Na novou metodu úspěšného lovu bolena mě v podstatě přivedla náhoda. Pozdní jaro a začátek léta představuje na přehradách období, kdy se v těsné blízkosti břehů a přítokových mělčin nachází velká hejna potěru a intenzivní bolení útoky o sobě dávají vědět do vzduchu se rozletujícími stříbrnými rybkami, jakož i pro ně tak typickým zvukem tlučení.

Ilustrační foto: I. Fikarová Do zbláznění jsem se i téhož dne snažil svou malou třpytkou imitovat prchající potěr a směřovat svou nástrahu do předpokládaných míst boleních útoků. Závar se však vždy udělal kousek vedle a přestože jsem téměř ležel na břiše, abych ne sebe neupozornil, byl jsem bez naděje na záběr. Rybičky každou chvíli létaly vzduchem a do hejna udeřící bolen se ihned znovu vrátil do hlubší partie, aby společně se svými druhy mohli znovu srotit hejno do šiku. Mé zoufalství dostoupilo vrcholu. „No počkejte. Když nemůžu lovit já, tak vy také ne”.

Z krabičky náhodně vytahuji 11 cm plovoucí Rapalku v barvě okouna a čekám, až se hejno rybek začne srocovat. Teď. Nahazuji wobler přímo za šípovitý shluk rybek a vedu ho velkou rychlostí po hladině, aby se rybky rozprchly. Bylo zábavné sledovat, jak tentokrát utíkají rybičky přede mnou a ne před boleny, jež „utřeli”. Vidím, jak se silueta zrazeného bolena vrací zpátky na hloubku. S Rapalou znovu opakuji postup malého predátora. Rybky překotně utíkají do stran, ale o život jim tentokrát nejde. A pak se to stalo.

Znovu v rychlosti přitahuji těsně pod hladinou svůj wobler, když mi pod nohama voda exploduje a ničivá síla mi rve prut z ruky. Ještě, že mám povolenou brzdu. Vlasec řeže hladinu a krásný boj začíná. Na to, co jsem léta, čekal je tady. Tříkilový bolen dobojoval a já si vychutnával opojný pocit vítězství. Z toho mě naráz vyrušilo další zalovení a „létající stříbro” po hladině. „No počkej, já ti to znechutím, co kdyby to nebyla náhoda.”

Znovu jsem cíleně nahodil do srocujícího se hejna rybek. Obrat bolena pod hladinou mě utvrdil o jeho neúspěšném útoku. Párkrát jsem to ještě zopakoval a to už jistě „prskající” dravec nevydržel. Záběr jako z učebnice a prudce se otáčející cívka předznamenala další souboj. Nádhera!

V dalších dnech jsem už takto kolem přehrady chodil lovit cíleně a hledal lovící boleny. Lehký přívlačný prut 2.70 cm, 15–30 g, naviják Shimano 3010, vlasec 0,19 mm a woblery Rapala Floating 11cm v barvě S a P byly mojí zbraní.

Pár jsem jich ještě pozlobil... A pak že někoho naštvat je na škodu.