Měkké nástrahy jsou přímo předurčené k dodatečnému vytunění.

 

1. Svařování  

Měkké nástrahy jsou poměrně choulostivé na mechanické poškození. Často se napárají o zuby dravců, při vytřepávání z vázek nebo při nevhodném uskladnění (např. skřípnutí ocásku víkem z krabičky). Všechny tyto rány se dají zacelit přímým ohněm, klidně i v terénu. Stačí mít po ruce zapalovač nebo alespoň sirky. Prasklinu ohnutím rozevřete a nahřejete ji nad plamínkem, potom přiložíte obě změklé strany k sobě a pevně je přidržíte u sebe, dokud spoj nevychladne. 

Pozor: Některé materiály měkkých nástrah obsahují přírodní kaučuk nebo technický silikon – na ně svařování neplatí! Pokud se hmota začne ohněm škvařit, dýmá a prská, zanechte marného snažení (tady pomůže k zacelení nejhorších ran spíše kapka vteřinového lepidla). Při tepelných úpravách buďte vždy ostražití, vyhnete se tak popáleninám a puchýřům od žhavé přilnavé "gumy". 

"Svařování" umožňuje i vytvoření fungl nových nástrah, třeba když si schválně zkombinujete různobarevné díly dle vlastní fantazie.

 

Svařování umožňuje vytvořit fungl nové barevné kombinace.

 

Spojování funguje i u ripperů.

 

2. Vyvařování

Pokud vlastníte nástrahy, které jsou z příliš tuhého materiálu, nebo jsou staré, neohebné a tudíž špatně pracují, lze je znovu oživit. Postačí, pokud je na pár minut namočíte do vařící vody. Horkou lázní získají zpět vláčnost a pružnost. Změkčené horké nástrahy lze dodatečně tvarovat. Především se jedná o natahování ocásku. Peánem s čelistmi obalenými izolepou vylovíte nástrahu z vroucí vody, uchopíte jej za tělo do utěrky a pomalu natáhnete ocásek, aby byl delší a tenčí. Dokud je guma dostatečně teplá, mohou se na ní peánem vytvarovat různé ploutvičky, reliéf šupin (otištěním rašple na povrch) nebo se dá zvětšit plocha kopýtka. Když materiál vychladne, všechna vylepšení zůstanou zachována.

 

Vytvarování ploutviček a protažení těla není u změklé nástrahy problém.

 

3. Zkracování

Pokud lovíte v silnějším proudu, měkká nástraha má tendenci neúměrně se natahovat, tím pádem začne pracovat "mělce". Když se v této fázi dostaví záběr, vesměs skončí nezdarem, protože dravec (platí hlavně pro okouna) po protažené gumě "nedošplhá" až k háčku. Přílišné protahování se dá usměrnit zkrácením těla nástrahy. Potřebujete k tomu nůžky, ostrý nůž nebo žiletku. Při zkracování vyříznete odpovídající dílek z prostřední části trupu a obě zbylé půlky svaříte (popř. slepte vteřinovým lepidlem) k sobě. 

 

Zkrácení těla nástrahy umožní její nasazení i v silném proudu. Jednotlivé díly se mezi sebou můžou různě kombinovat.

 

4. "Zvyšování otáček"

Málo agresivní práce ripperu se dá vylepšit sklopením kopýtka. Stačí vystřihnout malý klínek ze spodní strany ocásku a vzniklé hrany svařit (slepit) k sobě. Kopýtko ohnuté v ostřejším úhlu se při vyšším odporu vůči vodě rozvibruje jako zběsilé.

 

Zvýšení otáček - nahoře původní model, uprostřed stejná nástraha s vystřiženým klínkem před ocáskem, dole ripper po finální úpravě.

 

5. Pájení

Neocenitelnou službu zlepšení chodu ripperů prokáže elektrická pájka. S její pomocí můžete ztenčit kořen ocásku a dosáhnout tak lepší vibrace kopýtka. Zahřátým drátkem vypálíte drážky do boků ocásku. Musíte pouze dbát na to, aby vzniklé rýhy nebyly příliš hluboké.

 

Díky pájce se dají vytvořit podelné rýhy v ocasním nástavci, tím se zvýší intenzita kmitání kopýtka.

 

6. Řezání

Má stejný účel jako předchozí pájení, s tím rozdílem, že se prohlubně vytvářejí „studenou cestou“ – tj. vystřihnutím kleštičkami na nehty, nůžkami na pedikúru nebo žiletkou.

U smáčků a ripperů se dá seříznout bříško nástrahy a vytvořit tím „štíhlou rybku“, která bude lépe klouzat vodou. Stačí odpovídajícím způsobem provést ořezání nebo zkrácení poškozené gumky, například zeštíhlit její tělíčko, a tak rázem získáte skvělou napodobeninu potírku.

Srpovitý ocásek twisteru se dá podélně rozříznout lámacím nožem nebo žiletkou – dosáhne se tím zmírnění příliš agresivního „plápolání“. Tato úprava je vhodná pro líné candáty v zimním období. 

 

Z ořezaného torza smáčka se dá vytvořit funkční napodobenina drobné rybky.

 

Dvouocasá verze twisteru se používá okrajově, takže tato úprava má našlápnuté k úspěchu při lovu zkušených dravců.

