Kvalita a výkon

Poté, co jsem prut vybalil z dvoukomorového obalu, okamžitě na sebe upozorňuje svou rukojetí. Výrobce stáhl z programu korkové provedení a vybavil část prutu, určenou k manipulaci, japonskou EVA pěnou ve tvrdším provedení. Celková délka rukojeti, včetně 11 cm sedla navijáku, je 44 cm. 

 

Koncová část prutu.

 

Je to tedy logicky právě rukojeť, která se hlavní měrou podílí na celkové hmotnosti prutu, a kterou rybář vždy ve své dlani váhově vnímá. U MPP ale máte, po jeho uchopení, pocit mírně odlišný. Působí příjemně a lehce. Navíc se dokáže designově dokonale vyrovnat se současným trendem.

  

Rukojeť prutu je v horní a dolní části potažena odolnou směsí korku a drcených částí gumy. Před koncovkou z výše popsané směsi nechybí ani logo výrobce. Tento typ zakončení prutu je sice oproti kovovému hodnocen esteticky níže, ale u většiny povedených modelů nemusí zákonitě sloužit k jeho vyvážení. K tomu u tohoto modelu slouží prodloužená zadní část rukojeti.

 

Do ruky mi ovšem, stejně jako u modelu Bushwhacker, ne zcela sedla délkově krátká přední část rukojeti prutu. Její velikost (necelých 5 cm) je i pro průměrnou velikost dlaně velmi malá. Palec, ukazovák a prostředníček spokojeně spočívají na EVA pěně, kdežto na prsteník a malíček nezbývá nic jiného, jak svírat umělohmotné šroubení sedla a horní část patky navijáku. Bohužel tedy, nalezení té správné pozice pro nejpohodlnější uchopení Vaší ruky, je téměř nemožné. 

 

"Vibrace, vznikající při vedení nástrahy, jsou blankem prutu přenášeny do rukojeti zcela zřetelně. Pro mě neobvykle dělená rukojeť u prutu určeného pro střední přívlač, ve mně vzbuzovala obavu, částečný nezvyk, ale rychle jsem se aklimatizoval. Dělení celistvosti rukojeti ubralo celému kompozitu na váze, což musím jednoznačně vyzvednout jako klad, protože prut zůstal opravdu lehký, přitom také optimálně vyvážen.“

 

Plastové sedlo navijáku SG Gold Label DPS R/S s diskrétní hladkostí objímek má dokonale integrovaný tvar. Použití symbiózy dvou druhů plastu mu zaručilo nejenom praktičnost a účelnost, ale také pozici vizuálně líbivé části prutu. Dřívější použití mosazi bylo sice v estetickém žebříčku výše, ale v chladných dnech nepříjemně mrazilo část dlaně. Jeho tvar a výrobcem vtělené vlastnosti umožní navijáku bez problému absorbovat výpady Vašich úlovků. Prostě - klasické šroubení bez zbytečných, rádoby ergonomických nápadů.

 

Praktické sedlo navijáku.

 

Uchycení navijáku zcela jistě uspokojí každého uživatele. A to jak způsobem řešení, tak užitnými vlastnostmi. Navíc, díky použitým materiálům, neškrábe horní část patky navijáku. Což dokáže ocenit každý, alespoň částečně esteticky zaměřený rybář. Vůbec se navíc nemusíte obávat, že se do tohoto typu sedla nevejdou Vaše oblíbené navijáky. Zkusil jsem do něj osadit různé typy a to až do velikosti 4000. Velikostně bez problémů, váhově … u některých s problémy. Ale k tomu se dostaneme. Jednoduše a stručně, pevné sedlo navijáku, které snese i větší zatížení.  

 

"Použitý model sedla navijáku bezpochyby zabraňuje tak častému jevu, jakým je protáčení upevňovací části šroubení během rybolovu. Sedlo navijáku je zkrátka konstruováno tak, aby manipulace s prutem při všech jeho činnostech byla jednoduchá a rybář měl z lovu ten nejlepší pocit. Šroubení úchytu navijáku určitě nepřekvapí způsobem použití, ale zcela určitě užitnými vlastnostmi použitého materiálu s haptickým povrchem.“ 

 

Provedení prutu – černé, matné. Pouze počáteční fragment těla prutu o oblasti nad rukojetí je tmavě zelený. No a právě v něm naleznete označení řady a dva charakteristické obrázky ryb (v případě testovaného modelu je to štika a candát). Veškeré další informace o délce a hmotnosti prutu výrobce udává těsně nad ním. 

