Green Dancer

 

Baky – k čemu slouží? 

Na rozdíl od jezerních lur, které jsem představil dříve, používám tyto strímříky především k chytání pstruhů nebo okounů na řekách. Použitelné jsou sice i ve stojácích, ale přesto hlavním lovištěm budou toky, už jen proto, že srst je poměrně tuhý materiál, který na stojaté vodě nemusí pracovat vždy zrovna ideálně. 

 

Baky jsou výborné mouchy na okouny a pstruhy žijící v řekách.

 

Z čeho a jak se vážou?

Baky jsou charakteristické tím, že jejich křídlo je navázané ze srsti (na rozdíl od klasických streamerů, které je mají navázané ze srpků různých ptáků). Název streamer se však běžně používá pro všechny kategorie mušek imitujících rybičky nebo drobný potěr. Streamery z jelení srsti mohou být vázané v různých barevných kombinacích - od přírodních vzorů až po pestré a dráždivé barvy. 

Baky se vážou na háčky s dlouhým ramínkem. Na americké streamery tohoto typu se používají i háčky se sedmkrát prodlouženým ramínkem. Podobné háčky jsou však u nás obtížně k dostání, takže se musíme spokojit s tím, co nabídne domácí trh. Plně postačí streamerový háček pstruhové velikosti 6 nebo 8 s prodlouženým ramínkem.

Problémem může být i materiál. Srst z jelena totiž perfektně plave, takže pokud je muška navázaná pouze z ní, tak je téměř nepotopitelná. Na takové streamery je proto potřeba před vázáním umístit zátěž. Zátěž může mít podobu olověného drátku navinutého na přední část ramínka nebo zlaté konické hlavičky nasazené na háček. Alternativou je také použití potápivé šňůry nebo šňůry s potápivým koncem. Bak by se každopádně měl potopit ihned po dopadu na hladinu, aby se nestalo, že potahováním za šňůru s cílem mušku stáhnout pod hladinu rybu vyplašíte. 

 

White Storm

 

Tento typ streamerů se obvykle váže s dlouhým tenkým tělíčkem, které je tvořeno lametkami nebo oviny tělíčkových nití. Důležité je, aby tělíčko bylo maximálně pravidelné bez výraznějších schodků způsobených křivým navázáním štětů. Proto se tělíčka baků nejlépe dělají v rotačním svěráčku, s jehož pomocí jsem schopen naprosto přesně navádět lametku a tím vyrobit perfektně rovné tělíčko s přesnými závity. To samé platí i pro kroužkování. Už při navazování štětů je potřeba myslet o krok dopředu. Štěty nebo ocásek se musí navázat přesně podél celého tělíčka, pravidelně ovin za ovinem. Pokud by se štěty navázaly až od poloviny a tělíčko se potom překrylo tenkou lametkou, tak by v místě navázání štětů vznikl schodek, který na tenkém tělíčku nevypadá zrovna nejlépe. Rybě to může být někdy jedno, ale když už člověk něco naváže, mělo by to mít určitou, jak se říká „štábní kulturu“. Pokud nemáte širokou lametku, můžete navázat snopeček tenkých lametek, stáhnout je tak, aby se tvářily jako jedna, a pak ji opatrně navinete stejně jako jednu širokou. 

 

Red Spirit

 

Nyní si tuto techniku ukážeme s tenkými lametkami Crystal Flash, které po natočení vytvoří jednotné lesklé tělíčko. Pokud natáčíte více tenkých lametek, můžete nerovnosti na tělíčku zamaskovat tím, že se při natáčení lametek vrátíte po ramínku kousek zpět. U jedné široké lametky to možné není, protože každá nepravidelnost je okamžitě patrná. Křidélko baku, vázané z jelení srsti je v podstatě takovou jeho dominantou. Před navázáním snopečku srsti je potřeba sklepat chlupy ve sklepavači srsti. Zarovnání špiček srsti u těchto streamerů není životně důležité, ale věřte mi, že muška potom vypadá mnohem lépe. Křidélka se samozřejmě dají všelijak zkombinovat i s jinými materiály - jako jsou různé lesklé lametky nebo peříčka. Vždy záleží pouze na fantazii vazače. Při vymýšlení mušek je dobré myslet na to, jak se tyto materiály budou chovat ve vodě. Použití různých typů materiálů na jediné mušce problém není, jde spíš o to, aby se ve vodě moc „nehádaly“.

