Kaprovité ryby na vůně reagují velmi ochotně.

 

Čím více dipů ve sbírce tím lépe?

Tisíce značek, tisíce příchutí a prodejci nám vnucují další a další novinky, na které se teď zaručeně chytá a kdo je nemá, jakoby u vody neexistoval!

Přiznávám se bez okolků, také jsem „sběratel“. Sáčků a lahviček mám doma celou kupu! Ovšem nepatlám je bezmyšlenkovitě na každou návnadu, ale nasadím je do hry až v okamžiku, kdy si potřebuju něčím vypomoci. Znáte to, ryby máte na místě, ale nechce se jim na háček. 

Posilovače jako takové musí obecně splňovat dvě zásadní kritéria. Jsou to okamžitá přitažlivost a dlouhodobé uvolňování. Příchutě na olejové bázi mají tendence se rozptylovat do okolí všemi směry, tudíž lákají i ryby z vodního sloupce. Příchutě na vodní bázi zůstávají u dna.

Kromě již zmíněných dipů sem řadíme také boostery, výtažky, oleje nebo třeba sladidla.

 

Úhoř má nejlepší čich z našich ryb. Na dipováni reaguje víc než dobře.

 

Umělé posilovače

První skupinou posilovačů jsou syntetické příchutě, tedy uměle vyrobené příchutě. U nich je dobré číst na lahvičkách poměry, v jakých je dávkovat. Jsou příliš koncentrované a případné předávkování ryby spíše odpudí, než přiláká. Nicméně i syntetické posilovače mohou být méně silné, a tak případného předávkování dosáhnete jen těžko. Zvláště, když vzhledem k ceně s nimi budete spíše šetřit než plýtvat.

 

Když se trefí správný poměr, o úlovky nouze nebude!

 

Přírodní posilovače

Další skupinou jsou přírodní výtažky. Dají se pořídit v práškové nebo tekuté formě, např. tekutá játra, spirulina, betain, olihňová moučka, csl. Používají se buďto k zatraktivnění návnad a nástrah nebo jako jejich součást při výrobě. Opět je dobré dodržovat doporučené množství (viz obal), i když oproti syntetickým látkám jsou lákavé i ve vyšších koncentracích. Výhodou je, že tyto látky obsahují aminokyseliny, což jsou vlastně stavební látky bílkovin. Tedy jsou výživově na vyšší úrovni. Jednoznačně tak rybě říkají:„Ochutnej mě, jsem k jídlu a navíc ti prospěju!“

 

Stimulanty a sladidla

S + S jsou další skupinou z řad posilovačů. Výrazně zlepšují chuť, a jak již určitě víte, sladkou chuť ryby vnímají nejlépe. Více se ale používají při výrobě boilies, než aby se přidávaly do krmítkovky.

 

Oleje

Do poslední skupiny se řadí oleje. Tady je potřeba odlišit éterické oleje od těch pravých olejů. Pravými oleji mám na mysli olej z ryb (např. lososový), olejnin a semen (např. konopný). Tyto oleje jsou skvělé na zalití pelet nebo jako přídavek do krmítkovek nebo methodmixů. Obecně se to s nimi nedá přehnat. 

Zato éterické oleje jsou dočista jiná liga. Jedná se o velice silné výtažky rostlin a u nich je potřeba dávkovat po kapkách. Používají se především při výrobě boilies.

 

Ochucení lančmítu olejnatým dipem.

 

Obecné zásady a tipy:

