pakomari.jpg

Pakomáři jsou základní mouchy pro lov na stojácích.

 

Lov na pakomáry není během sezóny nijak omezen, protože se pakomáři líhnou v průběhu celého roku. Samozřejmě tomu tak není pokaždé, ale i tak jsou na ně ryby zvyklé. Můžeme je bez obav používat od zahájené až do pozdního podzimu. Důležité je pouze naše výtvory co nejvíce přizpůsobit velikosti a zbarvení živých vzorů v konkrétních podmínkách revíru. Každé jezero, rybník nebo řeka jsou zkrátka specifické na výběr mušek. Pokud nepoužíváte jen pár univerzálních druhů, se kterými rybu nikdy neurazíte, je potřeba se na výběr správných mušek pečlivě zaměřit.

 

Pstruzi je milují!

 

Základem pro napodobeninu pakomára je gammarový háček. Nejčastěji používám velikosti č. 8 až 16, větší napodobeniny pakomárů jsou vhodné k lovu kaprů a velikosti od 12 - 16 používám k lovu pstruhů na jezerech. Pro všechny typy a velikosti háčků je zásadní, aby tvořily základní siluetu pakomára. Ten by měl mít tenké tělíčko, které se váže nejčastěji z nitě a tenkého kroužkování lametkou nebo jinou barvou vázací nitě. K vázání tělíčka se také používá půlkulatý Bodyglass, který výborně napodobuje červené nebo olivové patentky. Tělíčko pakomára vázané z nití a lametek je potom možné zalakovat nebo zalít do epoxidové pryskyřice. Přidá to sice na práci, ale u vody se vaše píle vyplatí. Nezpevněné tělíčko totiž vydrží maximálně jednu dvě ryby a potom se muška rozpadne. Epoxydová tělíčka vydrží desítky záběrů i zdolaných ryb a tím pádem u vody nemusíte měnit jednu zničenou mušku za druhou. Hlavohruď pakomára vážu nejčastěji z dubingu, u mokrých vzorů používám králíka nebo vačici. Na suché pakomáry je nejlepší CDC dubing nebo kvalitní tuleň, ten ale způsobuje zbytečně velký objem tělíčka. Tuleně je lepší používat u větších modelů, kde není velká hlavohruď na závadu. 

Jednou z nejdůležitějších věcí je vhodný výběr barvy. Základní provedení jsou černá, olivová, červená a další odstíny těchto barev. Červená barva připomíná patentku (larvu pakomára), což je vynikající muška na řeku a jezero. Podle mého názoru je to asi jeden z nejuniverzálnějších vzorů tohoto typu mušky. Dá se použít úspěšně k lovu všech druhů ryb a to jak na stojácích, tak i na tocích. Další barvy už jsou závislé na konkrétních podmínkách. Například na duháky mám dobrou zkušenost s černou barvou s různými kombinacemi doplňujících výrazných barev na hlavohrudi (oranžová, růžová, fluozelená). Tyto kombinace jsou dobré hlavně na čerstvě vysazené pstruhy, na ty ostřílené už je lepší používat přírodní vzory. S těmi se dají přelstít i již dříve popíchané ryby.

 

 

 

 

 

Praxe s pakomáry 

Lov s pakomáry si vyžaduje trochu odlišnou techniku, kdy je vhodné použít delší návazec se dvěma až třemi pakomáry. Mouchy se musí umístit co nejdále od sebe, ale pozor, samotný návazec od koncové po první mušku nesmí být delší než samotný prut. Potom by nastal problém s tím, že byste na rybu nemuseli dosáhnout, neboť se horní muška může zachytit do koncového očka. Celou sestavu je rovněž důležité vést pomalu pouhým stahováním šňůry do osmiček a neustále udržovat kontakt s muškami. Při lovu s dlouhým návazcem je nejlepší používat fluorokarbonový vlasec o průměru kolem 0,18 mm. Ten je pro rybu obtížně viditelný a díky velkému průměru se návazec a jeho přívěsné mušky nebudou tolik zamotávat. Jako koncovou první mušku na sestavě je potřeba použít nejtěžší ze vzorů. Například pakomára se zlatou kuličkou nebo jinou více zatíženou mušku. Sestava se potom při dopadu na hladinu lépe rozbalí a mušky se při delších hodech nezamotávají. Pakomáry je potřeba ve vodě vést pomalu a s citem stále udržovat kontakt s muškami. Výjimečně je lepší vést pakomáry rychle pod hladinou, ale to už záleží na konkrétních podmínkách. 

V tomto příspěvku ukážu vázání jednoduchého, ale účinného, červeného pakomára, neboli patentku (larvu pakomára). Patentku používám na jezerech a řekách k lovu pstruhů a bílých ryb. V různých provedeních je zvlášť účinná na podzim při lovu lipanů na řekách. Patentku umisťuji většinou jako horní nebo prostřední přívěsnou mouchu. Při lovu je dobré hned ze začátku zjistit, na jakou rychlost stahování mají ryby zrovna náladu. 

 

Pakomáři šmakují i lipanům.

 

Potřebné vázací materiály

Gammarový háček vel. 10, červená vázací nit, holografická červená lametka, červený srpek z kohouta, dubing z tuleně, červený tenký Bodyglass. 

 

Potřebné vázací materiály.

 

Vázací postup v bodech 

1. Gammarový háček pevně upnu do čelistí svěráčku. 


 

2. Navážu červenou vázací nit.


 

3. Z červeného pírka z kohouta odtrhnu snopeček větviček a navážu je jako krátké štěty. 


 

4. Tenké Bodyglass sestřihnu do konické špičky a navážu jej tak, aby se navíjel plochou stranou na ramínko háčku.


 

5. Podél tělíčka navážu červenou holografickou lametku.


 

6. Nit položím do držáku a s pomocí rotačního ramene svěráčku navinu lametku na ramínko háčku.


 

7. Lametku zafixuji vázací nití a to stejné udělám s Bodyglassem. Pečlivě navinuji článek za článkem. 


 

8. Bodyglass zafixuju a odstřihnu jeho přečnívající část. Mám nachystaný základ pro hlavohruď. 


 

9. Na vázací nit si nasoukám červený dubing z tuleně. 


 

10. Knotek navinu na ramínko háčku a zakončím mušku ztraceným uzlem. 


 

11. Odstřihnu vázací nit a vyčešu hlavohruď suchým zipem. Muška je hotova!

 

 

Text a fota: Tomucha