 

Violet Streamer

 

Oranžový bak 

Je mým oblíbencem na okouny a pstruhy. V této nápadné barvě jej používám hlavně na řekách za zvýšeného stavu vody. V přední části streameru je umístěna zátěž, která spolehlivě zajistí, aby se muška potopila ihned po dopadu na vodní hladinu. Pokud byste s ním chtěli lovit boleny z hladiny, doporučuji pouze minimální (nebo žádnou) zátěž. Jeho podstatnou výhodou je, že se dá nahazovat i s jemnějším prutem, takže pokud lovíte s prutem např. aftma 3 nebo 4, neměl by být problém s odlehčeným bakem nahodit. 

Tento typ streameru oživuji krátkým nepravidelným potahováním za šňůru. Nejúčinnější techniku vedení nástrahy je však nejlepší vyzkoušet podle aktuálních podmínek lovu.

 

Vázací materiály 

Streamerový háček vel. 6 nebo 8, oranžová a červená srst z jelena, vlákna Crystal Flash, dvě pírka z kohouta Jungle Cock na oči a dvě ze zadní části tohoto skalpu na jejich podložení, měděný a olověný drátek, oranžové pírko z perličky.

 

Potřebné vázací materialy

 

Postup vázání

1. Háček upnu pevně do svěráčku.


 

2. Klasickým způsobem navážu vázací nit. 


 

3. Bobinu položím do držáku a pomocí rotačního ramene navinu olověný drátek. 


 

4. Zátěž převážu několika oviny vázací nití, oviny mohu ještě pojistit lakem. 


 

5. Přesně za olověnou zátěž navážu po celé délce ramínka tenký snopeček hnědé srsti z jelena. 


 

6. Po celé délce ramínka navážu měděný drátek, se kterým budu později tělíčko kroužkovat.


 

7. Opět po celé délce tělíčka navážu snopeček lametek Crystal Flash. 


 

8. Bobinu položím do držáku a pomocí rotačního ramene navinu lametky v pravidelné tenké vrstvě na tělíčko. 


 

9. Lametky zajistím vázací nití a odstřihnu jejich přebytečný konec. 


 

10. Stejným způsobem tělíčko v protisměru okroužkuji. 


 

11. Odstřihnu drátek a u očka si nechám volné místo na navázání celého křidélka. 


 

12. Pírko z perličky přetáhnu proti směru a navážu jej za jeho špičku. 


 

13. Konec pírka uchopím do skřipce a opatrně navinu na ramínko háčku. 


 

14. Všechny větvičky přetáhnu směrem dozadu a dolů, až potom je zajistím vázací nití, aby si udržely svojí polohu. 


 

15. Jako první navážu snopeček z oranžové srsti jelena. Srst je potřeba u očka pečlivě zastřihnout, aby zůstalo čisté očko i hlavička. 


 

16. Jako další vrstvu přidám tenký snopeček z oranžovo červené srsti jelena.  


 

17. Podél křidélka navážu tři až čtyři vlákna Crystal Flash. 


 

18. Z každé strany navážu pírko ze zadní části skalpu z kohouta Jungle Cock. 


 

19. Stejný postup zopakuji i s pírkem, které napodobuje oči streameru.


 

20. Hlavičku zakončím ztraceným uzlem a zalakuji jej. Muška je hotova!


 

21. Pohled shora.

 

22. Pohled zdola. 

 

 

Text a fota: Tomáš Vítek - Tomucha