Všiml jsem si, že v souvislosti s marmyškami jste několikrát velmi kladně zmiňoval winklepickerové pruty. Tento typ je tedy nejlepší na marmyšky? Jan Kovařík, Rychnov

Skutečně jsem ho v některých momentech doporučoval, ale to neznamená, že by byl jediným vyvoleným. To určitě ne! „Picker“ je vynikající při pomalém marmyškování u dna, při klidnějším chytání pod zarostlými břehy nebo při zabrodění, kdy nadržujeme malou marmyšku volně proti proudu - u dna mezi travami. Všude tady si jeho měkká a pomalejší špička dokáže počkat na úplné dobrání i od těch nejopatrnějších a nejpomalejších ryb dna. V těchto konkrétních případech je třímetrový winklepicker rozhodně mou jedničkou (a to i pro malé „gumové“ nástrahy).

Foto: V. Fikar Pokud ale marmyškujete v horních vrstvách vodního sloupce, kde operují stíhačky typu bolen nebo tloušť, pak je vhodnější lehký, tvrdý a rychlý vláčák. V těchto vyšších vrstvách obvykle není nutné vyčkávat na dobrání nástrahy (snad s výjimkou perlínů a občas ouklejí) - záběry od útočících ryb jsou totiž přímé, razantní a nekomplikované, takže prut s rychlou a tvrdou akcí je určitě tou správnou odpovědí na takové útoky (např. pruty s chvějivou špicí, nebo některé speciály pro ultralehkou přívlač).

Něco zcela jiného zase je, když marmyškujete vertikálně pod lodí. Tady se jako nejoptimálnější jeví kratší pruty o délce 1,8 až 2,4 m. Při aktivním, nepřetržitém chvění budou vhodnější pruty s tvrdší akcí, pro klidný lov bílých ryb u dna pruty s akcí měkčí, pomalejší. To je ale vůbec jakýsi základní orientační klíč pro marmyškování.

Výběr typu prutu však závisí třeba i na hmotnosti marmyšky. Já sám používám většinou ty nejmenší a nejdrobnější exempláře marmyšek, které se stejně dobře jako na winklepicker nebo ultralight speciál hodí i na muškařský prut. Zkuste však na něj přichytit těžkou candátovou marmyšku…

Takže abych to nějak shrnul. Zvolte si lehoučký prut, který vám bude dobře sedět v ruce a svými parametry bude nejlépe vyhovovat vodám, jež nejčastěji navštěvujete. To je základ všeho. Velmi pravděpodobně pak pro něj najdete optimální marmyškovou pozici.

Často hovoříte o „marmyškování“. Nezní to špatně, ale proč tento výraz používáte, když marmyšky jsou zahrnuty mezi vláčecími nástrahami? Lov marmyškou je přece součást přívlače, ne? U nikoho jiného jsem se dosud s výrazem „marmyškování“ nesetkal. Ing. Jiří Strachovský, Jihlava

Máte pravdu v tom, že marmyška je u nás považována za vláčecí nástrahu a že je tudíž zahrnuta do šuplíku s visačkou „přívlač“. Je ale otázkou, jestli je to zcela přesné a výstižné. Jak už jsem uvedl v jednom z předchozích dílů, „marmyškování“ je velmi specifické. Rovným dílem v sobě snoubí prvky přívlače, mušky i plavané. Proto hovořím o marmyškování jako o samostatné rybolovecké disciplíně. Jinak určitě nejsem první, kdo tento výraz používá. Už dříve jsem ho párkrát zaslechl.

Mohu při chytání marmyškou vnadit? Jan Nováček, Praha-Karlín

Ano. Pokud se vám delší dobu nedaří probudit zájem ryb o předkládanou nástrahu na marmyšce, můžete se je pokusit zaktivovat hrstí nějaké návnady (např. strouhanka, kousky žížal). Při vnadění však musíte dávat velký pozor, abyste nepoplašil plaché ryby.

Dá se na marmyšku chytit sumec? Petr Bubeníček (13 let), Teplice

Nevím, snad ano. Mně se to nikdy nepodařilo, ani ve svém okolí neznám někoho, kdo by ulovil sumce při marmyškování. Když tak ale o tom přemýšlím, měl by se i sumec dát ulovit touto technikou. Teoreticky to možné je. Třeba se časem objeví nějaký marmyškový specialista na sumce, který nám podá zprávu a předá své zkušenosti.