musky.jpg

 

Jak s nimi chytat?

Osobně mám lov na mokré mušky velmi rád. Nemyslím teď na zlatohlavé nymfy, ale spíše na klasické mokré mušky, které se nechávají unášet volně proudem bez zatížení. Často, hlavně z jara, používám návazec se dvěma až třemi muškami (počet mušek záleží vždy na konkrétních podmínkách loviště. Na mělkých a širokých tocích používám návazec se třemi muškami, přičemž mírně zatížím jen koncovou mouchu a prostřední a horní přívěsná muška jsou odlehčené. Je to proto, aby se po dopadu na hladinu jen přitopily a pohybovaly se ve vodním sloupci. Sníží se tím riziko vázek na dně nebo překážkách. U hlubších toků už zatěžuji i prostřední přívěsnou mouchu, nebo dokonce i všechny tři. Potom už je na zvážení každého muškaře, jak chce daný úsek prochytávat. Osobně se snažím prolovit celý sloupec až ke dnu. Ale jak jsem řekl, záleží vždy na konkrétním lovišti a podmínkách, které nabízí. 

 

 

Univerzální mokré mušky 

Klasické mokré mušky napodobují veškerý suchozemský hmyz utopený ve vodě. Můžete je vázat v podobných barvách jako suché mušky, nicméně je dobré doplnit je nějakým atraktorem. Zvláště pak, pokud lovíte v mírně přikalené vodě, kdy atraktor rybě pomůže nástrahu lépe identifikovat. Čím je voda kalnější, tím je vhodnější používat křiklavější vzory. V čisté vodě je tomu pravě opak. Mokré mušky by měly být jemné, přírodní a s minimem pestrých doplňků. Efekt by potom byl opačný, ryby se budou bát takovou kořist pozřít. Doslova univerzální vzorem je klasická Březnovka, která je díky svým přírodním odstínům a materiálům natolik přirozená, že funguje téměř všude a vždy. Na druhé straně každá voda je něčím specifická a některé typy mušek jsou tam prostě víc v kurzu než ostatní. Na místech, kde dobře funguje olivová nebo černá barva si na Březnovku nebo podobný přírodní vzor zachytáte.

 

 

 

 

U mokrých mušek je dobré dodržovat proporce a především siluetu mušky. Je ale pravda, že to není až tak důležité jako u suchých mušek. Mokré mušky mohou být víc „rozcuchané“ a nic se neděje. Řekl bych dokonce, že ty mírně „jeté“ chytají lépe. To ale neznamená, že si na nich při vázání nemusíte dávat záležet. 

Rád chytám na palmerové mokré vzory, což jsou mušky, které mají nožičky vázané po celé délce tělíčka. Štěty na nich vážu přírodní, popř. jako decentní atraktor používám štěty z obojku zlatého bažanta. Jejich oranžová barva s výrazným černým koncem je ideální kombinací k vázání mokrých a smáčivých mušek. Dříve jsem palemerové vzory používal hlavně na jezerech, nicméně v posledních letech je běžně používám na větších řekách. Dobře se mi osvědčily i palmerové mušky s doplněnou mosaznou nebo tungstenovou hlavičkou. V těchto případech se už spíš jedná o nymfu, než o mokrou mušku.

 

 

 

Vázání mokrého Palmera

V dnešním vázání nabídnu svého oblíbeného Palmera na řeku, kterého používám nejen u nás, ale také na Slovensku, kde se mi osvědčil právě při lovu na prostornějších tocích. Základem mouchy je silueta, barvy se potom dají přizpůsobit. Pokud chcete univerzální vzor, doporučuji se držet přírodní hnědé, a to včetně u křídel a štětů. Osvědčila se mi i olivová verze a zcela černý vzor. Ten je „smrtící“ hlavně na duháky nejen na jezeře, ale i na řekách. 

 

Potřebné vázací materiály

Háček velikosti 12, lesklý přírodní dubing, štěty z obojku zlatého bažanta, pírko z kačera na křidélka, srpek na nožičky. 

 

Postup vázání v bodech

1) Upnu háček pevně do svěráčku.


 

2) Klasickým způsobem navážu vázací nit.


 

3) Navážu štěty z obojku zlatého bažanta.


 

4) Za špičku srpku navážu hnědý srpek z kohouta.


 

5) Nanesu si tenkou vrstvu dubingu a potom celý knotek navinu podél ramínka háčku.


 

6) Srpek převinu před ramínko háčku, tím vytvořím nožičky. 


 

7) Volným ovinem navážu výřezy z letek kačera. 


 

8) Zastřihnu přebytečný materiál a vyvážu hlavičku, kterou následně zalakuji. Muška je hotova! 

 

Text a fota: Tomáš Vítek (Tomucha)