 

Savage Gear Multi Purpose Predator 251cm Soft Lure 7-23 g je prut s relativně lehkým blankem. Označení HMC na svrchní části spodního dílu přisuzuje prutu typologickou příslušnost k použitému materiálu. V porovnání s pruty, při jejichž výrobě je použit mezi vlákny karbonu vyšší podíl pryskyřice, jsou pruty série MPP vyrobeny z kompozitu karbonu, který obsahuje pryskyřice daleko méně. No, a protože pryskyřice váhově blanku prutu škodí, pruty na bázi Carbonu HMC jsou lehčí a mj. zaručují rybáři vynikající vlastnosti prutu při nahazování. Blanky uvedeného typu jsou tím lepším, co může společnost Savage Gear u svých prutů nabídnout. Jak jsem již předeslal - jsou lehké a rychlé. Pruty na nich postavené jsou obecně velmi příjemné. Samotná konstrukce blanku prutu zajistí také jeho velmi dobré vlastnosti při ohýbání. 

 

Pokud by se měl blank hodnoceného prutu v krátkosti popsat, vystihla by to asi nejlépe tato slova. Lehký, rychlý a dostatečně ,,tvrdý“ ve své spodní polovině. Docílit ovšem ideální kombinaci vlastností blanku prutu bylo ovšem možné jen za určitou cenu. Tou je mimo jiné i průměrově slabší stěna blanku. Ta rozhodně není dimenzována pro extrémní rybolov. Daní za výše popsané vlastnosti je skutečnost, že rybolov s hmotnostně předimenzovanou nástrahou jsou prostě nereálný. Předpokládám, že nic podobného rozumný rybář s prutem MPP zkoušet snad ani nebude. A to nejenom proto, aby eliminoval negativní dopad přetížené udice na délku hodů, jejich přesnost a v neposlední řadě také na vedení nástrahy.

 

"Hodnotím velmi kladně skutečnost, že vyztužení spodní poloviny prutu je ku prospěchu. Schopnost zdolat i větší rybu tím rozhodně neutrpěla. Naopak se zlepšily běžné provozní vlastnosti prutu (délka a přesnost hodů, nebo chování prutu při zdolávání ryby). Musím objektivně přiznat, že prut díky tomu stal živější. Blank se rázem nepře se setrvačností hmotnostně lehčích oček, dokonale začíná projevovat svoji eleganci a výrobcem vtělené vlastnosti.“       

 

Testovaný model je vybaven devíti Premium SIC očky. Je třeba poznamenat, že první očko je dvoucestné a na můj vkus menšího průměru. Ostatních osm oček se nachází na horním dílu prutu. Očka prutu společně s blankem prutu, jeho barvou a zalakováním ve Vás zanedlouho vytvoří pocit celistvosti až jednolitosti. Celkový vzhled celého kompozitu je tedy barevně sladěn tak, že působí důstojným dojmem a bude vyhovovat i vysokým nárokům dnešních specialistů. Ale zpět mezi očka.  

 

Díky lehkým očkům je akce prutu využita beze zbytku a to s aspektem na "odlehčení“ síly ryby působící na špičku prutu během zdolávání. Při ohybu se síla prutu přenáší na prut samotný, ale také na všechna očka. Ta jsou rozmístěna podle filozofie New Koncept, kterou používají v posledních letech špičkové firmy při výrobě, použití a rozmístění jednotlivých typů oček . Tzn. oček raději více a u MPP taktéž s hustějším pokrytím směrem ke špičce prutu. Samozřejmostí je i u tohoto prutu, respektive jeho horního dílu, použití oček s relativně kratší patkou.

 

Akce prutu při zdolávání.

 

"Na kvalitu oček u prutů značky Savage Gear jsem si již zvykl. A musím otevřeně přiznat, že je to zvykání příjemné. A přitom není podle mne zase tak jednoduché kvalitně osadit středně lehký a zároveň jemný proutek dostatečným množstvím kvalitních oček. Alespoň mně o tom někteří výrobci neustále přesvědčují. Očka samotná mají mj. velký vliv na balancování prutu při všech jeho činnostech. U prutu MPP je ovšem jejich velikost optimální a po chvíli rybář ví, co může od tohoto produktu očekávat.“

 

Trnová spojka dokonale umožňuje nasunutí horní části prutu na zesílenou spojku, při kterém má lovící rybář daleko větší možnost využít výrobcem zvolené rezervy. Nedochází tak ke zbytečnému opotřebení spojky a spodní části horního dílu prutu. 

 

Detail spojky prutu.

 

"Znáte to ostatně sami, špatné nasazení velmi často začíná u některých konkurenčních značek projevovat neblahým klepáním. Ba co více, nepevný spoj prutu často vede i k oddělení horní části prutu při nadhozu. Toto řešení spojení obou dílů prutu je navíc v dnešní době zcela běžným standardem. Zvláště pak u výrobců, kteří chtějí opravdu nabízet kvalitu.“ 

 

U vody

Casting udávající hmotnost naznačuje, že se prut dokonale hodí pro střední přívlač. Před začátkem lovu tedy věřím, že testovaný model bude zajímavým řešením pro lov jelců, bolenů, okounů, candátů a štik.

