„Bylo by špatné a nespravedlivé z mojí strany předstírat, že vše co je v této knize, je výsledkem mého vlastního pozorování, znalostí a zkušeností. Za hodně ale vděčím hlavám starším než je ta má vlastní.“ 

North Country Flies  - T.E.Pritt – 1886

 

Původ těchto mušek není bohužel známý. Podle některých pramenů mají stejný původ s některými mokrými vzory na starém kontinentu. Lidé v oblasti severní Anglie, z okolí Devonu a Yorkshire je však používali už po staletí.  První dochované písemné dílo o North Country Flies – „List ofWharfedaleFlies“ – napsal až roku 1807 yorkshirský farmář John Swarbrick. Místní obyvatelé měli tehdy asi jiné starosti. Vše pak změnil na konci 19. století Thomas EvansPritt  knihou YorkshireTroutFlies. Jak sám píše, napsal ji na naléhání a díky pomoci svých přátel. Přátel, muškařů, kteří tyto mušky také znali a používali. Kniha obsahuje 62, dnes již klasických vzorů z této oblasti. Po jejím druhém vydání a přejmenovaní na North Country Flies dostala tato skupina mušek po knize navždy své jméno. Dobrý tah. 

Pokračování přišlo pak roku 1916. Majitel továrny a právník, přátelé od dětství -  H. H. Edmonds a N. N. Lee vydali knihu Brook and River Trouting. Kniha s podtitulem „Příručka moderních North Country metod“, je skutečnou klasikou. Obsahuje původních 36 vzorů mušek spolu s názornými barevnými ilustracemi materiálů pro jejich vázání a kapitoly o entomologii a muškaření.

Obě knihy určitě stojí za přečtení. Vydávají se i dnes a jsou i volně ke stažení na Internetu. Najdete je například na webu www.archive.org. Místních spojených tehdy s North Country Flies je ale mnohem více – namátkou Stewart, Walbran, Jackson, Theakston nebo Turton. Díky těmto průkopníkům a jejich následovníkům jsou tyto mušky stále používané a oblíbené. A to nejen na Ostrovech. 

„Nesmí být zapomenuto, že některé vzory představují více než jeden konkrétní druh hmyzu.“

Brook& River Trouting – H.H. Edmonds a N.N.Lee – 1916

„North Country School“ je o mokrých muškách. Většinou jde o chmýřenky - pavoučky, některé vzory jsou ale také s křidly.

 

Hodně lidí odrazují od vázání těchto mušek exotické materiály. Hlavně se to týká peří – v minulosti se používalo například z kulíka zlatého, sluky lesní nebo čejky chocholaté, To jde sehnat -s určitým rizikem - snad pouze ve starém školním kabinetě! Svůj podíl na tom mají i různé články, kde se dozvíte, že tento „dokonalý“ pavouček je uvázán pouze na háčku XY a jedině s Pearsall'sGossamer nití v odstínu 6a a peřím z puštíka či „kýho“ výra. Za peří i nitě ale naštěstí existují poměrně dobré náhradní materiály. A značná část pavoučků se váže z i dnes poměrně dostupné koroptve. Ostatně dříve se používalo hlavně to, co bylo po ruce doma, běhalo po zahradě nebo lítalo za humny. 

 

 

Společným znakem všech pavoučků je jednoduché tělíčko a řídké nožičky z peří. 

Na tělíčko se většinou používá přírodní hedvábná niť, tradičně Pearsall'sGosammer nebo jiný přírodní materiál. Důležitá je jeho průsvitnost. Nit bývá často i voskovaná, díky tomu se pak její barva stává o jeden až i dva odstíny tmavší. Tělíčko se většinou neváže až do konce háčku, zpravidla končí někde mezi jeho špičkou a protihrotem.Háček by neměl být u těchto vzorů příliš těžký. Muška by se měla pohybovat ve sloupci přitopená nebo lehce pod hladinou. A pokud se používá dubbing, pak se dabuje nit velmi řídce tak, aby po namočení mušky prosvítala barva nitě. 

 

Pavoučci jsou mokré mušky. Na nožičky se tedy používalo a používá měkké peří. Ty po nasáknutí vodou udržují mušku ve vodě lehce přitopenou. Nožičky se také nevážou příliš hustě, jsou složené jenom z několika řídkých ovinů  Jde u těchto mušek o často velmi žhavé „téma“. V dřívějších dobách se vázali nožičky spíše hustěji, dnes se doporučují 2, maximálně 3 oviny.Zde rozhodně platí pravidlo, že je dobré vědět, kdy se má skončit …

 

Pavoučci až na výjimky nejsou vzory, které se pokouší přesně imitovat konkrétní druh hmyzu. Spíše napodobují utopený dospělý nebo naopak nedokonale vyvinutý živý hmyz – rozence, kukly, stillborny, crippleborny atd., který zápasí v proudu. V tom je jejich geniální jednoduchost a účinnost.

