Nízká a čistá vod je místem pro chytání s mikronymfami s francouzským návazcem.

 

Koncová sestava

Délka celého návazce by měla být co možná nejdelší! Z osobní zkušenosti doporučuji délku minimálně 12 - 15 metrů, poslouží totiž na všechny typy vod. Při koupi návazce musíte počítat s tím, že část návazce vždy bude kopírovat prut, aby bylo možné pohodlně nahazovat a s návazcem dál manipulovat. Pokud bude mít návazce dlouhý jen 6 až 9 m, tak pokud si odečtete 3 metry délky prutu, se zbylými metry toho moc u vody nevytvoříte. Namísto normálního nahazování můžete jen prochytávat jamky pod nohama. 

Při lovu s francouzským návazcem se používají menší vzory mušek, které nejsou tak zatížené, jako při běžném chytání s muškařskou šňůrou. Pokud bychom na francouzský návazec umístili tři těžké nymfy s wolframovými korálky, bude se celá sestava obtížně a nepřesně nahazovat. Proto se většinou používá jen jedna zatížená muška na konci, která při hodu vyrovnává návazec, a nad ní mohou být umístěné dvě nymfy navázané na menších háčcích. Těmto muškám říkáme mikronymfy. Vážou se na háčky velikosti 16 - 20. 

 

Mikronymfa boduje!

 

Vázání mikronymf 

Není ve své podstatě nějak zvlášť obtížné, neboť velikost háčku a prostor určený pro vázání mušky není tak velký, aby bylo možné vymýšlet nějaké složité vzory. Problém může být maximálně s velikostí háčku a s tím, že mikronymfy vyžadují pečlivější a jemnější vazačskou práci, než je tomu u klasickým mušek vázaných na větších háčcích. 

Takto malé mušky jsou právě ideální do čisté mělké vody, ve které se dá s pomocí francouzského návazce přesně nahazovat a rozpoznávat záběry. Pokud chodíte často muškařit, určitě máte vyzkoušené, že malá nástraha nutně neznamená, že musíte lovit jen drobné ryby. Právě naopak - ty největší pstruhy a lipany jsem nejčastěji chytal právě na malé vzory nymfiček nebo suchých mušek, které ve správném provedení dokážou přelstít i větší mazané ryby. 

Vázání mikronymf se od vázání větších mušek nějak výrazně neliší, je však potřeba dávat pozor na množství a poměr použitých materiálů. Navázáním větší hlavohrudi, která překryje polovinu tělíčka, nebo příliš krátkých štětů, které ryba ani neuvidí, se považuje za vady. U mušky potom zbytečně sniží její účinnost. 

Osobně u běžných nymf dělám štěty tak dlouhé, aby tvořily zhruba jednu třetinu délky tělíčka mušky. U mikronymf je ale vážu podstatně delší, zhruba na jednu polovinu délky tělíčka nebo i více. U malých mušek je to výhodnější, protože maličké krátké štěty by nebyly tak dobře vidět jako u větších vzorů. Velikosti celé mušky je nutné přizpůsobit také ostatní její části - jako kroužkování, tělíčko a hlavohruď. Tělíčko by mělo poměrově odpovídat velikosti háčku. U mikronymf se na vázání tělíčka používají většinou jen nitě nebo lametky, maximálně ještě jemné dubingy, se kterými se dá přesně pracovat. Ke kroužkování se používají obdobné materiály jako u větších mušek. S tím rozdílem, že by jejich provedení mělo být jemnější, abychom mikronymfu nekroužkovali s drátkem průměru 0,5 mm nebo nějakou širokou streamerovou lametkou, která by zastínila ostatní materiály použité na mušce. Hlavohruď mikronymf vážu podobně jako u velkých mušek z jemnějších dubingů. Vhodné je použití dubingu s nějakým lesklým nádechem, nebo rovnou použít lesklý spectra dubing. Před navinutím je důležité knotek dubingu pořádně stáhnout a až potom jej natočit za lesklou hlavičku tak, aby měl co nejmenší objem. Dubing stahuji proto, aby se při házení vlákna příliš nevytahaly a pak svým objemem celou mušku nepřekryly. Nedoporučuji dělat mikronymfy příliš složité, protože vzhledem k velikosti potom přeplácaná muška se spoustou materiálů ztrácí efekt.

 

Na mikronymfy se nechytají jen drobné ryby.

 

Vázací materiály 

Háček vel.16, zlatá wolframová kulička, olivový lesklý dubing na hlavohruď, oranžová vázací nit, bažant na tělíčko, měděný drátek, pírko ze slepice nebo kohouta na štěty.

 

Potřebný materiál k vázání.

 

Vázací postup

 

1) Připravím si vhodné háčky (vel. 16 – 20) + drobnější wolframové kuličky.

 

2) Háček s wolframovou kuličkou připnu do čelistí svěráčku.

 

3) Navážu vázací nit.

 

4) Navážu štěty ze slepice, které jedním ovinem podvážu tak, aby si držely tvar.

 

5) Společně navážu snopeček paprsků z pera bažanta a měděný drátek nakroužkování.

 

6) Nit položím do držáku bobiny a s pomocí rotačního ramene navinu snopeček z bažanta. 

mikronymfy

 

 

7) Drátkem mušku překroužkuji v protisměru vinutí bažanta a drátek zafixuji vázací nití. 

 

8)  Na nit si nasoukám lesklý spectra dubing a pevně jej stáhnu.

mikronymfy

 

9) Knotek z dubingu navinu jako hlavohruď za zlatou kuličku a oranžovou nití ještě mušce vyvážu oranžový atraktor mezi kuličkou a hlavohrudí. 

mikronymfy

 

10) Muška je hotova!

mikronymfy

 

 

Další úspěšné vzory mikronymfiček - I.

mikronymfy

 

 

mikronymfy

 

 

 

Text a fota: Tomáš Vítek