Klasický vzor Prokurátora má zadeček vyčesaný do ztracena, tělíčko je vázané z paprsků ocasního pera páva. Celkové tělíčko má palmerové nožičky, které jsou kroužkované zlatou lametkou. Samozřejmě nesmí chybět ani zlatá nebo měděná hlavička. V zásadě je jedno, kterou použijete, záleží spíše na tom, jak moc jsou ryby ve vašem oblíbeném lovišti ochytané. Pokud jedu lovit na neznámou vodu, používám raději měděnou nebo jinak barevnou hlavičku, protože ve většině případů mohou být ryby na „goldy“ alergické, a tak na ně zabírají zdrženlivě.

Model jelcového Prokurátora, kterého dnes představím, je přímo upravený na mazané tlouště a jeseny. Jelci jsou výbornými rybami k tréninku, což se hodí později na chytání pstruhů. Pokud tato muška na jelce nezabírá, většinou nefunguje ani na pstruhy. Jelec je ryba značně opatrná, takže vzor, který jednou funguje, bude patřit mezi „topovky“. 

 

 

Jelcový Prokurátor má zadeček vázaný ze syntetického dubingu, který je vyčesaný do ztracena. Tělíčko mušky je vázané z cca 5 paprsků ocasního pera páva. Tyto paprsky po navázání obtočíme kolem vázací nitě, celý snopeček potom navineme kolem ramínka háčku. Samozřejmě můžete navinout paprsky samostatně, ale potom se výrazně snižuje celková odolnost mušky po záběrech. Po tom, co máme tělíčko hotové, si u očka mušky navážeme pírko ze slepice či kohouta a směrem k obloučku háčku jej navineme. Zpětně potom překroužkujeme tělíčko včetně nožiček měděným drátkem nebo lametkou. Tím vznikne pěkně barevné tělíčko mušky. Ve finále si navážeme snopeček větviček z letkového pera bažanta. Vyrobíme si tak klasické výřezy z letek, které budou imitovat křídla mokré mušky. Muška je v zásadě hotová, záleží potom na vás, jak si jí upravíte pro vlastní potřeby. 

Popsaný vzor Prokurátora používám s oblibou na řekách nebo i v jezerech. Úprava pro stojatou vodu je samozřejmě velmi specifická, protože k výřezům z letky ještě přidávám holografické lametky, které poté zvýrazní siluetu mušky. Při jezerním lovu umístím tento vzor na konec celé sestavy spolu s pakomáry nebo jinými mokrými muškami. Celou sestavu nikterak neoživuji, ani jí nedávám žádný aktivní pohyb. Je pouze důležité neustále udržovat s návazcem kontakt, protože záběry bývají často velmi málo rozpoznatelné. Naopak pro chytání v řekách, zvlášť při prochytávání hlubokých jam mouchu ještě zatížím olověným drátkem, aby co nejdříve vyklesal ke dnu nebo se držel zhruba uprostřed proudu. Záběry na řekách jsou většinou rychlé a agresivní. Je až s podivem, že ryby takto pestrou mouchu berou s velikou důvěrou. Díky dobře propracované siluetě a univerzálním provedení tato muška napodobuje vše a nic. Je také výborná i do přikalených vod, kde je možnost záběru snížená na samé minimum. Tím samozřejmě netvrdím, že by fungovala i ve vodě, která připomíná odstínem bílou kávu. Mám ale s Prokurátorem výborné zkušenosti i ve vodách, které jsou přikalené po dešti. Pochopitelně je vynikající také z jara, kdy při zvýšených stavech hladin je i v nepříliš čisté vodě pořád pro ryby viditelná.

 

 

Vázací materiály

Nymfový háček, paprsky z pera páva, srpek z kohouta, výřezy z letek kachny, barevná hlavička, měděný drátek, barevný syntetický dubing. 

 

 

Postup vázání

1.  Upnu háček s navlečenou hlavičkou pevně do svěráčku a navážu vázací nit. 


 

2.  Navážu tip ze syntetického dubingu.


 

3.  Navážu kroužkovací materiál.


 

4.  Navážu paprsky z pera páva v počtu odpovídajícímu velkosti háčku (4 až 6 ks).


 

5.  Paprsky stočím kolem vázací nitě a navinu kolem ramínka háčku.


 

6.  Navážu srpek z kohouta nebo slepice.


 

7.  Srpek navinu směrem k obloučku háčku a zpětně jej překroužkuji lametkou nebo drátkem. 


 

8.  K tělíčku mušky přiložím výřezy z letkových per a jedním ovinem je přichytím k tělíčku. 


 

9.  Odstřihnu přebytečný materiál a mušce vyvážu hlavičku. 


 

10.  Zakončím ztraceným uzlem a muška je hotová!

 

Text a fota: Tomucha