vždy o číslo silnější gumku, než byste použily na stejný háček k navíjení tělíčka. Tyto gumová tělíčka jsou dostatečně pevná a vydrží bezpočet záběrů, není potřeba je potom ještě kroužkovat nebo lakovat.  Ještě je potřeba si uvědomit, že Bodyglass je půlkulatý – navíjí se na ramínko háčku vždy plochou stranou. Kulatá strana zůstane vidět a vytvoří článkované tělíčko. Pokud to uděláte naopak, tělíčko bude nepřirozeně hranaté. Rybu na to možná chytíte, ale záběrů bude méně, než když tělíčko vytvoříte správně. S každým materiálem je zkrátka potřeba zacházet tak, jak se má. Při nákupu doporučuji si vzít rovnou více barev, a pak zkoušet. Tělíčka z bodyglassu vypadají lákavě, skvěle provokují ryby, jsou rychle hotová a dlouho vydrží.

Vázací materiály

Gammarový háček, čirý bodyglass, zlatá hlavička, přírodní dubing a lesklý syntetický dubing, perleťové nebo jinak barevné lametky

Postup vázání

1. Háček s nasazenou hlavičkou upnu do svěráčku.


 

2. Navážu vázací nit.


 

3. Za obloučkem navážu seříznutý bodyglass.


 

4. U hlavičky navážu dvě perleťová vlákna a jejich vázání ukončím cca milimetr před místem, kde je navázaný bodyglass.


 

5. Navinu perleťové lametky po celé délce ramínka háčku.


 

6. Lametky zafixuji u hlavičky a odstřihnu jejich zbylé konce.


 

7. Napnu bodyglass a budu dělat ovin za ovinem až dorazím k hlavičce mušky.


 

8. Bodyglass zafixuji a odstřihnu zbytkový kousek.


 

9. Na nit si nasoukám mix lesklého a přírodního dubingu a navinu hlavohruď.


 

10. Zakončím ztraceným uzlem a muška je hotová!

 

Text a fota: Tomucha (Tomáš Vítek)