o1.jpg

 

Tato výrazná a jedinečná pírka se nejčastěji používají jako traktory při vázání streamerů a mušek na lososy. Možností, jak peří z kohouta Jungle Cock využít, se dá najít nespočet. Častější použití těchto pírek je bohužel z velké části závislé na jednak celkem vysoké ceně skalpů a jejich horší dostupnosti. Jungle Cock je totiž vzácný druh kohouta, který se sice dnes už pěstuje v umělých odchovech, nicméně na trhu s vázacími materiály stále platí za nedostatkové zboží. Cena skalpů je závislá na jejich kvalitě. Kvalita těchto pírek je velmi důležitá. Pokud byste si někdy v obchodě vybírali skalp, tak je určitě dobré se na peříčka podívat zblízka. Pírka někdy bývají popraskaná, málo barevná nebo mohou být nevhodně tvarovaná. 

 

Opravdu kvalitní nepopraskané peří se nejčastěji používá k vázání očí na pstruhové streamery a lososové mušky 

 

 

K vázání očí jsou nejlepší pírka s vysokou kvalitou, protože po navázání a dotažení poškozené pírko většinou praskne a výsledný efekt je potom ztracen. Pokud máte skalp, na kterém jsou pírka mírně prasknutá, tak ještě není vše ztraceno. Pírko se dá před navázání slepit lakem Body Finish od firmy Mayba-fly. Před navázání na pírko nanesete lak a ještě před jeho zaschnutím pírko protáhnete mezi prsty. Lak pírko spojí a z části jej slepí, což očím potom prodlouží životnost. Některé méně kvalitní skalpy mají pírka popraskaná hned několikrát. S nimi už je problém cokoli dělat. 

Zoufat ale nemusíte, i matná popraskaná pírka se dají využít při vázání křidélek suchých mušek nebo mokrých broučků. Pro tento účel se naopak hodí dokonale, protože popraskané pírko udělá na mušce pěkný snopeček napodobující křidélka. Muška potom dostane velmi zajímavý a netradiční vzhled. Tento vzor je vynikající na letní chytání pstruhů a jelců. 

 

 

Na začátku jsem se zmínil o ceně a dostupnosti skalpů z kohouta Jungle Cock. Pírka se dají pořídit jednotlivě natrhaná v sáčku, nebo pokud budete mít štěstí, seženete i celý skalp. Samozřejmě že nejlepší je zainventovat a pořídit si skalp. Cena těchto skalpů se pohybuje zhruba od 1000 Kč za kus. Špičkové kvalitní skalpy potom mohou stát i několik tisíc korun. Potom už bude jen na vás, abyste zvážili, zda se vám vyplatí si takovýto skalp pořídit. 

Jungle Cock není na muškách jen kosmetickou záležitostí. Na mokrých muškách nebo streamerech funguje jako nápadný, ale přitom přirozený, atraktor. Aniž byste museli na mušku lepit oči epoxidem, přírodní oka na peří vdechnou mušce „život“ a současně jí vyšperkují. 

 

 

Grant Gold stone

V dnešním pokračování nabízím postup vázání zatížené nymfy Grant Gold stone. Tato muška rozhodně nepatří mezi ty úplně jednoduché. Přiznám se, že mi také chvíli trvalo, než jsem tomuto typu mušky přišel při vázání na chuť. Vzhledem k tomu, že se nymfa výborně osvědčila při chytání pstruhů na řekách a jezerech, nezbývalo nic jiného než se nelehkým vázacím postupem doslova prokousat.  

Dominantou celé nymfy je její dráždivé tělíčko, které je navázáno z tenkého čirého bodyglassu, tělíčkové nitě. Pod bodyglassem je na hřbítku tělíčka umístěno pírko z kohouta Jungle Cock. Hrubý obrys a barvy pírka pod tenkým sklovitým tělíčkem krásně prosvítají a vytváří tak zajímavé hry barev. 

Nymfy tohoto typu používám od jara do konce léta jako horní přívěsné nebo koncové mušky.  Změnou barvy tělíčkové nitě, štětů a nožiček docílíte dalších barevných odstínů. 

Kromě peří z kohouta Jungle Cock můžete použít i jiné barevně výrazné peří, jako je například strakatý kačer, modré peří ze sojky atd. Záleží už jen na vaší fantazii a materiálových možnostech. Při vázání tohoto tělíčka je nejdůležitější věcí správné vytvarování ještě před překlopením pírka a navinutím bodyglassu. Při navíjení bodyglassu je nanejvýš důležité zachovat pravidelné oviny jeden vedle druhého. Bodyglass je velice tenký a tělíčko dlouhé a objemné. Nejlépe se vám bude tělíčko vázat v rotačním svěráčku, protože díky stejnému napnutí bodyglassu a přesnému otáčení samotné mušky bude potom tělíčko pravidelné a přesné. 

 

Vázací materiály 

Háček VMT vel. 8, olověný drátek, peříčka z kohouta Jungle cock, žlutá tělíčková nit, tenký čirý bodyglass, černý srpek z kohouta a paprsky z pera bažanta.

 

 

Vázací postup 

 

1) Háček VMT vel. 8 upnu pevně do svěráčku.


 

2) Doprostřed ramínka navinu olověný drátek.


 

3) Na ramínko háčku navážu vázací nit a několikrát s ní olověnou zátěž převážu.


 

4) Navážu čtyři paprsky z pera bažanta a odstřihnu přečnívající tuhé konce.


 

5) Tenký bodyglass seříznu do špičky a navážu jej na konec tělíčka.


 

6) Černou vázací nit zakončím ztraceným uzlem a odstřihnu jí. Navážu si žlutou tělíčkovou nit.


 

7) Žlutou nití vyvážu mušce pravidelné konické tělíčko. 


 

8) Navážu si zpět černou vázací nit a zafixuji s ní tělíčkovou nit.


 

9) Tělíčkovou nit odstřihnu a navážu pírko z kohouta Jungle Cock, na které kápnu lak Body Finish.


 

10) Pírko následně prstem přilepím k tělíčku, aby se při natáčení bodyglassu nerozjíždělo.


 

11) Bodyglass napnu a začnu jej natáčet na ramínko háčku. Výhodné je využít rotačního ramene svěráčku.


 

12) Dávám přitom pozor, aby byly oviny pravidelně naskládané vedle sebe. 


 

13) Bodyglass zafixuji vázací nití a odstřihnu přečnívající část.


 

14) Navážu si srpek z černého kohouta. 


 

15) Srpek navinu a vytvořím nožičky nymfy. 


 

16) Odstřihnu zbytek srpku a nožičky překlopím dozadu. Zafixuji je vázací nití a vyvážu hlavičku. 


 

17) Zalakuji hlavičku a muška je hotová!


 

18) Pohled shora a…


 

19) Zespodu.

 

Další varianty mušek z peří Jungle cock

 

Text a fota: Tomáš Vítek - Tomucha