Tandemové streamery mají něco do sebe!

 

Jak již bylo výše naznačeno: konstrukce „stereo-streameru“ se skládá ze dvou stejných streamerových háčků. Nejprve se naváže první – zadní část streameru, potom se jednoduchou smyčkou naváže lanko (vlasec, pletená šňůra), které se provlékne očkem prvního háčku a přehne směrem dozadu. Vázací nití se spojovací šňůra zafixuje podél celé délky ramínka háčku a následně je možné začít vázat zbytek streameru. Oba háčky musejí být opravdu pevně spojené, aby se při záběru a zdolávání větší ryby nestalo, že se háček uvolní a ryba unikne. Tandemové streamery, stejně jako ostatní vzory streamerů je možné vázat z různých druhů materiálů. Nejraději používám jelení srst nebo peří marabou popřípadě jejich kombinace. 

Výhoda tandemových streamerů je zjevná na první pohled. Díky spojení dvou much získám mohutnější a delší nástrahu (tzv. rybičkovou siluetu), u které se díky vyzbrojení párem háčků zvyšuje šance na zásek a úspěšné zdolání ryby. Doprovodné zatížení těchto streamerů je relativní - vždy záleží na konkrétních podmínkách, ve kterých je budete používat. Osobně používám jen wolframové korálky nebo je mírně zatížím olověným pásek. Vždy zatěžuji první streamer, ten přívěsný nechávám bez zátěže. Je také potřeba pamatovat na to, že až nástraha natáhne vodu, výrazně se zvýší její hmotnost, což může u slabších prutů dělat problémy při házení.

 

Jak a na co chytat s tandemovými streamery?

Při lovu s „tandemy“ používám na mělkých partiích plovoucí šňůru a návazec do 3 m, na jezeře používám intermediální šňůru Clear nebo těžkou potápivou šňůru na hluboké úseky s kratším návazcem do 2 m. Návazec používám z jednoho kusu a bez ujímání, většinou v rozmezí 0,16 až 0,22 mm dle velikosti streameru a množství vázek v lokalitě. Pokud předpokládám v místě štiky, doporučuji použít návazec z kevlaru nebo wolframové lanko. Nekupujte ty nejlevnější druhy, jinak budete mít po pár náhozech z lanka „pružinku“. Nekvalitní lanko mívá tvarovou paměť, a když se nevratně zkroutí, výrazně to ovlivní chod streameru. Přiznám se, že lanka používám minimálně, právě díky jejich kroucení. Raději nechávám štičí záběr na náhodě. Pravdou je, že už jsem o pár pěkných ryb přišel, takže je to na zvážení každého muškaře. 

Tandemových streamerů je celá řada, existují zonkerové vzory s propletenou šňůrou v zonkerovém pásku, nebo dlouhé pijavice Wooly Burger. Na internetu jich najdete spousty. Existují také vzory s korálky, které jsou navlečené na spojovací šňůře mezi háčky. Já obvykle nevymýšlím nic složitého, jen si je potřeba dopředu určit správnou velikost a barvu streameru. Dobře chytají bílé vzory, potom žlutozelené, černo-červené atd. Vždy záleží na tom, co máte v dané lokalitě vyzkoušené. 

 

Streamer z jelení srsti - Buck Tail

Nyní si ukážu vázání streameru Buck Tail. Tento typ je vhodný na stojaté a tekoucí vody, kde se dá při různých velikostech používat k lovu štik a candátů. Na okouny a menší dravce je zbytečné vázat tandemové streamery, zde postačí jednoháčkové menší napodobeniny potírku přírodních i pestřejších barev. 

Na ilustračních obrázcích můžete vidět celý vázací postup, včetně spojení dvou háčků. Možností existuje samozřejmě více, ale tento je jeden z nejjednodušších. Určitě doporučuji každému vazači, aby si pár „tandemů“ navázal. Jednak je fajn se to naučit kvůli rozšíření vazačských obzorů. A samozřejmě své výtvory také následně prohnat vodou v praxi, aby se zjistilo, jestli je dravci budou akceptovat.

 

Použité vázací materiály  

2x streamerový háček, lanko (silnější vlasec, pletená šňůra), srsti z jelena různých barev, perleťová flash, zlatá dutinka, kroužkovací nit, peří z kohouta Jungle Cock.

 

 

 

Postup vázání

 

1. Upnu háček pevně do svěráčku a navážu vázací nit. 


 

2. Z jelena navážu snopeček srsti jako ocásek streameru, zároveň navážu kroužkovací nit a zlatou dutinku.


 

3. Zlatou dutinku navinu kolem ramínka háčku. 


 

4. Tělíčko kroužkuju nití, potom navážu snopeček z bílé srsti.


 

5. Na křidélko navážu ještě snopeček perleťových lametek. 


 

6. Za jednoduchou smyčku přichytím háček k pletené šňůře. 


 

7. Upnu si druhý háček do svěráčku a nachystám si přívěsnou mušku s lankem (pletenkou).


 

8. Pletenku provléknu očkem druhého háčku.


 

9. Podél celého ramínka háčku navážu vázací nití pletenou šňůru. Potom vše přelakuju lakem.


 

10. Opět navážu kroužkovací materiál a zlatou dutinku.


 

11. Dutinku navinu na ramínko háčku a převážu ji vázací nití. Navážu snopeček bílé srsti z jelena.


 

12. Z červené srsti navážu ploutvičky červené barvy a flashové lametky.


 

13. Navážu po obou stranách kohouta Jungle Cock a zakončím ztraceným uzlem. Muška je hotova.

 

Text a fota: Tomucha