Tady to voní mořskými rybami!

 

Byl by hřích nevzít si na Sever muškařský prut, pokud jej ovšem vlastníte. Osobně jsem navštívil Norsko již několikrát a vždy jsem jel cíleně lovit tresky. Před pár lety jsem si udělal s kamarádem výlet na jih Norska, kdy byl cílem naší výpravy mořský pstruh. Před odjezdem jsem studoval rybářskou literaturu a články na internetu a pídil se, jaké nástrahy by se daly použít s muškařským vybavením. Do oka mi padly krevety. 

 

Krevetek není nikdy dost! Ryby je prostě milují...

 

Objevil jsem docela dost vázacích postupů, a tak jsem si z každého vzal „něco“. Tak se stalo, že jsem si vymyslel vlastní, originální vzory. Po pravdě se přiznávám, že prvních pár výrobků nestálo za nic, ale následující modely se ukázaly být perfektní. A to po stránce technické i praktické. Mé krevety odolaly záběrům několika desítek ryb a skvěle fungovaly na mořské pstruhy, jehlice, makrely i tresky. Vodil jsem je na muškařském i vláčecím prutu. 

 

Mořský pstruh je rarach v rybí kůži.

 

Co se muškaření týče, používal jsem dvě až tři krevety na návazci, přičemž vzdálenost mezi nimi byla cca jeden metr. Důležitá je i muškařská šňůra, hodně záleží, v jaké hloubce budete chytat. Pokud je u břehu mělčina do zhruba pěti metrů, postačí plovoucí šňůra. Jestliže před vámi bude hloubka kolem 10 m a více, určitě použijte šňůru s nejvyšší potápivostí. Čekání, než vám šnůra vyklesá do velké hloubky, je fakt nekonečné a dost záběrů přichází už při propadu nástrahy. Počítejte však s tím, že většina velkých ryb bude stejně až u dna.

 

Tresky na napodobeninu krevety budou útočit hlavně v hloubce.

 

I přívlač s napodobeninami krevet se nám ukázala také jako maximálně účinná. Použili jsme malý pilker o hmotnosti 30 – 60g, nad který se umístila jedna až dvě krevety. Při nepravidelném potahování potom celá sestava imitovala malou rybku pronásledující drobné korýše. Tato sestava fungovala perfektně na mořské pstruhy, tresky a makrely. 

 

Krevetky fungují i v kombinaci s vláčecím náčiníčkem.

 

Pokud máte tedy v plánu zamířit za rybami na Sever, oprašte muškařský svěráček a neváhejte si pár krevet navázat. Určitě to stojí zato. 

Vázací postup je trochu složitější, ale po několika pokusech vám krevetky půjdou od ruky. Základem je gammarový háček ze silnějšího drátu, který vydrží i nápor větších a bojovných ryb. Pokud se vám chce investovat, můžete si krevety navázat na speciální háčky určené přímo pro mořský rybolov, alespoň nebudou korodovat. Zpět k vázání…

Nejprve se naváže vázací nit a tělíčko se mírně zatíží olověným páskem. Tím si vyrobíte základ pro tělíčko. Krevetu vážete od obloučku háčku, kde bude hlavička až k očku, kde bude ocásek. Při oživování vlastně couvá. 

Jako první materiály si navážete světlou srst z jelena a několik vláken Crystal Flash, mohou být také rovné nekroucené lametky. Následuje drobný chomáček marabou peří, které bude při potažení krevety výborně napodobovat její pohyb. Z kroužkovacích materiálů doporučuji použít tenkou pletenou šňůrku, protože se s ní dobře pracuje, její univerzální barva nenarušuje vzhled krevety a navíc nástrahu perfektně zpevní. Můžete s ní udělat také ztracený uzel. Oči jsou velmi jednoduché, dají se pořídit už hotové, nebo postačí, když vezmete vlasec o průměru 0,35 – 0,45 mm a na každém konci zapalovačem zatavíte vlasec tak, že se na něm vytvoří kapka -  tu na závěr nabarvíte černým, vodě odolným fixem. Můžete také použít černý lak na nehty. Oči navážete do první třetiny těla krevetky a mezi ně přichytíte velký srpek se širokými větvičkami, které po vyčesání imitují nožičky krevety. Důležitý je hřbítek krevety, ten musí podporovat její barvu.

 

Krevety fungují skvěle!

 

Krevety jsem vázal ve třech barevných vzorech. První, podle mě nejúčinnější, byla klasická oranžová barva. Druhá verze byla čistě přírodní s šedým nebo olivovým tělíčkem a nožičkami z kohouta grizzly. Třetí kreveta, která mi fungovala více na mořské pstruhy než na tresky, byla v jemně růžové barvě. Vázací postupy všech těchto vzorů byly naprosto totožné - jediné co se lišilo, byla barva použitého materiálu. 

 

Oranžová kreveta

 

Oranžová kreveta - pohled shora

 

Vázání ukončíte tak, že si hřbítek přichytí u očka háčku a zároveň zakončíme ztraceným uzlem. Potom hřbítek přetáhnete směrem k obloučku háčku, mírně jej napnete a pletenkou si uděláte první ovin. Tak pravidelně pokračujete až k očku, kdy s pomocí finišeru zakončíte vázacím uzlem. Uzel je důležité zakápnout lakem nebo lepidlem. Krevetu ještě pořádně vyčešte suchým zipem, vše směrem dozadu. Teď už ji stačí jen uložit a připravit ji na vodní misi!

 

Tygří kreveta vázaná z kohouta grizzly

 

Vázací materiály

Gammarový háček č. 6 až 8, srpek z kohouta, dubing na tělíčko, vlasec o průměru 0,40 mm, černý fix, gumový hřbítek, olověný pásek, srst ze srnce, marabou peří a lesklá vlákna. 

 

Potřebné vázací materiály

 

Vázací postup „Růžové krevety“

1. Háček pevně upnu do svěráčku a navážu vázací nit. 


 

2. Na tělíčku vytvořím dvě vrstvy olověným páskem. Tělo musí být kónické. 


 

3. Na nit si nasoukám trochu dubingu a navážu základ tělíčka. 


 

4. Navážu srst ze srnce spolu s lesklými vlákny.


 

5. Přidám ještě malý snopeček marabou peří.


 

6. Křížovými oviny navážu oči krevety, měly být dlouhé cca 1 cm. 


 

7. Mezi oči ještě navážu kroužkovací materiál - pletenou šňůrku a velký srpek z kohouta. 


 

8. Na nit si nasoukám větší množství dubingu. Pokud si nejsem jistý objemem, tělíčko nadubuji dvakrát. 


 

9. Tělíčko musí být pravidelně utažené a mohutné. Dobré je použít dubing, který se dobře vyčesává. Srpek pravidelně převinu kolem tělíčka a u očka jej zafixuji vázací nití. 


 

10. U očka háčku přivážu vinylový pásek, vytvořím z něj hřbítek a ihned potom zakončím ztraceným uzlem. Nit odstřihnu. 


 

11. Hřbítek mírně napnu a zpětně ho překroužkuji pletenou šňůrkou. 


 

12. Zbytek pásku zastřihnu. 


 

13. O očka opět zakončím ztraceným uzlem. Na závěr ještě vše vyčešu suchým zipem a upravím do finální podoby. Krevetka je hotová! 


 

14. Připravené na vodní misi!

 

Text a fota: Tomáš Vítek