streamer-polarni-liska.jpg

Srst polární lišky je hustá a dlouhá.

 

Samozřejmě záleží na velikosti vázaného streameru a tím i na množství spotřebovaného materiálu. Výhodou polární lišky je především jemnost a délka její srsti. Srst má měkkou poddajnou strukturu a ve vodě výborně pracuje. Materiál snadno saje vodu, takže není potřeba mouchu příliš zatěžovat. Díky svému chodu se streamery z polární lišky dají používat jak na stojatých tak i tekoucích vodách. Na stojatých vodách používám polární lišku na hlavičky nebo křidélka štikových streamerů. 

 

Liška na dravce funguje!

 

Vázání hlavičky z tohoto materiálu ukážu na jednoduchém vzoru štikového streameru. Hlavičku je možné navázat klasicky pomocí dvou snopečků, nebo jí nadubovat do smyčky pomocí rotačního setrvačníku. Polární liška se také používá k vázání ploutviček nebo křidélek menších streameříků. Použití záleží vždy na délce a kvalitě srsti. Pokud je srst kvalitní, dá se použít i na ocásky mušek Wooly Worm Bugger a dalších typů stremaerů. 

 

Wooly Worm s ocáskem z polární lišky.

 

Dráždivá verze Wooly Worm Bugger.

 

Černá pijavice.

 

Úspěšný vzor štikového streameru.

 

Malý streamer s křidélkem z polární lišky.

 

Osobně používám tento materiál nejčastěji na křidélka a hlavičky. V našich podmínkách se streamery z polární lišky používají k lovu pstruhů, štik, candátů nebo bolenů. V zahraničí, především v Norsku je to jeden z často používaných materiálů k výrobě lososích mušek. Polární liška je k dostání jako většina materiálů v různých barvách a jejich odstínech. Základní je samozřejmě sněhově bílá až světle šedá. Další barvy jsou už uměle dobarvené. Pokud se nechystáte vázat lososí mušky, vystačíte s několika základními odstíny jako je bílá, červená, oranžová, zelená a popřípadě přírodní odstíny jako olivová nebo černá.

 

Barevné varianty polární lišky.

 

Polární liška se dá na mušce kombinovat i s jinými materiály. Kromě jemného peří marabou, které má ve vodě zcela odlišný chod a s polární liškou moc nespolupracuje. Dobře fungují mušky v kombinace polární liška – muddler nebo zonkery a hlavičkou z polární lišky. Do polární lišky se dají dobře zamíchat i jemná lesklá vlákna například při vázání křidélek menších streameříků atd. Možností jak polární lišku použít je zkrátka bezpočet a stačí si vybrat tu, která nejvíce vyhovuje aktuálním požadavkům. 

 

Zonker s hlavičkou z polární lišky.

 

Zonker z polární lišky

Tento typ streameru je mezi muškaři poměrně oblíbený díky své účinnosti a především nenáročnosti na vázání. Streamer funguje spolehlivě na řekách a jezerech, v různých velikostech a provedeních se dá použít na většinu dravých ryb. Menší vzory na pstruhy vážu v černé nebo tmavě hnědé barvě, štikové a candátové vzory je samozřejmě lepší vázat ve větších velikostech a výraznějších barvách. Úspěšné kombinace na tyto dravce jsou už notoricky známé. Štikové vzory fungují v kombinacích stříbrné tělíčko, bílý zonker a červená hlavička. Červená hlavička funguje výborně i s jinými barvami tělíček jako je zelená, žlutá, černá, hnědá a další. Volba barevné kombinace mušky záleží vždy na konkrétním místě lovu. Podle typu vody je potom potřeba zvolit zatížení mušky. Na stojaté vody je lepší hlavičku streameru mírně zatížit a použít plovoucí nebo rychle potápivou šňůru. Na řeku se podle rychlosti proudu a hloubky používá buď více zatížený vzor s plovoucí šňůrou, nebo intermedidální šňůru. Streamer je během lovu dobré oživovat nepravidelným potahováním za šňůru. Před lovem je dobré si streamer vyzkoušet hned u břehu, aby bylo vidět, při jaké rychlosti a stylu vedení nejlépe pracuje.

 

Potřebné vázací materiály.

 

Vázací postup 

1. Větší streamerový háček upnu pevně do svěráčku. Mohu použít i lososový typ háčku.


 

2. Podél ramínka háčku a u hlavičky navinu olověný drátek ve dvou vrstvách.


 

3. Základním ovinem navážu vázací nit a postupně s ní zátěž převazuji. 


 

4. Navážu snopeček oranžové srsti z polární lišky.


 

5. Podél tělíčka navážu zlatý drátek.


 

6. Na ramínko háčku navážžu snopeček zlatých vláken Crystal Flash.


 

7. Pomocí rotačního ramene navinu snopeček lesklých vláken na ramínko háčku. Tělíčko by mělo být mírně konické.


 

8. Vlákna u očka zafixuji vázací nití a odstřihnu jejich přečnívající konec.


 

9. U očka navážu za kraj zonkerový pásek hnědé přírodní barvy.


 

10. Drátkem budu tělíčko kroužkovat a přitom fixovat podél ramínka háčku zonkerový pásek. Zonkerový pásek by měl být přichycen rovnoměrně podél celého ramínka háčku.


 

11. U hlavičky drátek zafixuji a odstřihnu jeho zbylou část. Zonkerový pásek na konci zastřihnu do špičky a podél celého pásku navážu lesklá vlákna Crystal Flash perleťové barvy.


 

12. U hlavičky navážu dva snopečky polární lišky. Háček po navázání obou snopečků nesmí být vidět. Snopečky musejí být navázané až těsně k očku háčku.


 

13. Všechnu srst překlopím směrem dozadu a u očka pevně zafixuji vázací nití.


 

14. Mušce vyvážu hlavičku tak, aby srst směřovala dozadu. Hlavička může být větší a vyvázaná barevnou nití. Na každou stranu navážu pírko z kohouta Jungle Cock.


 

15. Hlavičku z polární lišky vyčešu suchým zipem a hlavičku z nitě zalakuji lakem Body Finish.


 

16. Muška je hotová!


 

 

Text a fota: Tomáš Vítek - Tomucha