Něco málo o původu receptu
Tradiční štrúdl z listového těsta je údajně německý „vynález“ (ačkoli o originální recepturu se dohaduje hned několik národů). V každém případě ho do zámoří ze své domoviny přenesli už 19. století němečtí přistěhovalci, kteří se usadili na severozápadě USA. Němci dodnes tvoří ve státě Illionois - především poblíž Chicaga - jednu z nejpočetnějších etnických skupin (spolu s Iry, Italy, Poláky, Čechy a Slováky). Typické „germánské“ štrúdly se pekly hlavně na venkově a náplň tvořilo vše „co dům a příroda okolo daly“. Početná německá menšina se také usadila v okolí jezera Michigan a bylo jen otázkou času, kdy začnou nohavice štrúdlů nadívat i rybinou. Z místních zdrojů se jednalo především o maso lososovitých a síhovitých ryb, severoamerických druhů okounků, candátů a také štik.
Michiganský rybí štrúdl jsem vytvořila stylově z americké ryby – ze pstruha duhového. Věřím však, že by se dal určitě udělat i z klasických českých druhů, jen by neměly být příliš kostnaté.
Americko-německá kuchyně na český způsob
K přípravě rybího štrúdlu je třeba připravit:
- - většího pstruha (filet z lososa, candáta, apod.)
- máslo
- listové těsto
- vejce
- sladkou smetanu na šlehání
- tvrdý sýr
- čtyři rajčata
- citrón
- oregano
- pepř
- sůl
- ...a na posypání štrúdlu kmín (popř. sezamové či slunečnicové semínko).

Rybí štrúdl nemá chybu, pokud jeho nádivku tvoří velký pstruh.

Doprovodné ingredience - lískové těsto, vejce, tvrdý sýr, cherry rajčátka, koření.
Postup přípravy
Rybu omyjeme, osušíme, rozřízneme ji podélně na dva stejné filety. Odstraníme páteř a svalovinu co nejlépe vykostíme. Vzniklé filety pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme asi hodinu odležet na chladném místě.

Ze pstruha vytvoříme dva podelné filety, vyřežeme páteř a vyjmeme kostičky.
Mezitím si rozválíme na tenký plát listové těsto a nakrájíme ho na větší obdelníky. Poté si připravíme doprovodnou náplň štrúdlu. V kastrolku si rozehřejeme máslo, přidáme nakrájená rajčata a rozvaříme je. Rajčatovou směs posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Všech ingrediencí musí být tolik, aby vznikla natolik hustá omáčka, která se udrží na vařečce. Omáčku nakonec ochutíme špetkou oregana a zjemníme ji přidáním másla. Hotovou směs necháme vystydnout.
Na jednotlivé pláty těsta položíme filety (kůží dolů) a na ryby dáme tolik vychlazené omáčky, aby šel obsah do těsta zabalit.

Vzniklou směsí potřeme filet z ryby.
Po zabalení povrch potřeme rozšlehaným vejcem, zlehka osolíme a posypeme kmínem (sezamem nebo slunečnicovým semínkem).

Porci zabalíme do županu z lískového těsta.
Nohavice štrúdlu vložíme do pekáčku vystlaného pečícím papírem. Pečeme v troubě cca 20 minut při teplotě 160°C. Hotové „nohavice“ rozkrojíme napůl a podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou.

Upečený rybí štrúdl.

Finální pokrm servírujeme na listy salátu, vhodnou přílohou je pár kousků vařených brambor.
Přeji dobrou chuť!
Text a fota: Andrea GUZEJ
PALIVEC> Musím se autorky zastat. Nabídla jen netradiční recept na zpracování „kropenaté slepičky“ našich vod. Jestliže to potomci Germánů v USA do sebe tlačí s bramborem, tak jim to asi chutná. Jsi-li Čech, dej si k tomu knedle se zelím, jsi-li Slovák, tak halušky s brynzou, Číňan – rýží a bambusem, Rus – kaviár a vodkou atd. Řešit nějaký recept mi přijde ujeté, každý má jinou chuť. Leda snad, že bys byl zakuklený Polreich…
Na co k buchtě, byť s masem, ještě brambory? Hmm, na vojně jsem viděl záklaďáky co makali na stavbách, jíst maštěné brambory s chlebem…Říkali chlebu „brzda“. Na té poslední fotce nevypadá to lístkové těsto dobře. Je vidět tu slepenou gumovitou vrstvu, ne křehké oddělující se vrstvy.Nacpat do závinu z lístkového těsta mnoho studené vody a pomalu to péct v nevhodné rouře vede k tomu výsledku, který vidíme. Ono to ani dobré není. Jako by člověk jedl plastelínu. Je to jen mastné… To se stává chybou při zpracování těsta (asi i tak koupené mrazené), nebo chybou při pečení. Slepená nepropečená vrstva, vůbec nejsou oddělené jednotlivé vrstvy a lístový je na tom jen ten název.Divím se autorce, že ten zmetek vystavuje na webu. Já jako chlap bych se styděl. Ideální je stav na fotce tady: