Jak a na co?

V zimě používám co možná nejmenší mušky, na které lovím v mimopstruhových vodách bílou rybu a samozřejmě také zapomenuté pstruhy. Osvědčily se mi hlavně miniaturní vzory zlatohlavých nebo stříbrohlavých nymf, které kromě hlavičky nijak dál nezatěžuji. Mezi další mouchy, které během zimy rád používám, patří smáčivé vzory pavoučků a různých dalších broučků. Ty potom umístím na návazci právě nad koncové mikronymfy. Mušky se po pár vteřinách, kdy dopadnou na hladinu, potopí a plují těsně pod ní. Záběry od ryb jsou patrné buď přímo na horní přívěsné mušce, pokud ryba zabere ihned, nebo po potopení obou mušek na koncovce muškařské šňůry. Je potřeba pamatovat na to, že ryby jsou v zimě celkem opatrné, takže záběr od jelce, plotice nebo cejna nebude mít intenzitu stejnou, jakou má třeba pstruh, který zabere na taženou luru. Záběry od bílých ryb jsou pomalé a opatrné, je proto nutné bedlivě sledovat celou sestavu.

 

Zelená mirkonymfa na bílou rybu.

 

Jaké fungují? 

Zimní nymfy ladím čistě do přírodních barev, jako je olivově zelená, hnědá nebo černá. Snažím se vynechat pestré atraktory, které by opatrnou a všímavou rybu mohly odradit. V zimě je voda výrazně čistější než z jara nebo v létě, takže ryba i malou a nenápadnou mušku vidí celkem dobře. Používám standardní nymfy na klasickém háčku s rovným ramínkem, nebo verzi pakomára, ten může být bez mosazné hlavičky (nebo samo i ní). V muškařských prodejnách je potřeba nakoupit, co možná nejmenší kovové korálky. Někdy se podaří sehnat podobné hlavičky také v klasické „korálkárně“, kam chodí dámy nakupovat různé doplňky na náušnice a podobně. Jen je potřeba počítat s tím, že hlavičky, které zde koupíte, jsou sice různých průměrů a barev, nicméně nejsou určeny k vázání, proto je můžete lacině nakupovat po stovkách. Počítejte však s tím, že jejich hrany nebudou tak dokonale vybroušené jako muškařské originály. Při vázání se pak o jejich ostré okraje snadno přeřízne vázací nit. K zimním lovům se mi kromě standardní zlaté osvědčila také stříbrná nebo měděná barva. 

 

Bažantí nymfa

 

Bažantí nymfa s fialovým kroužkováním

 

Na co lovit?

Malé pakomáry jak jsem zmínil, používám na mimopstruhových řekách, pokud je zase trošku upravíte, tak ve stejných velikostech fungují výborně i na stojaté vodě při lovu pstruhů duhových. Na tak malé mušky se dají nachytat i starší a zkušené ryby a dobře se s nimi loví při břehu. Na maličkého pakomára vázaného na háčku č. 18 je potřeba použít vlasec o příslušném průměru a k tomu také prut. Zdolávat na šestkovém prutu pstruha na vlasci o průměru 0,12 mm není zrovna ideální. Na takové chytání si beru prut aftma 3. Pokud právě nefouká silný vítr, tak se s ním dá nahodit i na delší vzdálenost a zdolávání většího pstruha je mnohem pohodlnější. Máte tak větší jistotu na zdolání ryby, protože ryba neupálí vlasec o tuhý prut. Důležité jsou také háčky, maličký háček nesmí prasknout ani se nějak zdeformovat, při takovéto velikosti háčku byste okamžitě přišly o úlovek. Do háčků se opravdu vyplatí investovat, zvláště pak pokud budete na mikromušky lovit větší ryby na jezeru. Na řeku, o které víte, že se tam vyskytují pouze jelci, plotice, perlíni, oukleje a jiné bílé ryby do 30 cm, je zbytečné investovat a kupovat drahé značkové háčky. Na jezeře ovšem nemáte s nekvalitním háčkem šanci větší rybu zdolat. Vázání malých mušek je celkem jednoduché, od těch větších vzorů se liší především menším množstvím použitého materiálu a použitím jemnější nitě, která tolik nenabývá na objemu při navazování materiálů. Problém někdy je s pořízením malých průměrů hlaviček. Určitě doporučuji si několik takových mušek navázat a vyzkoušet je v zimě na vaší oblíbené vodě. 

 

Mikronymfa světle zelené barvy s kroužkováním perletovou lametkou

 

Nymfa na háčku č. 20 béžové barvy

 

Vázací materiály 

Háček vel.18, pírko z kvalitního kohouta, tenká vázací nit, měděný drátek, stříbrná hlavička a CDC pírko na hlavohruď. 

 

Potřebné vázací materiály

 

Vázací postup

1. Upnu háček do svěráčku, 


 

2. Navážu vázací nit.


 

3. Navážu štěty podél ramínka háčku. 


 

4. Navážu si kroužkovací materiál (v tomto případě měděný drátek). 


 

5. Vázací nití mušce vyvážu tělíčko po celé délce ramínka háčku. Tělíčko by mělo být konické. 


 

6. Měděným drátkem překroužkuji tělíčko až k hlavičce. 


 

7. Na nit si nasoukám CDC dubing.


 

8. Knotek navinu kolem ramínka háčku a vytvořím hlavohruď. 


 

9. Vyčešu ji suchým zipem. 


 

10. Zakončím ztraceným uzlem a muška je hotová! 

 

 

Text a fota: Tomucha (Tomáš Vítek)