kremelna.jpg

 

Krátké představení vody

 

Tento jedinečný přírodní revír jsme navštívili v červnu 2014. Je zde možné jenom rybařit na povolenku vydanou správou NP. K získání povolení k rybolovu je třeba poslat žádost s kopií

rybářského lístku a vyčkat na schválení. Pak vám bude povolenka poslána poštou. Lovný úsek začíná od soutoku s Vydrou u Čeňkovy Pily až k mostu silnice Skalná – Prášily. Pstruh potoční a lipan jsou celoročně hájení. Lovit se zde může jenom na umělou mušku s jedním návazcem.

 

Jdeme na věc...

Vybrali jsme asi nejvhodnější ubytování a to přímo v Čeňkové Pile (http://www.cenkovapila.cz ). Byli jsme rozhodnutí, že během tři lovných dnů projdeme celý úsek revírů. Hned následující den, brzy zrána začínáme lovit u mostu Skalná – Prášily. Řeka je zde poměrně klidná a táhne se velkým obloukem kolem bývalé obce Frauenthal, (http://www.zanikleobce.cz/index.php?obec=568 ) později vojenské cvičiště. Pak začne přecházet do balvanovitého charakteru s mnoha tůněmi. Nejvíce se nám osvědčila, a to i pro další dny, jednoznačně suchá muška. Pstruhů jsme, proti našemu očekávaní, moc nevytáhli. Zato jsme si užili parádní první den v nádherné přírodě a bez jediného kontaktu s člověkem.

 

 

 

Den druhý

Nad řekou a mezi stromy se ještě válí ranní mlha, ale slunce pomalu stoupá nad obzor. My začínáme bičovat vodu na soutoku Křemelná - Vydra u Čenkovy Pily.

Řeka je zde poměrně široká, postupně se prořezává údolím mezi prudkými svahy okolních hor. Pohyb kolem řeky je celkem náročný, ale o to krásnější příroda je všude kolem. Na záběr ryby musíme poměrně dost dlouho čekat. Asi jsme nenatrefili zrovna na den, kdy jsou ryby při chuti. Nicméně, pár kontaktů máme. Přišly jenom na suchou mušku. Při zpáteční cestě potkáváme u řeky první a také poslední lidi za celé tři dny, jsou to také rybáři. Vidím, že loví také na „sušinu“.

 

  

Poslední šance

Závěrečný den navštívíme střední úsek revíru. Auto necháváme na malém parkovišti Srní – Velký Bor. Dále pokračujeme pěšky asi 2 km. Lesní cestou dojdete na most přes Křemelnou, jinak se sem ani nedá dostat. Automobilům je zde cesta zapovězená. Tento střední úsek hodnotíme jako nejpěknější. Řeka je tady opravdu panenská, naprosto čistá voda protéká mezi balvany a tvoří hluboké tůně, stromy místy volně popadané přes tok. Spousta okousaných kmenů od bobrů dotvářejí pocit, že rybaříte na kanadské řece. Když se k tomu přidá razantní záběr na plující suchou mušku a následující zápas s urputně bojujícím pstruhem, prožitek je ještě intenzivnější…  

 

 

 

Na řece Křemelné jsme prožili tři skvělé dny. Určitě se k ní ještě vrátíme. 

 

Text a fota: Radim Pála