Sponzor soutěže a ceny:

Soukromý revír Jestřabice - www.jestrabice.cz
1. místo – týdenní pobyt pro jednoho s povolenkou v hodnotě Kč 4 000,–
2. místo – víkendový pobyt pro 2 včetně povolenky v hodnotě Kč 3 500,–
3. místo – vikendový pobyt pro jednoho včetně povolenky v hodnotě Kč 1 750,–

Všechny fotografie ze soutěže: http://www.chytej.cz/fotosoutez/

Marně přemýšlím čím to je, ale ve většině posledních soutěží převažují z počátku vesměs fotografie, u nichž je moje první reakce typu: "to myslí autor vážně?". Často se totiž objevují snímky úplně mimo zadané téma nebo snímky, s kterými se opravdu soutěžit nedá. Trochu mi to připomíná moderní pěvecké či talentové soutěže, kdy se přihlásí osoba, která snad i při mikroskopickém množství inteligence musí vědět, že to co hodlá předvést, opravdu není zpěv či ukázka talentu. Zřejmě jde někdy o recesi, někdy ale zřejmě bohužel o ukázku naprosto nesmyslného sebevědomí. Kdo tyhle estrádičky sleduje, jistě si vzpomene na Aničku "Dajdou", která kdysi s naprostým sebevědomím předvedla takový pěvecký "výkon", že všem spadla čelist. Obrazně řečeno. Dovolím si připomenout.

 

 

Nechtěl bych, aby se můj úvod někoho dotkl, zamyslete se však nad tím, zda je opravdu nutné některé snímky do soutěže přihlašovat.

 

Pravda, jsou mezi nimi snímky, jejichž autor evidentně abmice nemá a jde určitě (tedy doufám) o recesi a nás v redakci rozesmály. A toho si nakonec ceníme, neboť smích prodlužuje život a těm, kdo nás dokáže v životě rozesmát, bychom měli být vděční.

Příkladem za všechny budiž snímek s názvem Únava.

 

Unava

Sice to není podzim, ani "fotka", nicméně nás její vložení opravdu pobavilo. Díky.

dobrej společník

Jeden z příkladů naprosté netématičnosti a po pravdě i "nefotky". Bez urážky: takovýhle cvak mít prostě šanci nikdy nebude.

 

Jestliže jsem zmínil tématičnost fotografií, musím dodat i to, že celá řada snímků jsme nijak dále nehodnotili, pokud se tématu vzdálily a nebo z nich na nás prostě podzim nedýchl. Je to docela škoda, ale je to tak. Chápu, že to některým autorům bude asi líto, jenže je potřeba si uvědomit, že pokud oni vědí, že je to fotografie z podzimu a mají k ní "podzimní" vztah, tak my to nevíme a jestliže na nás z monitoru podzim "nedýchne" sám, není to pro nás prostě fotografie odpovídající zadání. A v názvu či popisu to vážně nestačí...

Některé z nich:

 

Zátiší s kapradinou

 

Ráno

Chybí nám podzim a určitě by prospěl ořez. Plachetnice by stačila jen jedna...

 

Kapka svobody

V téhle fotce prostě podzim nenacházím ani omylem.

 

Vláčkařovo ráno...

Tahle fotka už tu tuším byla. Není špatná, ale opět na nás z ní podzim nedýchl.

 

Divoká Orlice z blízka

Vynikající snímek, dokonce jsem přemýšlel, zda nejde o fotomontáž (ostrůvek kamenů nahoře). Nicméně: jaro? léto? Podzim?

 

Podzim Orlických hor

Taky vcelku dobré, nicméně - bez podzimu...

 

Na rybách

Dobré, byť s horší technickou kvalitou. Ale opět jsme se potýkali s tím, zdali to je, či není podzim. Myslím, že spíše ne. Zelená tráva, listí...

 

Podzimní mlíčák

Pěkný portrét pstruha. Moc s nám líbí kapající voda. Ovšem ten jeden nenápadný žlutý list z toho tématickou fotku v našich očích neudělal.

 

V mlze

Výborná nálada, bezva "stromový" tunel, i ten šum a černobílé podání nás baví (asi bychom jinak ořezávali), nicméně černobílé podání eventuelní podzim zlikvidovalo. Škoda, možná stačilo nalézt hranici stažení barev - např. na 20%. Podzim by zůstal a dojem z téměř ČB fotky také.

 

Jesenny Dunaj

Podobný případ jako předchozí snímek. Jinak by to po panoramatickém ořezu bylo velmi atmosférické!

 

Pracujte s editorem a alespoň řezejte!

Následující snímek určitě neměl ani po editaci na vyšší příčky, nicméně je na něm velmi dobře demonstrovatelné, jak někdy ořez či retušování pomůže. Tedy pokud jste při focení nekomponovali ideálně.

 

Poslední západ

Původní snímek.

 

Jedna minuta v editoru. Mírný ořez (netvrdím, že ten nejlepší) a retuš klacků v popředí snímek "vyčistil" a podle mého názoru dost posunul.

 

Pracujte s menší hloubkou ostrosti!