 

Před rybolovem.

 

První bolen. Ihned zjišťuji, že testovaný MPP prut má ultra rychlou a dokonale špičkovou akci.  Ohýbá se hladce, dokonale tlumí bolení výpady a rybu drží pevně. Úniky ryby jsou velmi dobře blankem prutu vnímány. I když podle mého názoru postrádá trochu síly ve své střední části. 

Mému pohledu během zdolávání neunikne pozorování průchodu vlasce prvním očkem. Nejen to, že je osazeno na double-footer (dvoucestné patce), která je také mnohem vyšší než u jiných řad prutů Savage Gear, ale věřím, že pokud by byla výrobcem použita průchodka (očko) s mírně větším průměrem, vlastnosti prutu by byly dozajista ještě lepší.

Během doby, kdy jsem měl možnost prut zkoušet, jsem používal vlasec o průměrech od 0.14 mm a 0.16 mm. Bez problémů zvládne, při použití zatížených nástrah i průměr vlasce 0.18 mm, případně 0.19 mm. Použití silnějších průměrů bych nedoporučoval. Podle mne snižují hodnotu a užitné vlastnosti tohoto prutu, i když vyniká na své parametry slušnou nosností.

Prut Savage Gear Multi Purpose Predator 251cm Soft Lure 7-23 g je daleko přínosnější je pro lov s gumovými nástrahami, ale nemá problémy ani s ostatními typy nástrah. Pokud jde o možnost zatížení blanku prutu, tak bezproblémově zvládá zatížení jigovými hlavičkami od 1 do cca 5 g. Hmotnostně těžší nástrahy se již dostávají do křížku s jeho vlastnostmi. Špičkovou akce prutu podpořená silnější spodní částí blanku však dovoluje prutu zvládat i zatížení garantované výrobcem. Ne však při lovu na gumové nástrahy. 

Při použití wobblerů by v úvahu přicházeli jejich menší příbuzní. Zkoušel jsem lovit také na rotační třpytky (velikost 1 a 2) a zde byly vlastnosti prutu využity dokonale. Použití větších velikostí třpytek (plandavek) zatěžuje více špičku prutu, což mně při lovu samotném nevyhovuje. Jak jsem již zmínil - stupněm číslo jedna je pro tento prut lov s gumovými nástrahami, protože jeho citlivá a rychlá horní část umožňuje cítit jakýkoliv kontakt. A právě proto nemohu MPP nazvat jinak, než důvěryhodný.

 

Jesen 52 cm, krásný souboj.

 

"Pro vyváženou a výrazně citlivou rychlost prutu, bych doporučoval tento model jak pro začínající, tak pro zkušené rybáře. Jediné co blank prutu může výrazně zpomalit, je přetížení navijákem. Optimum - do 250 gramů hmotnosti navijáku. Velice užitečnou pomůcku jsem shledal taktéž v ocelovém vyklápěcím háčku, který mnozí z Vás ocení při uchycení nástrahy během přestávek lovu.“

 

Očko pro úchyt, ideální pomocník.

 

Celkový dojem

Široká škála možného použití nástrah, od nejmenších až po střední, dělá z tohoto prutu vcelku zajímavý typ zboží. Prut Savage Gear Multi Purpose Predator 251cm Soft Lure 7-23 g si proto bezpochyby zaslouží pozornost všech rybářů, přemýšlejících o kvalitním prutu za velmi příznivou cenu. Pokud tedy hledáte dobře vyvinutý prut s kvalitním výkonem a vytrvalostí určený pro lov okounů, jelců, bolenů, candátů a štik, už víte, kde hledat. A hodnocení? Čtyři a půl z možných pěti.

"Prut Savage Gear Multi Purpose Predator 251cm Soft Lure 7-23 g dozajista najde uplatnění jak při lovu v příbřežních lokalitách, tak při lovu poblíž překážek, ale i při rybolovu na delší vzdálenost. Velmi těžce budete v rámci poměru cena - výkon hledat podobného konkurenta. MPP je prut, který má duši“. Nezklame Vás a dopřeje Vám zcela jistě spoustu krásných zážitků. Vyzkoušejte a budete mile překvapeni. A že jsem se zmínil o několika nedostatcích? Kdo je nemá.“ 

 

Klady 

+ lehký, štíhlý blank s profesionálním designem, ukrývající značný potenciál

+ významné silové rezervy při nadhazování, lovu i zdolávání

+ kvalita a rozmístění oček na horním dílu

+ pevnost, rychlost a citlivost špičky prutu

+ dynamika prutu

+ atraktivní cena

 

Zápory

- rukojeť navijáku 

- menší síla ve střední části

- menší průměr vodícího očka

 

Text a foto: Mgr. David Starnovský