  • Práškové posilovače je lepší do krmení přidávat ještě před navlhčením směsi.
  • Tekuté posilovače lze přidávat jak do suché, tak do mokré směsi. Ovšem značka ideál je posilovač přimíchat do vody, kterou se bude zalívat suchá směs. Posilovač tak prostoupí do směsi hlouběji a rovnoměrněji.
  • U pelet máme na výběr, lze je ponořit do dipu nebo nadipovatdipem ve spreji. Pokud se rozhodnete pro první variantu, je dobré si pohlídat čas, peleta není to stejné co boilie a protože méně vydrží, mohla by se v dipu rozpustit.
  • Krmné pelety můžeme dipovat pouhým zakápnutím posilovačem, pak protřepáním v krabičce a odstavením na minimálně 15 minut.
  • Pokud pelety zalíváme vodou, je dobré posilovač nalít již do vody. Nejlepší příprava je za použití expanderu a vakuové pumpičky. Výsledek bude dokonalý!
  • Masové nástrahy jako luncheonmeat, či párky, nakrájíme na kostičky, zalijeme posilovačem, v igelitovém pytlíku protřepeme a uložíme přes noc do mrazáku. Pro zvýšení účinku je možné zaprášit i odpovídajícím methodmixem.
  • I když je kukuřice atraktivní nástrahou sama o sobě, jsou revíry, kde už je doslova „překukuřicováno“, zde proto není na škodu vyzkoušet kukuřici nadipovat vhodným posilovačem. Hodí se k ní jak sladké nebo kořeněné příchutě.
  • I masňáky lze ochutit. Pozor, když jsou mokří, dokáží lézt i po stěnách! Zaprášením krupicí jim v prchání zabráníte.

 

Práškový posilovač se dávkuje do suché směsi.

 

Pelety naložené v dipu.

 

Vizuální přitažlivost 

V posledním období přichází nový trend a zaměření na vizuální přitažlivost. Osobně si myslím, že je to správná cesta a má své opodstatnění. Zatím se rybáři i výrobci rybářských potřeb zaměřovali pouze na zaktivování chuti a čichu ryb, na zrak se jaksi zapomnělo. Přitom je všeobecně známé, že ryby víc berou ve zhoršených světelných podmínkách - v přikalené vodě, u dna, za soumraku, apod. Je to tím, že v přítmí hůře odhalí zradu, kterou na ně rybář nalíčil, anebo prostě šero probouzí žravost?

Už jste zkusili někdy v létě u moře nebo na rybníku nohou rozvířit dno? Co se stane? Určitě připlují drobné rybky ze všech stran. Ryby prostě v sobě mají zakódované, že kde je kal, tam je potrava. Tohoto faktu se chytili i výrobci a díky nim dnes máme na trhu různé fluo spreje, pestré fluodipy, fluo krmítkové směsi.

Fluo nástrahy vytváří výrazný kal kolem nástrahy nebo krmítka, a tak jsou vidět na velkou vzdálenost. Musím doplnit, že mi tato novinka posledního období fakt funguje. Otázkou ale je, za jak dlouho se rybám okouká.

 

Fluo dip má za úkol zviditelnění nástrahy ve špatných světelných podmínkách.

 

Krátké shrnutí

Na závěr přidám jednu domněnku. Rybáři obecně jsou jako žena v parfumerii. Prodírají se nepřeberným množství vůní, vše si pečlivě očichávají a vybírají to, co nejlépe lahodí jejich nosu. Nebo naopak, zcela dogmaticky, jsou věrní jedné vůni, aniž by měli vyzkoušené jiné. Přitom si ne vždy dokáží spojit souvislosti. Např. že na jaře fungují kořeněné a sladké věci, v létě zase„smrady“. 

 

Karasi stříbřití jsou vděční strávníci, ale i oni se dají správně zvoleným dipem vybičovat k maximální žravosti.

 

U krmných směsí je potřeba zohlednit více kritérií než jen vůni, třeba hrubost směsi nebo i barvu (o té někdy příště). Hrubé je třeba nasadit na větší ryby a v době, kdy je sezóna v plném proudu. Jemné naopak na menší ryby nebo v chladném období roku. 

Osobně si také nemyslím, že by ryby vnímaly rozdíly mezi medem nebo vanilkou - sladká je pro ně sladká a basta! Nebo pokud frčí krab od nějakého výrobce, tak bude frčet krab i od jiných výrobců. Pokud opravdu někdy něco vybočuje z davu svoji účinností, ve vůni bych tajemství nehledal, nýbrž v tom co je uvnitř. Určitě mi dáte za pravdu, že jsou posilovače v kategorii top, na které nedáte dopustit. Na druhé straně existují opravdu špatné a těžko použitelné dipy. Mezi nimi se potom nachází celá škála ostatních a průměrných výrobků, které je potřeba vyzkoušet, abyste si udělali vlastní obrázek.

 

V průběhu sezóny se chutě ryb mění. Kdo při chytání přemýšlí, bude mít úlovky jisté.

 

Text a fota: Dušan Poliak (Duši)