 

 

V Anglii a hlavně Skotsku lokálně existovali a existují další podobné skupiny mušek. Často nesou pojmenování podle oblastí nebo místních řek – například Clyde, Tweed nebo Tummel. Další významná modifikace těchto vzorů je pak z poloviny minulého století z USA.  Flymphs - mušky, které imitují přechodný stav mezi nymfou a imagem.

Vzorů pavoučků jsou dnes již stovky. Tady jsou některé moje oblíbené.

 

Partridge and Orange

Háček: vel. 14 - 16

Niť: oranžová

Tělo: oranžová hedvábná niť, voskovaná

Nožičky: světlé kropenaté pírko z koroptve

„Oranžová koroptvička“. Asi jí znáte také. Pravděpodobně jedna z nejstarších mušek. A také nejúčinnějších. Pokud chytám s pavoučky, tak ji mám vždy na návazci. Verze této mušky byla zmíněna už v první rybářské knize TreatyseofFysshyngewithanAngle (Dame Juliana Berners – 1496). Váže se v celé řadě modifikací. Použitelná je prakticky po celou sezónu.  

 

Partridge&Orange

 

Snipe and Purple

Háček: 14 - 18

Niť: fialová

Tělo: fialová hedvábná niť, voskovaná 

Nožičky: pírko z křídel bekasiny (snipe) nebo náhrada ze slepice

Vynikající muška na lipany. Nejvíce se mi osvědčila na konci léta a na podzim. Jako náhrada za chráněnou bekasínu se používá na nožičky často špaček nebo v tomto případě dark blue dun peří ze slepice. Důležité je na tělíčko mušky použít voskovanou niť. Perfektní je i ve větších velikostech při jezerním muškaření jako napodobenina kukly pakomára.

 

Snipe & Purple

 

March Brown Spider

Háček: 12 - 14

Niť: světle-oranžová 

Tělo: světle-oranžová, řídce dabováno srstí ze zaječího ouška

Kroužkování: zlatá lametka

Nožičky: kropenaté tmavé pírko ze zad koroptve

Klasickou březnovku s křidélky zná a používá asi každý. Tento vzor je ale minimálně stejně účinný. Váže se v různých variantách, můj osvědčený vzor je na fotografii.

 

Březnovka

 

WaterhenBloa

Háček: 14 - 16

Niť: zlato-olivová 

Tělo: zlato-olivová hedvábná niť, voskovaná

Nožičky: světlé blue dun peří ze slepice

Další vynikající muška na pstruhy a lipany. Účinná je po celou sezónu. Nejvíce jí ale používám v období, kdy se líhnou olivové jepice.

 

WaterhenBloa

 

Pokud jste s pavoučky nikdy nechytali, určitě to zkuste! Jsou to účinné a tradiční vzory pro říční i jezerní muškaření. Vzory, které znali a používali celé generace muškařů. Někdy příště se podíváme podrobněji na vázací postupy a i na možnosti náhrady některých vázacích materiálů. Křídla z kulíka zatím tedy shánět nemusíte.

 

 

 

Literatura

Knihy označené hvězdičkou (*) jsou volně ke stažení na http://www.archive.org/.

*ThePracticalAngler – William C. Stewart - 1857

*North Country Flies  - Thomas E. Pritt - 1885

*Grayling and how to catchthem - Francis M. Walbran - 1895

*Brook and River Trouting – Harfield H. Edmonds and Norman N. Lee - 1916

Rybářský sport - Jaroslav Tejčka - 1934

River Keeper: TheLifeof William James Lunn - John WallerHill - 1936

Clyde Style Flies - John Reid – 1971

The Art ofTyingtheWetFly and FishingtheFlymph - James Leisenring, VernonHidy - 1971

FlyFishing, A North Country Tradition - LeslieMagee - 1977

A Handbook ofNorth Country Flies - Roger Fogg - 1988

TheSpiderGuide - MalcolmGreenhalgh – 2000

A Guide to TyingNorth Country Flies - Mike Harding – 2009

TheNorth Country Fly – Robert L. Smith - 2015

DavieMcPhail váže Partridge&Orange na YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=Bvo6UpKM5nI

 

Text a fota: Petr Holeček