 

7. Vysekávání 

Ke zklidnění příliš divokých nebo tuhých twisterů rovněž poslouží vysekání otvorů do jejich ocásků pomocí duté kovové trubičky s nabroušenými hranami. Ocásek poté pracuje mnohem plynuleji a dravcům vysílá signály unavené kořisti.

 

Vysekávání otvorů do twistrového ocásku pomocí duté trubičky má za účel uklidnit příliš agresivní chod nástrahy.

 

8. Probarvování

Různí dravci zbožňují různé barvy! Candát miluje bílou, fluozelenou, kanárkovou žluť, v kvetoucí vodě „mrkvovou“ oranž, naopak v průzračné vodě ke konci sezony fialovou. Štiku nejčastěji upoutá nástraha modrobílá, „vlaštovčí“ (tj. černý hřbet, bílé břicho, červené hrdlo), kombinace bílé a červené (redheat) a okouní šat. Bolen má rád bílou nebo stříbřitou. Okoun zase rudou, oranžovou, žlutou, fluozelenou a zbarvení skutečných rybek. 

Gumy umožňují vytvářet odstíny všech těchto účinných barev, aniž byste přitom museli svařovat torza rozličných nástrah. Stačí, když měkké nástrahy světlých odstínů na pár dní uzavřete do společné přihrádky společně s gumkami výrazných barev. Světlé gumky přetáhnou barvy od svých „pestrých sousedů“ a tím získáte nástrahy, které nejsou k dostání v žádné rybářské prodejně. Nejvýrazněji probarvují fluo barvy (zelenožlutá a oranžová). 

 

Úmyslné probarvování - nahoře původní zbarvení, uprostřed nový šat, dole fluo ripper, který po týdnu barvu propůjčil.

 

9. Malování

K malování na gumy poslouží nejlépe lihové fixy. Před „nátěrem“ je potřeba nástrahy dobře odmastit. Plně postačí, když je vydrhnete houbičkou s libovolným kuchyňským saponátem (Jar, Pur, apod.). Gumky poté vysušte a můžete se pustit do kreslení. Základními barvami „lihovek“ je černá a červená (ale dají se sehnat i další), proto je vhodné k přemalování vybrat spíše světlejší gumky, na kterých bude kontrast barev dostatečně výrazný. Rozhodně není potřeba na nástrahy kreslit nějaké složité obrazce či propracované detaily. Většinou postačí ztmavit hřbítek, nabarvením bříška zvýraznit konturu kořisti proti hladině, nebo na boky gumky načrtnout pár rudých proužků představujících šrámy na pokousané rybce. Vhodnou variantou je domalování očí a žaberních oblouků. 

Je třeba počítat s tím, že během lovu lihové barvy částečně vyblednou, a tak je dobré mít fixky po ruce i u vody, aby se kresba mohla oživit.     

 

Malování na gumy nabízí spoustu variant.

 

10. Lepení

Vteřinové lepidlo při „gumování“ používám poměrně často. Pomáhá mi zacelit rány na povrchu nástrah způsobených dravčími tesáky. Dále umožňují pevnou fixaci gumy k hlavičce, případně nalepení 3D očí.

 

Vteřinové lepidlo poslouží nejen k pevnému přichycení gumy k hlavičce a na lepení očí, ale i k zalepení případných šrámů  na povrchu nástrahy.

 

11. Doplňování 

Gumky skvěle slouží jako doprovodná dráždidla. V tomto případě ale vyvstává otázka: Kdo koho vlastně vytuňuje? Veškeré měkké nástrahy jsou výbornou alternativou k vylepšení účinnosti tvrdých nástrah – plandavek, rotaček, marmyšek a částečně i wobblerů (přidání gumky na koncový trojháček wobbler hodně zklidní, proto je potřeba tuto úpravu nasadit jen na agresivně pracující hlubokopotápivé modely). Na kombinace s tvrdými nástrahami se dají s drobnými obměnami použít rippery, twistery a smáčci, ale i na nymfy, „gumové“ imitace raků, obojživelníků, žížal, pijavic atd., atd.

Vytunit se však dá i samotná gumka. Stačí, když skrz tělíčko protáhnete pár tenkých, rudých gumiček do klobouků. V té chvíli nástraha představuje kořist, ze které prýští pramínky krve. Pozornost dravců je tím dostatečně zaručena!

 

Měkké nástrahy se dají použít jako doprovodná dráždidla na desítky způsobů.

 

12. Recyklování

Nikdy nevyhazujte poškozené gumky! Mohou dobře posloužit jako náhradní díly. Třeba utržené ocásky mikrotwisterů, koncové vidličky smáčků a chapadla nymf celkem běžně používám jako doprovodná dráždidla na marmyšky. Tato měkká torza se však dají (po přilepení nebo přitavení) využít jako ploutvičky či pohyblivé výrůstky na větší gumové nástrahy. 

 

Z rozpáraných gumiček se dají vytvořit třeba ploutvičky pro větší nástrahy.

 

S měkkými nástrahami se dá neuvěřitelně kouzlit nejen při samotném lovu, ale i při tuningu. Jejich vylepšovací úpravy nekladou žádné meze tvůrčí fantazii. Kdo tomu nevěří, ať to zkusí! Přeji vám převratné nápady, spoustu inspirace a plné boxy originálních nástrah.

 

Text a fota: ToRo