Náčiní

Stačí kratší prut, protože chytáme při zarostlých březích. Gramáž prutu nám postačí do 40 – 50 gr. Vlasec o průměru asi 0,20 mm. Naviják střední (není nutná velká kapacita vlasce). Krmítko 15 – 20 gr., pletená šňůra na návazec, háčky (pokud možno ostré), zarážka.

Montáž

montáž Podrobně je nakreslená na obrázku. Pro názornost to raději ještě popíšu. Na konec kmenového vlasce přivážu karabinu, kterou si však upravím, a to tak, že zakoupím obratlík s karabinou, ze které odeberu karabinu (POZOR: nejde to u všech) a připevním ji na karabinu, která už je na konci vlasce. Na každou karabinu připevním jeden návazec z pletenky. Na jednu v délce asi 5 cm od krmítka a druhou asi 20 cm od krmítka. Na konec návazců naváži háčky – na kratší návazec menší háček a na delší návazec větší.

Nástrahy

Na kratší návazec nastražím těsto, které vytvořím z části krmení, a na delší umístím jakoukoliv jinou nástrahu – kukuřice, rohlík atd.

Průběh lovu

Má strategie spočívá v tom, že chytám maximálně do 6–ti metrů od břehu. Nejlepší místa k lovu jsou dle mých zkušeností nad keři nebo větvemi, které ční nad vodu. Krmítko napěchujeme krmením (já používám nejraději strouhanku). Po dopadnutí nástrahy na dno vypneme vlasec a místo klasického policajta dáme na vlasec kuličku těsta. Umístíme ji mezi druhé a třetí očko od špičky prutu. Záběr se projeví vyjetím kuličky těsta k prutu. Důležité upozornění je, že nesmíme zasekávat ihned po opatrném popotáhnutí, ale počkat si na pořádný záběr. Nemusíme se bát, že něco propásneme, protože záběr většinou bývá tak prudký, že mi obyčejný prut do 40 gramů málem vyletěl z vidliček.

Když už jsem u vidliček, používejte jen jednu a prut mějte vzhůru asi v úhlu 45° k zemi. Záběry jsou pak lépe čitelné. A nyní jeden postřeh z lovu. Na kratší návazec berou převážně cejni a plotice. Na delší pak hlavně kapři. Ale záleží na okolnostech, proto zkoušejte různé nástrahy a délky návazců.

Úlovky

Hodně záleží na počtu bílých ryb. Ale když ryby berou, tak si zachytáte minimálně větší cejny. A teď to hlavní. Protože chytáme v malé vzdálenosti od břehu, musíme se chovat velice tiše. Rušivé je i časté nahazování. Důležité je dostatečně krmit. Možná se tento lov může zdát složitý, ale ve skutečnosti je to jinak. Tuto techniku lovu používám hlavně v létě.