bolen-streamery.jpg

Boleni třeste se!

 

SLF streamer – mast na opatrné boleny!

Hlavní mouchou dnešní lekce bude SLF streamer. Předvedu, jak s tímto syntetickým materiálem pracovat a navážu několik obdobných vzorů. Představím také nějaké trubičkové vzory, které se na boleny dají efektivně využít. 

Všeobecně je známo, že na boleny platí bílá nebo stříbrná nástraha, popřípadě jejich kombinace. Osobně mám velmi dobré zkušenosti s použitím modré a žluté barvy. Ovšem u modré je potřeba vybrat takový odstín, který skutečně chytá a funguje. Je jich nespočet a trefit ten pravý není úplně jednoduché. Třeba při vázání z přírodních materiálů (jako je olivová nebo hnědá) se dá odstín trefit mnohem snáze než u fialové nebo modré. 

 

Je tam!

 

Z čeho a jak vázat?

K vázání SLF streameru vyberu streamerový háček s delším ramínkem, tělíčko se dá zatížit olověným drátkem. Nicméně není dobré zatěžovat bolenové streamery příliš. Tento typ mouchy by se měl pohybovat co nejblíže vodní hladiny, kde boleni loví nejčastěji. Další důležitou věcí je atraktor (tzv. spouštěč záběrů). V kombinaci s bílým tělíčkem se mi výborně osvědčil červený nebo zelený tip u zadečku mušky. Vůči bílé mušce musí být dostatečně kontrastní. 

Vždy se vyplatí, aby nástraha měla výrazné oči, i ty ve finále fungují jako spouštěč záběrů. Nejjednodušší možností jsou epoxydové nalepovací oči, které sice dají více práce, ale jsou jako „živé“. Lze také navázat očí z peří kohouta Jungle cock. 

Tělíčko streameru vážu s okroužkováním stříbrnou lametkou nebo drátkem. Nejlepší je použít kovovou stříbrnou lametku, která má větší životnost a moucha tak déle vydrží. Samotné tělíčko vážu z bílého SLF dubingu nebo králíka. Podomácku se dá udělat i mix perleťového syntetického dubingu a přírodního králíka. Toto tělíčko se potom ale musí vyčesat suchým zipem, aby se zvětšil jeho objem a zviditelnila se lesklá vlákna. Křídlo streameru vážu z bílého SLF. Je možné použít samozřejmě i jiný podobný materiál (buď syntetický nebo přírodní), například z polární lišky, srsti z lamy či ledního medvěda. 

Samotné SLF nedoporučuji kombinovat s jinými materiály, neboť každý materiál se ve vodě chová jinak. Kombinace SFL s jinými materiály se mi neosvědčila. K SLF přidávám pouze jemná lesklá vlákna nebo některý druh andělských vlasů. 

Po navázání lesklých vláken na křídla mouchy je u hlavičky (cca v necelé první třetinu) přejedu po hřbetě jehlou namočenou v laku. Křídlo se zpevní a lesklá vlákna budou držet na SLF a ve vodě se nebudou rozjíždět nebo zaplétat do sebe. Pozor abyste mušku příliš neslepili, nebo aby se nedopatlala lakem. Křidélko musí jít přesně nad ramínkem háčku, pokud je díky lepení natočené na stranu nebo špatně navázané, tak se moucha ve vodě pokládá nebo přetáčí a rybě připadá podezřele. 

Při lovu doporučuji návazec z fluorocarbonového vlasce, který je pro rybu téměř neviditelný. Vhodná je intermediální muškařská šňůra, nejlépe v čiré verzi, která rybu tolik neplaší. Pokud máte šňůru barevnou, tak je potřeba použít opravdu dlouhý návazec (3 až 4 metry), i když se s ním obtížněji nahazuje. Pokud se chcete více zaměřit na lov bolenů v mimopstruhových revírech, pak doporučuji do průzračné šňůry zainvestovat, určitě vás o tom přesvědčí vyšší počet záběrů a chycených ryb. 

 

Bolenový streamer na trubičce

 

Trubičkové streamery

Při lovu bolenů používám také trubičkové streamery vázané na plastové nebo mosazné trubičce. Záleží jen na tom, jestli při chytání použijete UL přívlačový prut nebo mušák. 

Trubičkové vzory používám v bílé nebo přírodní hnědé barvě. Dále šedé odstíny opět s atraktorem v podobě červených nebo oranžových ploutviček. Výhodou trubičkových vzorů je jejich „nasazovací“ háček, který se po záběru ryby uvolní z bužírky, a potom ji zdoláváme pouze na háčku.

 

Trubičková moucha

 

Světlá verze trubičkového streameru

 

Vázací materiály 

Bílé SLF, stříbrný lametkový dubing, perleťový dubing, pírka z kohouta Jungle Cock, streamerová háček s delším ramínkem, stříbrná nit nebo drátek, červený perleťový dubing. 

 

Potřebné vázací materiály

 

Postup vázání

 

1. Streamerový háček upnu pevně do svěráčku.  


 

2. Navážu vázací nit a nasoukám na ní červený lesklý dubing.


 

3. Knotek navinu na ramínko háčku a navážu vázací nit.


 

4. Na nit nasoukám perleťový dubing.


 

5. Knotek navinu na ramínko háčku po celé jeho délce.


 

6. Vzniklé tělíčko překroužkuji stříbrnou nití. 


 

7. U hlavičky navážu bílé SLF v polovině snopečku. 


 

8. SLF překlopím dozadu a zafixuji nití. 


 

9. Navážu u hlavičky stříbrné lametky a Crystal Flash.


 

10. Po obou stranách navážu pírka z kohouta Jungle Cock. 


 

11. Ukončím vázání ztraceným uzlem a zalakuji hlavičku. Moucha je hotová! 

 

 

Text a fota: Tomáš Vítek (Tomucha)