p1.jpg

Labe - místo činu

 

Rybka je dost robustní na svoji velikost respektive délku, ale neprojevuje žádný strach. Naopak pronásleduje ouklejky i drobné proudníčky. Loví v jakémsi bazénku, kde chytá hmyz i potěr. Všem okolo dává najevo – tady jsem pánem já! Občas se vrací do svého stanoviště pod převislým kamenem, kde má asi základnu. Domníváme se, že je to možná sameček, který hlídá snůšku jiker a plave obhlédnout svoje potomstvo.

Beru prut zvaný bič, a který je dlouhý asi pět metrů. Mám na něm navázaný jen háček a splávek. Na háček nastražím kousek žížaly a předložím sousto rybce před tlamku. Neváhala ani vteřinu! Rezolutně popřela pravidlo o tom, že rybu, kterou vidíš, nechytíš. Předloženou žížalku okamžitě zaregistrovala a zabrala prakticky okamžitě. Následoval rychlý, ale jemný zásek a rybka se ocitla na souši. Koukám jako z jara - v ruce držím opravdovou krasavici, žlutavou rybku s modrými puntíky a velkou červenočernou tečkou na skřelích. Je to slunečnice pestrá. Fakt je hodna svého jména. Byla by ozdobou každého akvária. Následuje foto úlovku na mobil a opatrné puštění do vody. Vynechal jsem jen líbání s rybou.

 

Malá, ale krásná!

 

Slunečnice zmizí pod svůj kamen. Rozhodně se nejednalo o žádný překotný úprk do hloubky. Odložím si prut do vidličky o kousek dál po proudu a nahozený spláveček jde skoro okamžitě pod vodu. Zásek a druhá slunečnice je na břehu. Nemá tak výraznou červenou tečku na skřelích, asi se jedná o jikernačku. Stejná krása a stejný rychlý návrat do vody. 

Raději jsem dál bič nenahazoval, abych rybky zbytečně neporanil. Je tu vždycky riziko, že hltavá slunečnice žížalu pozře rychle a hlavně daleko do jícnu a to potom bývá tragický problém.

Po hodině rybaření na chleba na hladině si sednu a odpočívám. Jen tak pro sebe si broukám písničku: „Tak jako slunečnice každým dnem, otáčím se za sluncem…“ 

Tak nějak dostanu chuť ulovit pestrou rybku ještě jednou. Znovu vezmu bič a jdu na věc. Znovu předložím žížalu před její věčně hladovou papulu. Slunečnice je ale nyní překvapivě naprosto netečná k masitému soustu, úplně žížalu akrobatku ignoruje. Je zřejmé, že se jí pobyt na břehu nelíbil a že se poučila. Vyplývá z toho poučení, že ani věčně žravá slunečnice nezabere pokaždé. Zkrátka ví, že s hltavostí se daleko nedojde!

Přitom ale potěr stále intenzivně pronásleduje a hrdinně brání své teritorium. Je statečná v každé životní situaci. Jen stateční přežijí mezi dravými…

 

Poznámka

Slunečnici pestrou, dovezenou z Ameriky, znám z publikace Ing. Zdeňka Šimka Sportovní rybářství. Tato kniha byla biblí mého rybářského dětství. Šimek ji lokalizoval na jižním Slovensku v zavodňovacích kanálech kolem Nových zámků i v povodí Dunaje. Do Labe ve středních Čechách byla vysazena akvaristy. Hospodářského významu nemá. Je to krásná ryba patřící do čeledi okounovitých spolu s okounkem pstruhovým. A má i zajímavé rozmnožování, nakladené samičkou jikry do hnízda mlíčňáci pečlivě hlídají a brání!

Zdálo se mi, že v polovině června je na tření slunečnic pozdě, ale vzhledem k tomu, že je slunečnice teplomilný druh, třeba to rozmnožování přece jen bylo. Dost možná se teprve chystala na kladení snůšky jiker do hnízda pod převislým kamenem a jen hlídala teritorium. Jak již bylo řečeno, myslím si, že to byl spíš sameček. Ten zůstává u jiker až do vykulení plůdku.

Pouštění vodní turbíny na jezu v Týnci nad Labem na výrobu elektřiny dost často rozkolísává hladinu nad jezem, slunečnice už má s pohybem hladiny zkušenosti, a tak i když voda klesne třeba i o dvacet centimetrů a její bazén se ocitne takřka na suchu, nepanikaří a svůj úkryt opouští v klidu a přesune se do dalšího připraveného a předem prozkoumaného úkrytu mezi kameny ve větší hloubce. 

Asi o tři týdny později přijel na to samé místo účastník naší rybářské výpravy. Přivezl k vodě svá vnoučata a chtěl se jim pochlubit, respektive předvést, co v řece žije. Naši slunečnici skoro okamžitě na žížalu chytil. Děti si ji prohlédly a zase ji pustily. A protože to byly děti, tak si pestrou rybku chtěly chytit také. Ale kdepak, slunečnice byla opět poučená a ani si předložené žížaly nevšimla. 

Jak dlouhá doba postačí na to, aby slunečnice zapomněla na nebezpečí a příkoří plynoucí z lacino ulovené potravy a opětně podlehla chutnému soustu? A následně se vyhnula nepříjemnému výletu na vzduch a do teplých rukou člověka? To musí být nepříjemné až bolestivé, vždyť teplota vody i rybího těla je například v létě 23°C a teplota lidské ruky cca 37°C. To musí být pocit, jakoby člověk dostal na záda i na břicho ručník namočený do vody teplé 60°C! My jsme vyzkoušeli slunečnici na červíka chytit znovu. Zjistili jsme, že za tři týdny „zapomněla na zradu“ a byla schopna zase zabrat. 

 

Stulíky - skvělé skrývačky pro slunečnice.

 

Za rok jsme výpravu do Kojic opakovali, leč slunečnice u svého bazénku už nebyla. Pravdou je, že toho roku teklo v Labi extrémně málo vody a panovala neúměrná horka. Buď se rybka odstěhovala do příhodnějšího klidnějšího prostředí, či padla za oběť dravcům, nebo prostě uhynula - slunečnice totiž není extra dlouhověká ryba. 

 

Bohužel se na našem místě neobjevil ani žádný z jejích potomků...

 

Text a fota: Jiří Ondráček