Mušky typu Humpy se hodí hlavně do rychlejších úseků řek.

 

Základem mušky je již zmíněná zimní srst, ze které navážeme štěty, tělíčko – respektive hřbítek a křidélka. Štěty vzorů Humpy je lepší vázat z ne úplně jemné srsti. Po navázání několika štětů by se v případě použití měkkého materiálu chlupy naježily a štěty by nevypadaly tak, jak mají. Je lepší vybírat kousky srsti z okolí hřbetu, ze kterých budou štěty výrazné a nebudou se po stažení příliš zježovat. 

Tělíčko mušky je tvořené kromě zimní srsti také vázací nití. Pro vázání tělíčka však nepoužívám hlavní vázací nit, ale silnější barevnou bavlnku, se kterou objem tělíčka rychle naroste. Hřbítek mušky na rozdíl od štětů můžete vázat jak z tvrdší, tak i z jemnější, srsti. Hřbítek vznikne překlopením snopečku srsti, ten se naváže za svoji jemnější část a po vyvázání tělíčka silnější nití se přes něj překlopí. Hřbítek by měl být objemný, aby dodal mušce tvar a schoval do sebe silné tělíčko, které bude zespodu mušky vidět. Při navazování snopečku máme dvě možnosti, buď jej použijeme pouze na hřbítek, nebo jeho jemné konce využijeme k navázání křidélek tak, jak je tomu na obrázcích u vázacího postupu. 

Po překlopení hřbítku je možné nechat křidélka ve tvaru snopečku, nebo pokud si troufáte, můžete je rozdělit na dvě části do tvaru písmene „V“. Jakou možnost zvolíte, je pouze na vás. Nožičky mušek Hupmy se nikterak neliší od ostatních, snad jen tím, že v originální „americké škole“ se tyto mušky vážou s opravdu hustě navázanými nožičkami. Můžete použít kvalitní dlouhé srpky např. Metz nebo Whiting, nebo použít dva až tři běžné srpky. Rád kombinuji na nožičkách různé barvy srpků. Výborná je již známá kombinace barev hnědého srpku a klasického zbarvení grizzly. Ta se používá už již notoricky známého vzoru Adams. Zkombinováním barev dostaneme ve výsledku krásný „cvrkot“ nožiček, které vypadají jako živé. Takovéto nožičky jsou celkem univerzální a dají se použít k různým typům a barvám tělíček. Samozřejmě ale můžete používat také další barevné odstíny. 

 

 

 

 

Různé varianty mušek Humpy

 

Jak a na co?

Humpy jsou určené k lovu pstruhů potočních a duhových, v menších velikostech jsou dobré na lipany. Černé vzory Humpy s různobarevnými tělíčky se mi dobře osvědčily na jelce a perlíny. Klasické přírodní vzory zase na pstruhy. 

 

Humpy milují i jelci.

 

Bohužel na menší háčky se tyto mušky vážou mnohem obtížněji než ostatní druhy. Běžně používanou velikostí jsou 14 až 16. Jak jsem již zmínil na začátku díky svým plovoucím schopnostem, které tyto vzory mají, se mohou vzory Humpy používat také jako splávečky při lovu „muška-splávek“. V silnějším proudu pod sebou bezpečně udrží mikronymfu nebo menšího blešivce. 

Mušky typu Humpy jsou důkazem toho, jak je možné využívat při vázání mušek zimní dutou srst. V našich podmínkách tyto druhy mušek nejsou příliš časté, jak je tomu v zahraničí, nicméně to neznamená, že u nás nefungují. Tělíčko navázané přehnutým snopečkem srsti se dá obdobným způsobem používat při vázání jelcových nebo pstruhových broučků, pup chrostíků nebo zárodků křídel nymf. 

Pokud se chcete vázání těchto mušek věnovat, doporučuji si pořídit více druhů srsti a to nejen více barev, ale především různě měkkých srstí pro vázání štětů a křidélek. Na vázání Humpy není nic složitého, naopak jsou vhodné pro začínající vazače, kteří si mohou snadno a jednoduše navázat pěknou a účinnou mušku. Kromě ostrých nůžek se při vázání neobejdete bez sklepávače srsti, s jehož pomocí se zarovnávají špičky srsti. Muška díky tomu získá přesnější siluetu a rybu tak snáze přesvědčí k záběru.

 

Na potočáky fungují Humpy v přírodních barvách. 

 

Vázací materiály 

Zimní srst srnce, háček vel.14, barevná vázací nit, srpky z kohouta na nožičky. 

 

Postup vázání

1. Navážu na háček vázací nit.


 

2. Štěty srovnám vesklepávači a navážu je klasickým způsobem.


 

3. Vázací nití štěty rozdělím tak, aby dostaly tvar písmene „V“.


 

4. Ve sklepávači srovnám snopeček srsti srnce a navážu jej na ramínko háčku. Určím si délku křidélek.


 

5. Křidélka podvážu tak, aby získala vztyčenou polohu.


 

6. Přehodím vázací nit a barevnou nití vyvážu tělíčko. 


 

7. Srst překlopím směrem dopředu ke křidélkům.


 

8. Ostrými nůžkami odstřihnu tupé konce srsti. Pozor poškození křidélka nůžkami!


 

9. Navážu si dva srpky z kohouta. 


 

10. Nejprve navinu srpek v barvě grizzly a zafixuji jej vázací nití.


 

11. S pomocí skřipce navinu druhý srpek a opět jej zafixuji vázací nití.


 

12. Odstřihnu špičky srpků a zakončím ztraceným uzlem. Muška je hotova!


 

13. Pohled shora.


 

14. Pohled zdola.

 

Text a fota: Tomáš Vítek (Tomucha)