Pokud si fotky rádi prohlížíte, určitě si uvědomíte, že vás často zaujmou ty, kde je něco dobře ostré a zbytek neostrý. Má to své důvody: jednak to vypadá pěkně a fotografovaný motiv se zvýrazní. Určitě jste si toho všimli i u velkých filmů, kde filmaři vlastně mnoho záběrů dělá obdobným způsobem. A to mj. z filmu dělá film.

Zde je jeden příklad snímku, kde bych osobně volil tento způsob snímání. První třetinu fotografie bych chtěl mít ostrou, a horní dvě třetiny by měly jít do větší až velké neostrosti. Myslíme si, že by to vypadalo lépe.

 

Podzimní Jizera

 

Další snímky z užšího výběru

Tyhle fotky jsme v první fázi posunuli dál, nicméně u toho zůstalo. Chtěli by vždy trochu soli a pepře, aby měly možnost postoupit až do neužšího výběru.

 

bystříčka listopad

Tady nám vadila jakási "obyčejnost" a rušivé prvky jako kousek lodě vpravo a automobil na protějším břehu.

 

Podzimní plavaná

Docela dobrý nápad, ovšem technickou kvalitu, kompozici a světlo by to chtělo dost posunout vpřed.

 

Řeka v barvách podzimu

Zajímavé, asi by prospěla práce s hloubkou ostrosti - nechat ostré jen popředí...

 

Ranní přehrada

Asi by to sneslo větší kontrast.

 

Slunné odpoledne

Tady bychom asi šli do detailu hlavy ryby se suchým listem. Takhle je to takové "nijaké".

 

podzimní malování

Téhle fotce jsme neměli po technické a kompoziční stránce nic moc co vytknout. Možná měla jít i do užšího výběru. Možná náš omyl...

 

Podzimní Metuje

Zde ceníme práci s časem, nicméně na nás snímek dýchl jakousi "obyčejností".

 

Hmlisté ráno

Kdyby autor zvolil jiný úhel - fotil více zleva a dostal tak pavučinu proti světlé ploše, bylo by to zřejmě mnohem lepší.

 

Metuje v Pekle

Opět ceníme práci s časem, ovšem byl na náš vkus příliš dlouhý a zvolili bychom jinou  - třetinovou kompozici.Více vody, méně lesa nebo naopak.

 

Užší výběr

Do něj jsme zařadili snímky, které na tom byly dobře technicky, tématicky, měly atmosféru, nápad či příběh. 

 

kde ty ryby jsou?

Na výlovy se vždy pěkně kouká, zejména pokud jsou zachyceny tak, že z nich dýchá atmosféra okamžiku. Možná bychom ale řezali nebe. Anebo trikem letící volavku posunuli. Je až moc v kraji. Přesto mimořádně dobré!

 

Jeseň - čas dravcov!

Dobrý nápad, technicky výborné, oceňujeme práci s ostrostí. Jen je škoda, že je vše tak trochu "nahňahňáno" v pravém spodním rohu a levá horní část je tak prázdná. 

 

Cesta do ráje

Tahle fotka už tu byla a je velmi dobrá. Jen bychom volili více prostoru nad stanovištěm rybářů a jelikož chybí podzimní motiv, nemohli jsme jí dát šanci. Každopádně super!

 

Křeslo stromového ducha

Také výborný snímek, trochu vadí maličká technická nedokonalost a mě osobně město v pozadí. Pomoci by mohla retuš či jiná hloubka ostrosti.

 

Stupně vítězů:

Strávili jsme s výběrem docela dlouho a nebylo to úplně snadné a můj názor jsem si nakonec v porotě prosadil. Vždy hledám snímek, u kterého se mimo slušných kvalit dokáži i zastavit a přemýšlet nad příběhem, který při jeho pořízení probíhal. Každý příběh je tentokrát jiný, ale je a toho si cením.

 

3. místo: Na čekané
autor: Gabinka

 

Příběh chlapce, který na podzim čeká na svůj možná první úlovek. Z fotky na mne čiší melancholická pohoda a chlapecké zapálení pro rybařinu a i když není kompozice nejdokonalejší, bavil nás nakonec všechny.

 

2. místo: podzimní malování II.
autor: tekooman

 

Úhlopříčně situovaná říčka zasazené do podzimní krajiny s nečistotami na hladině, které "malují". Přiznám se, že jsem takovouhle scénu ještě neviděl a i to byl jeden z důvodů, proč se příběh řeky, která maluje, dostal tak vysoko. Rád se na ten snímek dívám a představuji si, jak tam ta voda teče...

 

1. místo: "Letecký den"
autor: Téca

 

Vítězná fotografie na nás způsobila hned na první shlédnutí a mnohokrát jsme se k ní vraceli. Příběh výlovu, rybáře i samotného kapra, podání vč. technické kvality nás přimělo z ní udělat vítěze. S chutí bych si ji nechal zarámovat a pověsi v redakci na zeď. 

 

Fotosoutěž je u konce a připravujeme pro vás fotosoutěž další. Nyní s námi můžete souhlasit, nesouhlasit či dokonce polemizovat v komentářích pod článkem. Budeme za to rádi.

 

Za porotu

 

David Havlíček