Napodobeniny lesklých broučků jsou výborné na jeseny.

 

Z čeho a jak vázat?

Při vázání zrcadlového tělíčka z paprsků páva nebo pštrosa se do knotku stočených paprsků zamíchá ještě nějaký lesklý vázací materiál. Třeba různé druhy holografických lametek nebo vázacích nití. Princip zrcátkového tělíčka spočívá v tom, že při stáčení jednotlivých paprsků z ocasních per se to snopečku stočí zároveň i zmíněný lesklý materiál. Pokud bychom například s lametkou tělíčko překroužkovali, tak oviny budou pravidelné a na rybu mohou působit nepřirozeně. To jí pravděpodobně odradí od záběru. Pokud však stočíme zároveň kroužkovací materiál a parsky, vznikne zajímavý a nepravidelně melírovaný knotek, který po navinutí na tělíčko vytvoří jakoby přerušovaný lesk. 

Pokud se rozhodnete tuto techniku vyzkoušet, tak určitě neprohloupíte, můžete ji dále aplikovat na další druhy mušek, jako jsou například nymfy, mokré mušky a streamery. Tato jednoduchá vázací technika má zkrátka spoustu možností využití. 

Možností jak zkombinovat různé druhy barevných lametek je bezpočet. Stačí jen zapojit vlastní fantazii a zkušenosti z lovu. Prakticky je tato vázací technika velice jednoduchá a její osvojení trvá i naprostému začátečníkovi jen chvíli. Celá finta spočívá v tom, že kroužkovací materiál se nenavine na tělíčko až po jeho dokončení, ale stočí se s paprsky ocasních per v jeden knotek. Ten potom s pomocí rotačního ramene navineme na ramínko háčku a vznikne nám zajímavé tělíčko. Výhodou této techniky není jen zajímavý a pro rybu atraktivní vzhled, ale především velice dobrá fixace tělíčka proti poškození. Lametka, drátek nebo barevná nit stočená do knotku zpevňuje tělíčko mnohem lépe než klasické kroužkování. K vázání objemnějších tělíček se používají pera z ocasu páva nebo paprsky z pera pštrosa, lametka se do nich pohodlně stočí a pod jemně ochmýřeným tělíčkem lesklé lametky pěkně prosvítají. Po dokončení tělíčka doporučuji materiál vyčesat suchým zipem. Často se stane, že při stáčení knotku a navíjení tělíčka se drobné větvičky z paprsku schovají dovnitř tělíčka a to je potom jedna z příčin proč tělíčko nevypadá tak vzhledně, jak zrovna chceme.

 

Využitelné nitě a lametky

 

Osobně používám takto vázaná tělíčka při lovu bílých ryb, jako jsou jelci nebo perlíni. Pro lov bílých ryb je lepší směřovat napodobeniny mušek do různých broučků a muchniček. K lovu lososovitých ryb používám vesměs barevnější a pestřejší vzory. Dobře fungují i různě modifikované klasické druhy mušek - Hardyovka, Rudořitka, Kočí apod. To jsou modely, které s pomocí podobných vychytávek můžete přetvořit pro konkrétní podmínky a ještě víc je „vytunit“. 

 

Velký tloušť se brání houževnatě.

 

Jak se váže „Vřetenuška“?

Muškou dnešní lekce bude Vřetenuška, je to suchá až smáčivá muška určená především k lovu pstruhů. Při menších modifikacích je to výborná muška na jelce a další bílé ryby. Používám jí začátkem sezóny, kdy pstruzi agresivněji útočí na velké mušky, ale použitelné jsou i v létě. Na podzim je to dobrá muška na lipany, nicméně je potřeba si s ní pohrát a vázat jí v menších velikostech (háčky vel. 16 až 18). Tyto malé verze už vážu bez klasických křidélek, namísto nich používám jen snopeček větviček, který u miniaturní nástrahy splní svůj význam obdobně, jako křidélka u větších mušek.  

Na ilustračních obrázcích můžete vidět další obdobné vzory mušek, které používám k lovu pstruhových a bílých ryb. 

 

 

 

 

 

 

Potřebné vázací materiály

Háček vel. 14, paprsky z pera páva, pírko z obojku zlatého bažanta, červená holografická nit, dvě pírka z perličky na křidélka. 

 

Potřebné vázací materiály.

 

Vázací postup krok za krokem

 

1. Upnu háček do svěráčku.


 

2. Základním ovinem navážu vázací nit. 


 

3. Navážu snopeček větviček z pírka zlatého bažanta. 


 

4. V místě, kde jsem zakončil vázání štětů, navážu holografickou lametku.


 

5. Na ramínko háčku navážu tři až čtyři paprsky z ocasního pera bažanta. 


 

6. Lametku a paprsky stočím do jednoho knotku.


 

7. Nit položím do držáku a s pomocí rotačního ramene navinu knotek na tělíčko.


 

8. Knotek zafixuji pomocí vázací nitě a odstřihnu jeho přečnívající část.


 

9. Klasickým způsobem navážu dvě pírka z perličky tak, aby tvořily tvar písmene „V“. 


 

10. Ke křidélkům navážu srpek z kohouta. 


 

11. Srpek navinu tak, že udělám dva až tři oviny za křidélky a dva až tři před křidélky. Srpek zafixuji vázací nití a odstřihnu jeho zbytek.


 

12. Muška je hotová!

 

Text a fota: Tomáš Vítek - Tomucha