pretizene_rotacky

Pracovní stůl

 

Vyrob si přetíženou rotačku!

1) Základními pomůckami jsou kleštičky s kulatými čelistmi, dále cvikačky a tvrdý pružinový drát.


 

2) Drát nastříhej na menší kousky. Musíš se počítat s rezervou na vytvoření koncového očka. Podle velikosti třpytky stačí přidat asi 5 cm navíc.  


 

3) Koncové očko udělej co nejkulatější, aby se v něm trojháček nezadrhával. 


 

4) Nejdůležitější součástí třpytky je trojháček. Vyplatí se vybrat ty nejkvalitnější. Výrobky zn. Owner splňují nejvyšší požadavky – pevnost a „chytlavost“.


 

5) Zkouška 1: Vezmi běžný trojháček, navleč ho na drátek a upni ho do svěráku. Trojháček si zavěs za prst a pomalu táhni do protisměru. Pokud silný drát a odstátý protihrot trojháčku brání pronikání do tkáně, ihned ho vyřaď!


 

6) Zkouška 2: Trojháček z tenčího drátku a drobnější protihrot okamžitě proniká do kůže. Stejně se bude chovat při setkání s dravčí tlamou. To je tvůj favorit!


 

7) Rozdíl mezi méně kvalitním (a levným) trojháčkem a kvalitním (a dražším) ownerem je markantní. Třpytku se vyplatí sestavit jen z těch nejlepších komponentů, zužitkované záběry za to stojí!


 

8) Kromě drátěné osy a trojháčku jsou k výrobě potřeba i další součástky. Patří k nim kovová tělíčka, mosazné kuličky, wolframové kuličky (tungsteny) a závěsy na rotační lístky a samozřejmě lístky.


 

9) Wolframové kuličky mají rozličný průměr, barvu, mohou mít hladký nebo fazetovaný povrch (tzv. diamantový efekt). Některé mají výřezy (sloužící k lepšímu uložení jiggových háčků), ty jsou při výrobě třpytek spíš na závadu, protože mění jejich těžiště. 


 

10) Z tohoto důvodu jsou vhodnější tungsteny bez výřezu, popřípadě výřezy zapájet. 


 

11) Pro zakončení zadní části je výřez ve wolframové kuličce výhodou. Po ohnutí a zastřižení drátku, nic nekazí rotaci listu.


 

12) Třpytku je potřeba dobře vyvážit. Kvůli dalekým náhozům a rychlejšímu vyklesávání v proudu je lákavé nástrahu co nejvíce přetížit. Tím ale vznikne nebezpečí, že v mírnějším proudu nebo ve stojaté vodě bude rotačka vynechávat.


 

13) Závěs na list získáš rozebráním předělávané rotačky, nebo si vytvaruj nový z polotovaru. 


 

14) Použij rotační listy ze starších třpytek různých značek. Listy nejprve očisti, podle potřeby zapiluj, potom je polep holografickou fólií nebo pomaluj. Doporučuji rub plíšku natřít jinou barvou než líc, tím rotačka získá na originalitě.


 

15) Na drátek navlékni wolframové kuličky a zajisti je ohnutím drátku. Než nasadíš závěs s listem, navlékni pod něj drobný keramický korálek pro hladší chod. Zbývá vytvořit závěsné očko.


 

16) Závěsná očka nedělej moc velká. Na zaháknutí karabinky nebo k navázání vlasce postačí i malý průměr. Pokud chceš třpytku zmenšit na minimum, do očka zasaď samotný obratlík.


 

17) Pokud třpytky budou sloužit k lovu pstruhů, rovnou je „vyzbroj“ trojháčky bez protihrotů.   

 

 

 


 

 

Text a fota: Milan Rozsypal