feederaci-1.jpg

Feeder - univerzální a úspěšná technika na celou sezónu a všechny typy vod, je u nás provozována dobrých dvacet let!

 

Takže...

 

Když lovíte s feedery, jejich běžná pozice by měla být taková, aby prut s hladinou tvořil úhel 45 – 60 stupňů a špička proutku s vlascem svírala pravý úhel. Při chytání v řece platí, že co nejmenší délka vlasce musí být vystavena tahu proudu. Způsobuje to menší odpor a dává to možnost chytat s lehčí zátěží. Nevýhodou pro změnu je, že vás bude po ukončení lovu trochu bolet za krkem… 

 

Až na bolest za krkem, celkem pohoda.

 

Důležité je pružně reagovat na dané přírodní podmínky. Tak například: 

Pokud lovíte v tůni nebo tišině blízko břehu, kde proud tolik netáhne, sklopte špičku prutu víc k hladině.

Rovněž síla větru je dalším faktorem, který ovlivňuje pozici prutu. Čím je silnější, tím více sklopte špičku k vodě, aby vítr působil na co nejkratší délku vlasce. Sklon špičky prutu je kompromisem mezi silou proudu a sílou větru. Na stojaté vodě by měl být prut ve větru položen rovnoběžně s vodní hladinou.  

 

Vše je vyladěné, mohou začít brát.

 

Situace A) - Silný proud

 

V rychle plynoucí řece je nutné, aby bylo co nejméně vlasce ponořeno pod hladinou a proud nestahoval montáž z místa, kde chcete chytat. Použijte tužší špičky prutu!

 

 

Situace B) - Slabý nebo střední proud

 

Při lovu v řece se středně silným nebo pomalým proudem nahazujte přímo před sebe. Prut svírá s hladinou úhel 45 stupňů a špička míří po směru tahu vody.

 

 

Situace C) – Rozvodněná řeka

 

Pokud chytáte v rozvodněné řece, je lepší nahazovat dolů po proudu než na střed toku. Jednak ryby většinou táhnou kolem kraje břehu a navíc vlasec nebude stahován proudem. Prut musí být postaven tak, aby jeho špička svírala jak úhel 90 stupňů s hladinou, tak i úhel 90 stupňů s vlascem.

 

 

Situace D) – Stojatá voda za větru

 

Na stojácích určuje pozici prutu směr a síla vanoucího větru. Když vítr vane zleva doprava, je prut, respektive jeho špička, orientována také ve směru větru, aby byl vlasec stále napnutý. Snažte se držet 90-ti stupňový úhel mezi špičkou a vlascem.

 

 

Tyto základní rady nejsou ničím světoborným. Spíše vám mají pomoci do začátku feederování, abyste u vody nebojovali pouze s přírodními podmínkami, ale spíše bojovali s rybami. Hodně štěstí!

 

Text: Radimek

Ilustrace: ToRo

 

Fota: archiv redakce